Nabiranje izkušenj s prostovoljnim delom? Sploh ni slaba ideja!

25.7.2016


Ali ugotavljate, da se na veliko oglasov za delo ne morete prijaviti zgolj zaradi tega, ker ne izpolnjujete zahtevanih pogojev o delovnih izkušnjah? Ali pa je morda vaš problem, da se še iščete in ne veste, kaj bi pravzaprav počeli v življenju? Zakaj ne bi poskusili z brezplačnim prostovoljnim delom?

Ali ugotavljate, da se na veliko oglasov za delo ne morete prijaviti zgolj zaradi tega, ker ne izpolnjujete zahtevanih pogojev o delovnih izkušnjah? Ali pa je morda vaš problem, da se še iščete in ne veste, kaj bi pravzaprav počeli v življenju? Zakaj ne bi poskusili z brezplačnim prostovoljnim delom?
Če si želite ustvariti kariero ali poiskati delo, ki ga boste z veseljem opravljali, morate najprej delati in nabirati izkušnje. Če ne gre drugače, zastonj. Poiščite podjetja, ki vas zanimajo, in povprašajte kadrovike, če bi lahko prostovoljno delali v njihovi organizaciji.


Seveda vas lahko zavrnejo. Razumeti morate, da ima veliko podjetij svoje dobro skrite poslovne skrivnosti, ki jih lahko vaša delovna prisotnost ogrozi. Ravno tako vas lahko zavrnejo, ker nimajo časa, da bi se ukvarjali z vami, ali pa njihovi delavci že zapolnjujejo vse potrebe po delu. V tem primeru se jim vljudno zahvalite za pogovor.


Morda pa se jim bo zdel vaš predlog zanimiv in vas bodo sprejeli. Zakaj bi torej zgolj pošiljali prošnje, kot to počne večina, medtem pa »kradli Bogu dneve«? Poskusite z nečim novim!

Kaj je prostovoljno delo?

Prostovoljno delo predstavlja različna bolj ali manj odgovorna dela v zasebnih podjetjih, javnih zavodih, raznih društvih, lokalnih organizacijah, delavnicah, mladinskih klubih, neprofitnih glasilih in časopisih, dobrodelnih dejavnostih itd.

Zakaj je prostovoljno delo koristno?

- S prostovoljnim delom drugim dokazujete, da v vašem »odvečnem« času delate nekaj koristnega: ste aktivni in želite in prevzemati iniciativo.
- Pomaga vam širiti vašo izkustveno osnovo. Lahko sicer delate povsem nepomembne stvari, vendar se lahko na tak način naučite določenih medosebnih veščin ter usvojite znanje o dejavnosti/panogi.
- Z novimi delovnimi izkušnjami bogatite svoj življenjepis.


Pozor! Izkušnje s prostovoljnim delom v življenjepisu zapišite v razdelek DELOVNE IZKUŠNJE in ne v PROSTI ČAS, HOBIJI, PROSTOVOLJNO DELO. Če te izkušnje zapišete ločeno, se bo zdelo, kot da se vam ne zdijo koristne za kariero.


- Proučite dejavnosti in delo, ki vas zanima. Če okvirno veste, kaj bi radi delali, tega pa v praksi še niste poskusili, vam lahko prostovoljno delo pomaga odkriti, če vam to delo (ali dejavnost) dejansko ustreza.
- Odkrivate dejavnosti, ki jih prej niste poznali. Lahko odkrijete povsem novo in za vas zelo vabljivo karierno pot, o kateri sploh niste nikoli razmišljali.
- Tudi če delate manj zahtevno delo, lahko to predstavlja korak do želene dejavnosti. S pomočjo dolgočasnega administrativnega dela lahko npr. izpopolnjujete svoje računalniške veščine. Svojemu koordinatorju lahko npr. predlagate nekaj, kar bi bilo koristno tako za vas kot za podjetje/oddelek, in ob tem pridobite dragocene izkušnje.
- Širite svojo mrežo poznanstev. Medtem ko opravljate prostovoljno delo, prosite koordinatorja, da vas predstavi ljudem s področja dela, ki vas zanima. Mogoče boste naredili dober vtis nanje ali izvedeli, v katerih podjetjih se odpirajo delovna mesta, ki vas zanimajo.

Torej, kaj še čakate? Podjetje, ki vas zanima, zaprosite za prostovoljno delo. Če jih takšna oblika dela zanima, jih boste razmeroma zlahka prepričali, da vam dovolijo nekaj časa brezplačno delati pri njih. Tudi če vas na koncu ne bodo zaposlili, se boste veliko naučili in boste pridobljeno znanje lahko uporabili pri iskanju zaposlitve drugod.

Pomnite! Pridobivanje izkušenj je najpomembnejši dejavnik, ki povečuje vašo vrednost na trgu dela.


Poleg formalno pridobljenih znanj, beležite tudi vaša neformalna znanja in izkušnje. Preberite, kako.


PREBERI SI


Avtor: Ekipa MojeDelo.com


Izberi področje dela