4 načini za dosego svojih sanj

22.3.2018


Kdaj skočiti in zagrabiti priložnost, ki vodi do življenjskih sanj? Potrebno je slediti svojim dnevnim ciljem, saj vas bodo ravno ti pripeljali do vaše sanjske službe.

Takrat še 24-letnega Mike Lewisa so zaposlili v prestižnem podjetju, kjer je služil visoko plačo. Najbrž je bil srečen, saj je bil eden redkih izbranih, ki se je lahko pohvalil s takšno dobro zaposlitvijo in prihodki. A ni mu bilo dovolj. Opazil je, da ga služba ne izpopolnjuje več in je začel iskati nove izzive – dan za dnem je razmišljal o odpovedi in prijatelji so menili, da je popolnoma nor, da mu misli sploh bežijo v to smer. A velika je razlika med biti nor in biti neumen.

Po nekaj leti Lewis ni le dosegel svojih sanj, temveč je opazil, da se je vedno več ljudi odločilo za podoben korak, vključno z bankirjem, ki danes vodi znano pivovarno in bivšim pobiralcem smeti, ki mu posel cveti v notranjem dizajnu.

Lewis je pred kratkim napisal knjigo When to Jump: If the Job You Have Isn't the Life You Want (prevod: Kdaj skočiti, če vaša služba ni tisto, kar ste si želeli). Knjiga ponuja štiri praktične korake, ki bodo uspeli, če boste sledili tistemu tihemu glasu znotraj vas, ki vas žene k rasti svoje kariere.Štirje koraki

Na kratko bi štiri korake opisali in povzeli iz knjige na slednji način:

1. Poslušajte tihi glas in ga nikakor ne ignorirajte.

2. Bodite človek akcije – naj padajo ideje in se ustvarja finančna osnova.

3. Prepustite se sreči. Ko je vaš cilj enkrat jasno zastavljen, ste pripravljeni. Ni potrebno določiti vseh podrobnosti, temveč se pri določenih zadevah prepustite sreči.

4. Samo vztrajajte in se nikoli ne obračajte nazaj.

Kako vedeti, da tihi glas ne vodi v poraz?

Tihi glas je po mnenju avtorja knjige iskren in potrebno ga je poslušati, če se sporočilo, ki ga pove, pojavlja več časa in intenzivno. Čez čas boste ugotovili, da ne glede na začetno število glasov, ki bodo polnili glavo, bo tisti glavni ostal in ravno tistega ne smete ignorirati. Včasih je potrebno poslušati tudi svoj šesti čut – slediti glasu nikakor ni tako grozno, kot je njegovo neprestano zatiranje in razmišljanje o »kaj če«.

Na kakšne ovire lahko naletite?

Največja ovira, na katero lahko naletite, je po besedah Lewisa strah pred neznanim. Po drugi strani se popolnoma zavedamo, kaj bomo pustili za sabo in čemu se bomo morali odreči, ne vemo pa, v kaj se podajamo. Navsezadnje se odrečemo rednemu prihodku, rutini, socialnemu statusu ... Ravno na tem neznanem področju se bo hitro videlo, ali ste rojeni pod srečno zvezdo – ne čakajte, da vam zasveti, temveč sezite po njej.

Kako vedeti, kdaj je čas za ponovni skok?

Takrat, ko opazite, da je vsakdan postal preveč udoben in okolje preveč prijazno, je čas, da ponovno skočite in se spet zaženete do svojega cilja. Ne skrbite, skoraj vedno boste občutili ta moment in vedeli boste, kdaj je čas za to. Lahko se vam zgodi med urejanjem svoje spletne strani in pisanjem vsebine zanjo, med pisanjem dopisa, med snemanjem novega videa ... In ko se boste tega zavedali, bo skok veliko lažji, saj boste natanko vedeli, kaj vas čaka, in se zavedali, da je ena uspešna zgodba že za vami.


Vas zanima, da bi odprli svoje podjetje? Poglejte si pluse in minuse startup podjetja.


PLUSI IN MINUSI DELA V STARTUP PODJETJU


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela