3 načini, s katerimi se izognete izgorelosti

31.8.2017


Rutini se ne moremo izogniti. Navsezadnje nas spremlja vsak dan tako v službi kot doma. Medtem, ko se čez teden ukvarjamo z delom in s tem, kako bi ga na čim boljši način kombinirali z zasebnim življenjem, se nam zdi, da moramo vikende zaužiti s polno žlico in da počivanje nikakor ne pride v poštev.

Rutini se ne moremo izogniti. Navsezadnje nas spremlja vsak dan tako v službi kot doma. Medtem, ko se čez teden ukvarjamo z delom in s tem, kako bi ga na čim boljši način kombinirali z zasebnim življenjem, se nam zdi, da moramo vikende zaužiti s polno žlico in da počivanje nikakor ne pride v poštev.
Kaj sledi? Izgorelost. Čas je, da dojamete, da se ne sme vse vrteti okrog vaše zaposlitve.

Kaj se zgodi, če v svoje delo vlagamo preveliko in preveč časa?

Študija ameriškega podjetja Kronos Incorporated je razkrila, da je kar 46 % kadrovikov mnenja, da se z izgorelostjo sooča med 20 in 50 % zaposlenih v vsakemu podjetju. Tudi druga mednarodna podjetja so ugotovila, da je kar tretjina delavcev preobremenjenih s pomembnimi delovnimi nalogami, ki jih le v redkih primerih uspejo dokončati v roku in na kvaliteten način. Za nekatere zaposlene je 40-urni delovnik mit, saj delajo krepko čez ta mejnik (ameriška raziskava je leta 2014 celo razkrila, da Američani v povprečju na teden delajo 47 ur).

Na kakšen način izgorevamo?

Študije so razkrile tudi vzroke izgorelosti, ki so največkrat naslednji:

  • pomanjkanje kontrole nad dogajanjem
  • disfunkcionalna delovna dinamika
  • neuravnoteženo razmerje med delom in osebnim življenjem
  • krešanje prioritet med zaposlenimi in delodajalci
  • pomanjkanje socialne podpore

Kako se izogniti izgorelosti?

Ne glede na to, ali ste zaposleni kot nadrejeni ali podrejeni, v vsakem primeru je potrebno poskrbeti za to, da v svojem sijaju in žaru, ki ga izkazujete, ne pregorite.


1. POJDITE NA ODDIH 

Kot oddih ne mislimo zgolj počitnice, temveč umik v samoto. Strokovnjaki celo svetujejo, da to storite enkrat letno – preživite dva ali tri dni v tišini, v kolikor zmorete, se umaknite za cel teden ali celo dva.

Odklopite se od telefona, računalnikov in druge tehnologije, pozabite na službo in se pripravite na vse dogodke, ki prihajajo. To je obdobje, ko začnete poslušati nove zvoke in slišite druge zgodbe, ste pozorni na stvari, ki ste jih do tega trenutka vedno ignorirali ali preprosto niste imeli časa zanje. Slišite ptičke v gozdu in škržate iz balkona. Začnete misliti in doživjati sebe ter preostale na popolnoma drug način.

Tisto, kar se včasih morda zdi preveč spiritualno dejanje za vaš karakter, se konec koncev izkaže za uporaben in zaželen korak do zdrave prihodnosti.


2. SPODBUJAJTE KREATIVNOSTI TUDI IZVEN DELOVNEGA ČASA

Psihologi in strokovnjaki na področju kadrovanja svetujejo, da si tudi izven delovnika poiščete aktivnost, ki vas bo osrečevala in preko katere boste z užitkom izražali svojo kreativnost, spontanost in nove ideje. Obstranske aktivnosti ne izpopolnjujejo le vas, temveč tudi pripomorejo k izboljšani produktivnosti na delovnem mestu – samoaktualiziran človek je namreč srečen in manj obremenjen človek, ki mu ostane še, da malenkostno osebnostno in karierno zraste.

V nekaterih mednarodnih podjetjih tako organizirajo »odštekane« tedne, med katerimi dajo zaposlenim možnost, da se med službenim časom izražajo na sebi ljub način, bodisi v povezavi z delom, bodisi v zvezi z njihovimi zasebnimi življenji.


3. DELAJTE OD DOMA, KO JE TO MOGOČE

Vsi nimajo te možnosti, a ko vam jo ponudite, jo zagrabite. Nekatera podjetja namreč svojim zaposlenim omogočajo en dan v tednu, ko lahko ostanejo doma in delajo iz svojih naslonjačev. To priložnost ponujajo tako nadrejenim kot podrejenim, saj menijo, da umik od dnevne rutine sproža nove kreativne ideje, ki jih lahko naslednji dan zaposleni prenesejo na delovno mesto.

Prav tako lahko enkrat tedensko delo od doma pomaga pri povezovanju službene in osebnostne poti, saj s tem dojamemo, da so tudi izvenkarierne stvari pomembne do zdravega življenjskega razmerja.

Ne dovolite si, da izgorelost prevzame kontrolo nad vašim telesom in mislimi. Prepoznajte svoje navade in stopite korak naprej v bolj zdravo življenje.


Če ste poskusili že vse, a se občutka pregorelosti še vedno niste rešili, je morda čas za zamenjavo službe. Na portalu MojeDelo.com dnevno poskrbimo za sveženj novih delovnih mest.

PROSTA DELOVNA MESTA


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela