Na prvem delovnem mestu

7.7.2016


Ko boste začeli z delom na prvem delovnem mestu, se bo pred vami odprl nov svet. Prvi dnevi dela znajo biti naporni, saj vam bo vse novo – nove delovne naloge, novo delovno okolje in delovni prostor, nova delovna klima in novi sodelavci. Predvsem pa nova pravila – obnašanja, oblačenja, komuniciranja, ocenjevanja, nadziranja itn.

Ko boste začeli z delom na prvem delovnem mestu, se bo pred vami odprl nov svet. Prvi dnevi dela znajo biti naporni, saj vam bo vse novo – nove delovne naloge, novo delovno okolje in delovni prostor, nova delovna klima in novi sodelavci. Predvsem pa nova pravila – obnašanja, oblačenja, komuniciranja, ocenjevanja, nadziranja itn. Z opazovanjem, učenjem in s pomočjo vaših sodelavcev, ki vas bodo usmerjali, boste morali hitro usvojiti »pravila igre« na vašem prvem delovnem mestu. Naporna bo tudi nova intenziteta vašega dnevnega ritma, saj po vsej verjetnosti prej niste bili navajeni vsakodnevne delovne rutine.


Pri prvi zaposlitvi boste na začetku morali vložiti veliko truda

Vaši sodelavci se bodo sicer zavedali, da potrebujete nekaj časa, da se povsem udomačite v delo, in bodo zaradi tega do vas tolerantni. Kljub temu se zavedajte, da so se časi brezskrbnega pripravništva, kjer vam je bilo omogočeno enoletno postopno uvajanje in brezpogojna pomoč mentorjev mimo. Današnji časovni roki (poskusna doba dela) za prilagajanje delovnemu mestu so dosti krajši, kot so bili nekoč. Če je bilo to nekoč 1 ali pol leta za delavca z VII. stopnjo izobrazbe, je to danes prej 3 mesece ali celo samo 1 mesec. Že na začetku se boste morali intenzivno izpopolnjevati in vložiti obilo truda, da boste pridobivali na produktivnosti.

Tudi pomoč sodelavcev ni vnaprej zagotovljena. Možno je (upajmo za vas, da to ne bo vaš primer), da vam bo kakšen sodelavec celo prej »metal polena pod noge«, kot pa pomagal (npr. mogoče bo na vas ljubosumen, ker na vaše mesto niso postavili njegovega znanca, ki ga je predhodno sam priporočal šefu). Nikoli se ne ve (če boste o tem upravičeno sumili, to povejte vašemu šefu). Težavno bo lahko npr. tudi medgeneracijsko prilagajanje, v kolikor boste delali s precej starejšimi sodelavci (druga »valovna dolžina« vrednot in navad). Zaradi tega se ne zanašajte preveč na druge, temveč predvsem vase. Sami si pomagajte, kot le morete.

Na začetku ne pričakujte, da boste pri delu tako sproščeni, kot boste pozneje, ko boste poznali vsa pravila, vse delovne procese podjetja in bo lahko odnos z vašimi sodelavci že prerasel v prijateljstvo. To je povsem normalno. Če vam primanjkujejo določena strokovna znanja in/ali veščine, ki so potrebne na delovnem mestu, jih po službi doma obdelajte. Ne pričakujte, da bodo vaši sodelavci zanemarili svoje delovne obveznosti samo zato, da vas bodo o tem poučevali.

Še ena pomembna stvar. Nadure? Zapomnite si, da pri začetnikih niso le zaželjene, temveč samoumevne. Če imate delovni urnik od 8ih do 16ih, ne odhajajte iz službe ob 16:00. Smrtni greh! Prej ob 19ih, če ne želite takoj iskati nove zaposlitve.

Prvi iskalci zaposlitve nimate izkušenj, zato se morate na prijavah za delovno mesto premišljeno predstaviti. Preberi, kako.


PREBERI SI


Avtor: Ekipa MojeDelo.com


Izberi področje dela