7 načinov, da navdušite nadrejenega

17.7.2017


Vsi si želimo, da bi bili opaženi in pohvaljeni za svoje delo, a kljub točnim prihodom na delo, odlično opravljenim nalogam, redkim bolniškim odsotnostim in zglednemu obnašanju včasih povišice in napredovanja izgledajo tako zelo daleč. Zakaj vam zaradi odličnega dela že končno ne dajo nagrade?

Vsi si želimo, da bi bili opaženi in pohvaljeni za svoje delo, a kljub točnim prihodom na delo, odlično opravljenim nalogam, redkim bolniškim odsotnostim in zglednemu obnašanju včasih povišice in napredovanja izgledajo tako zelo daleč. Zakaj vam zaradi odličnega dela že končno ne dajo nagrade?
Ključ je v pričakovanjih vašega nadrejenega. Četudi vlagate v delo veliko truda, tako kot je od vas zahtevano, ne boste izstopili iz množice enakih. Videli vas bodo kot nekoga, ki izpolnjuje minimalne zahteve za delo in nihče, ki se bori za karierni napredek, ni bil nikoli zgolj to, temveč je poskrbel za trike, ki so mu pripisovali večji pomen za to, kar je plačan. Želite si iti preko meje in radi bi, da vas vidijo kot nekoga, brez katerega organizacija oz. podjetje ne more preživeti.

Svojega nadrejenega z naslednjimi koraki prepričajte, da je on tisti najpametnejši človek v podjetju, ki je zaposlil vas.

1. Učite se o podjetju, konkurenci, razvoju in uspehih.

Profesionalni razvoj je pomemben, a zakaj bi se ustavili tu, če ni potrebe po tem? V kolikor si res želite zmešati glavo nadrejenemu, vsrkajte vase vse podatke o svojemu podjetju in o industriji, v kateri se nahaja. Primer: če ste zaposleni na področju IT, ni dovolj je, da ste na tekočem z dobrimi praksami v trenutnem obdobju, ampak preučite tudi, kako so te prakse implementirane v prakso in kaj to zanje prinaša.

Transfer znanja je na tej točki izredno pomemben, saj si boste z njim dodali zaposlitveno vrednost. Poleg tega, da obvladate svoje delo, bo dejstvo o vas pomenilo tudi, da veste točno, kaj delate in čemu je vaše poslanstvo namenjeno.

2. Namesto, da odgovorite, prehitite z vprašanjem.

Super občutek je, ko lahko edini iz množice odgovorite na vprašanje, ki ga je postavil direktor, a če ga želite res navdušiti, ga prehitite in vnaprej sklepajte vprašanje ter ga postavite. Nadrejenemu predočite odgovore nanje in posodobitve, ki se nanj vežejo, saj mu boste na ta način prihranili tako čas kot energijo, vsak nadrejeni pa bo izredno cenil vaš entuziazem in samoiniciativnost.

3. Sami opazite napake in jih izrazite.

Zaupanje je težko pridobiti, to pa je potrebno imeti v mislih tudi, ko želite skriti svoje napake in se izogibate njihovemu priznanju. Svojemu nadrejenemu pokažite, da se ne bojite priznati svojih zmot, in s tem ga boste navdušili. Takrat, ko storite »zločin«, imejte pripravljeno rešitev in direktorju pristopite z načini ter koraki, kako se hujšim komplikacijam izogniti.

Vsi delamo napake, a vi iz množice vstanite tako, da pokažete, da se lahko zanesejo na vas, da ste kreativni pri reševanju težav in da delujete proaktivno – vedno v smeri razvoja in napredka.

4. Sami si pripravite svoje izobraževanje in usposabljanje.

Tipičen karierni nasvet je vprašati nadrejenega, da vam plača in vas pošlje na dodatno izobraževanje ter usposabljanje na vašem področju, da izboljšate svoje spretnosti. A ne želimo si tipičnih stvari, želimo si izstopati, zato si sami organizirajte usposabljanja, ki ni nujno, da bodo od vas zahtevala veliko vsoto denarja – na spletnih platformah obstaja malo morje spletnih tečajov, ki so zastonj ali izredno poceni. Naslednjič, ko bodo vaši sodelavci prosili vašega nadrejenega, da jih pošlje na izobraževanje, se vi pohvalite s tistim, kar že veste. Direktor vam bo med drugim hvaležen tudi zato, ker varčujete finance podjetja, hkrati pa skrbite za svoje sposobnosti in kompetence.

5. Ne sledite, temveč bodite proaktivni.

Vsi (no, skorajda vsi) lahko opravijo nalogo, ki so mu jo zadali. Namesto tega bodite proaktivni – če vidite težavo, jo rešite, če vidite prostor za izboljšave, ga zapolnite. Nadrejeni namreč izredno cenijo vizijo delavca, ki jo razvije na delovnem mestu – želijo si videti in dojeti, zakaj ga potrebujejo bolj kot kogarkoli drugega, zato mu to tudi prinesti na pladnju.

6. Povezujte se z drugimi oddelki.

Popolnoma logično je, da bo vaš oddelek kdaj potreboval pomoč in sodelovanje z drugim oddelkom. Nadrejeni bodo cenili vašo pobudo za povezovanje z ostalimi zaposlenimi na drugih področjih, saj se zavedajo, da so osebni stiki med sodelavci pomembnejši in bolj efektivni, kot karkoli.

Direktorju izboljšate dan z besedami: »Zakaj ne bi jaz tega uredil namesto vas? Poznam namreč pravo osebo, ki bo poskrbela, da bo naloga opravljena kvalitetno in v roku.«

7. V kriznih situacijah bodite mirni.

Nadrejeni bodo pozorni na to, kako se obnašate v kriznih situacijah. Ali ste v tej nevihti sonce, ki se skriva za oblaki, ali še hujši naliv? Bodite tisti, ki znate pomiriti situacijo in podati trezno, korektno, umirjeno in premišljeno rešitev. Vaša sposobnost, da v težavnih dogodkih razmišljate zbrano in čisto, pokaže, da ste dober material za potencialno vodilno delovno mesto.

Tisti, ki pokažejo največ vrednosti, tudi največ dosežejo, in, ker je v poslu pomemben dobiček, je pomembno, da nadrejenemu pokažete, da ste iz pravega testa.


Razmišljate o spremembi svoje lastne kariere? Na portalu MojeDelo.com boste našli pestro izbira prostih delovnih mest. Preglejte in se prijavite, morda pa tokrat ravno vi prepričate delodajalca, da ste idealen kandidat za odprto delovno mesto.


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela