Miti in resnice o iskanju zaposlitve po 40. letu

8.4.2020


Z leti pridejo izkušnje, zrelost in modrost. Na delovnem mestu vse zelo cenjene lastnosti. Drži? Seveda, drži. Drži tudi to, da z leti pridejo tudi napačne predstave, ki vas lahko stanejo napredovanja.

Nanizali ste desetletje, dve ali tri delovnih izkušenj. Razvili ste dragocen nabor spretnosti, široko mrežo pomembnih stikov in veliko izkušenj, ki bi vam jih na vašem področju zavidali. Zakaj se torej bojite iskati službo po 40. letu? Vas je strah, da vas bodo imeli za stare, da bodo mislili, da ste predragi, se bojite, da nikjer ne bo tako, kot je na trenutnem delovnem mestu?

Z izjemo tistih, ki v svojem petletnem načrtu predvidevate upokojitev- in v resnici, tudi če vam pokoj že močno diha za ovratnik - si zaslužite, da ste do upokojitvi izpolnjeni v svojem delovnem življenju. To pomeni, da morate preglasiti tiste strahove, ki vam govorijo, da je bolje počakati tako kot je, da se ne trudite iskati nečesa novega. Kateri so najpogostejši miti iskalcev zaposlitve  vseh, ki so že upihnili 4 velike svečke na svoji rojstno dnevni torti? 


Mit: Prestar sem za novo službo!
Resnica: Ko se začnemo spraševati o svoji starosti, je čas za globlji pogled v ogledalo in dolg pogovor s seboj! Osredotočite na vašo širino izkušenj in zrelost ter da izrazite navdušenje in vitalnost. Delodajalec ne bo posvetil veliko pozornosti vaši starosti, če se predstavite kot človek, ki je sposoben, ambiciozen in vedno na tekočem z novostmi.

Mit: Poznanstva so edina pot do zaposlitve
Resnica: Super je, če poznamo koga v branži v kateri bi želeli delati, vendar gre tudi brez tega. Mreženje, spremljanje oglasov in povezovanje z iskalci kadrov so vse odlične metode za iskanje zaposlitve. Lotite se iskanja dela učinkovito!   Prosta delovna mesta, lahka spremljajte na našem portalu.

Mit: Imeli me bodo za manj produktivnega, kot mlajše kandidate! 
Resnica: Društvo za upravljanje s človeškimi viri ugotavlja, da med naraščanjem starosti in padanjem delovne produktivnosti ne obstaja korelacija. Bodite inovativni in pokažite svojo sposobnost vodenja, uresničevanja stvari, povečanja produktivnosti z izboljšavami procesov ali sistemov ter varčevanjem podjetja.

Mit: Ne bom zadovoljen z manj odgovornostmi! 
Resnica: Preizkusite in boste videli. Na začetku bo morda težko, vsem nam pa je gumb za resetiranje kot nalašč vsake toliko časa. Položaj se je spremenil, lahko si vzamete čas za užitek na delovnem mestu!

Mit: Moja finančne pričakovanja, se jim bodo zdela pretirana!
Resnica: Pretehtajte svoje izkušnje, povpraševanje po vaših spretnostih na trgu in kako dobri ste pri tem kar počnete. Če bo zaposlovalec z vami pridobil, ne skrbite, povejte svojo ceno, on pa bo povedal ali mu to ustreza! Pojasnite mu tudi vaše odgovornosti in kako vestni ste bili pri svojem dosedanjem delu. Svoja plačna pričakovanja zelo jasno izrazite že v življenjepisu. 

Mit: Prepozno je za radikalne spremembe!
Resnica: Nikoli ni prepozno za rast in razvoj! Vedno je dovolj časa, da se naučite novih spretnosti!

Mit: Trg je zasičen z mladimi, zato ne smem biti izbirčen!
Resnica: Trg dela je res zasičen. Toda če zasledujete delo, ki ga ne želite opravljati, nimate dosti možnosti, saj zanj tekmujete z iskalci, ki si ga zares želijo. Iščite zaposlitev, ki vas veseli. Izrazite vaš cilj, kje so vaša zanimanja in strasti, nato preverite, ali bi zaposlitev na teh področjih ustrezala vašim danim izkušnjam in veščinam. Pri delu, ki vas veseli, boste bolj uspešni, kar bodo opazili tudi delodajalci.

Mit: Moj nadrejeni, ki je mlajši od mene mi bo povzročal težave!
Resnica: Generacijske razlike ne smejo biti razlog za slabo opravljeno delo. Ne bojte se šefoviih let, raje občudujte njegove dosežke! Če boste pomembno prispevali k uspešno opravljenemu delu, naj vas ne skrbi koliko let šteje vaš šef.
Starost so samo številke!  Vedno je čas, da naredite korak naprej, k pridobivanju novih veščin ali za učenje znanj, katerih še niste osvojili. Ste dovolj izkušeni, da veste kako uporabiti veščine in znanja ter z njimi kar najbolje opravili delo! Ne ustrašite se tveganja, pokažite pripravljenost za učenje in tako si boste veliko lažje izpogajali pot do novih priložnosti


Izberi področje dela