6 načinov, da postanete v službi nezamenljivi

11.12.2018


Varnost, ki nam jo da služba, veliko pomeni, še posebej, če podjetju gre dobro od rok in trenutno živite v “obdobju debelih krav”. Kako doseči varnost v službi? Bodite zaposleni, zaradi katerega bi se vašemu nadrejenemu mešalo, če bi kar naenkrat odšli.

Če bi želeli doseči zgoraj omenjeno, bi morali biti več kot odlični pri tem, kar počnete. 

Presežite pričakovanja
Tega se nikoli ne bo priznalo na glas, a iti čez vsa pričakovanja je tisto, kar od vas potihem zahtevajo prav vsi nadrejeni.

Z vašim nadrejenim se vedno zjasnite, kakšna so pričakovanja, ki jih ima do vas. Vprašajte ga, kako meri uspeh in kako boste vedeli, da ste pri svojem delu uspešni. In potem to storite. Naj vam to postane prioriteta.

Veliko zaposlenih se sploh ne zaveda, da se od njih pričakuje, da so bolj efektivni in produktivni. Sčasoma izgubijo entuziazem in začnejo delati le tisto, kar se od njih minimalno zahteva. Postavite se v čevlje nadrejenega - bi še vedno v ekipi imeli takšnega zaposlenega?

Pokažite iniciativo
Najsi bo to prostovoljstvo na prehodnem projektu ali nadomeščanje bolnega sodelavca, vedno se trudite dati vtis, da bi za dobro opravljeno nalogo šli korak dlje, kot ostali.

Ali od vas zahtevajo zgolj, da sledite navodilom, ali tudi, da prevzamete iniciativo in podajate svoje ideje na projektu? Ukvarjajte se z nalogami, ki vam dajejoo širino in vas izpostavljajo. Vsak projekt jemljite kot priložnost, da se izkažete in pokažete v najboljši luči.

Bodite prisotni
V času, ko vsi buljimo le v svoje telefone ali računalnike, bodite tisti, ki ljudi pogleda v oči. Če ste na sestanku, ne pogledujte v vaš telefon vsako minuto. Če sedite za računalnikom in do vas pride sodelavec z vprašanjem, odložite delo in se osredotočite zgolj nanj.

Zaposleni, ki neprestano brskajo po svojem telefonu, v očeh drugih izgledajo manj zainteresirani in manj produktivni. Vaš nadrejeni navsezadnje plača vaš čas in vaš vložek v delo, zato se tako tudi obnašajte.

Postanite reševalec problemov
V službi je veliko ljudi, ki samo izpostavlja težave. Vi bodite tisti, ki težave rešuje. Iščite nove ideje, aplicirajte jih v prakso, poskušajte, popravljajte …

Naslednjič, ko boste imeli na koncu jezika, da tujo idejo skritizirate, počakajte deset sekund in v tem času razmislite o rešitvi. Vaš odgovor naj bo usmerjen v rast in razvoj, ne v zatiranje drugih. Besedo “ampak” zamenjajte z “in”, zato naslednjič raje recite: “To se sliši kot super ideja in moramo jo dodelati skupaj.”

Bodite dobri v več opravilih - ali pa zares dobri v samo eni
Imate dva načina, ki se ga lahko držite. Lahko ste s svojim širokim znanjem dobri na več področjih, kar vas naredi uporabnega na vseh oddelkih. Lahko pa ste dobri v eni specifični stvari, zaradi katere bo vsak prišel k vam na pomoč.

Ne glede na to, ali ste dobri v pisanju ali v programiranju, želite si, da do vas pristopijo takrat, ko vas potrebujejo. Bodite prva oseba, na katero se zaposleni spomnijo, ko imajo težavo. Težko je zamenljiv tudi nekdo, ki mu gre računovodstvo, odnosi z javnostjo, komunikacija s strankami … Kje bodo našli takšnega multipraktika, kot ste vi?

Bodite prijazni in dobre volje
Enostavno - nihče si ne želi v ekipi imeti sodelavca, ki neprestano nerga in je slabe volje. Vsi si želijo “dobrovoljčka”, ki jih navda z energijo in jim polepša dan.

Delež pritoževanja in opravljanja zmanjšajte, bodite konstruktivni in timski delavec. Ljudje se bodo vedno raje družili s pozitivnimi ljudmi, kot pa z negativnimi.Izberi področje dela