6 načinov, da se spet dvignete na noge

3.2.2016


Zadnje tedne ali mesece ste tavali okrog po stanovanju in uživali proste dneve. Ali pa ste morda ravno prenehali z eno službo in se pripravljate, da se boste pognali v lov na drugo. Kakršenkoli je že razlog, da nimate službe, slej ko prej jo boste morali najti.

Postavite se na noge in poiščite službo

Zadnje tedne ali mesece ste tavali okrog po stanovanju in uživali proste dneve. Ali pa ste morda ravno prenehali z eno službo in se pripravljate, da se boste pognali v lov na drugo. Kakršenkoli je že razlog, da nimate službe, slej ko prej jo boste morali najti.Problem je v tem, da uživate življenje brez obveznosti in po takem obdobju je vedno težko začeti iskati drugo službo. Po navadi ljudje prelagajo iskanje v nedogled oz. dokler jim voda ne teče v grlo. Sledi 6 načinov, kako se spet dvigniti na noge in kako nehati zavlačevati pri iskanju.

1. Uredite posteljo.


Kakšne ima postelja zveze z iskanjem zaposlitve? Tako splošno gledano, nima. Ampak urejanje postelje na nek način predstavlja pomembno vlogo pri miselnem kliku za preživljanje dneva. Pomislite: topla postelja kar vabi; morda se boste vrnili in se spet ulegli. In če se, si boste neprestano govorili »še pet minut«, dokler ne boste opravkom na koncu rekli »bom jutri«. Temu se izognite tako, da čim vstanete, pospravite posteljo, saj obstaja manjša možnost, da bi vas na tak način še mikala. Več je možnosti, da boste vstali in začeli dan polni produktivnosti, saj ste že opravili prvo dnevno nalogo.

2. Obnašajte se, kot da je delovni dan.


Preoblecite se in pospravite pižamo, svojo jutranjo rutino opravite tako, kot da greste v službo. Zakaj? Ker si boste s tem pomagali, da boste korak bližje novi karieri. Saj ni pomembno, če nimate v planu zapustiti hiše, pomembno je, da s tem, ko se preoblečete in uredite, izkažete neko pripravljenost k napredku.

Imate težave s produktivnostjo? Ustvarite si delovno okolje. Tudi pri iskanju prostih delovnih mest poskrbite, da to počnete za mizo in ne leže na kavču ali v postelji. Če se vam zdi, da doma niste nič kaj prida produktivni, pojdite v bližnjo kavarno ali knjižnico, kjer boste dobili zagon.

3. Naredite si načrt za napad.


Eden izmed glavnih razlogov, zakaj ljudje tako zavlačujejo pri iskanju nove zaposlitve, je ta, da niso prepričani, kakšno službo si želijo. Če si naredite načrt iskanja zaposlitve, vam bo lažje. Ustvarite si plan, kje boste iskali zaposlitev, zapišite si karierne cilje in korake, potrebne za dosego teh ciljev. Bodite precizni pri zapisovanju, kakšen tip službe si želite. Po tem si zapišite, katera podjetja ponujajo to, kar iščete in stopite z njimi v kontakt.

4. Načrt postavite v časovni okvir in se ga držite.


Veste, katera podjetja boste kontaktirali. Naslednji korak je ta, da poskrbite, da bodo stvari potekale kar se da hitro. V koledar si postavite korake in naloge, ki jih morate še opraviti. Na primer, v ponedeljek bom od 9.00 do 12.00 posodabljal svoj življenjepis. Sledi odmor za kosilo, od 13.00 do 17.00 bom stopil v kontakt s podjetji na seznamu.

Ko enkrat zapišete časovnico, se je držite, naj vam služi kot motivacija. Zapomnite si – v času, ko ste nezaposleni, je iskanje nove službe vaša edina prava služba.

5. Bodite pripravljeni in s potrebnimi pripomočki


Tako kot vsak delovni dan, morate biti pripravljeni na vse. Pripravite si vse, kar potrebujete za iskanje nove zaposlitve. Želite si uspeti. Je danes dan za posodabljanje življenjepisa in raziskovanje trga? Potem poskrbite, da vaš računalnik in internetna povezava delata brez napak. Ali danes poteka razgovor? Poskrbite, da se primerno oblečete in pripravite kopije vašega življenjepisa ter ostalih pomembnih dokumentov. S tem, ko boste imeli vse vnaprej pripravljeno, boste poskrbeli, da vas nič ne more zaustaviti in zmotiti na poti do cilja.

6. Označite si že opravljene naloge.


Še imate pred seboj koledar, na katerem so zapisane naloge? Tisti koledar, ki se ga strogo držite? Pobarvajte ali obkljukajte naloge, ki ste jih že opravili. Nič ne motivira osebe bolj kot vidna uspešna pot do vaših ciljev.

Vstanite! Zganite se! Čas je, da storite nekaj iz vaše kariere! Premaknite se iz speče točke, nova služba navsezadnje le čaka na vas!


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela