8 načinov, da se znebite slabih navad

3.11.2017


Vsi imamo slabe navade. Nekaterih od njih se zavedamo in vemo, da jih moramo odpraviti, druge pa vsakodnevno ponavljamo popolnoma nezavedno. Raziskovalci na Dukeovi univerzi iz zvezne države Severna Karolina iz ZDA so prišli do zaključka, da je 40 % vseh dnevnih opravkov le navada, ne pa naše odločitve.

Na podlagi teh izsledkov pridemo do zaključka, da skoraj polovico dneva preživimo »na avtopilotu«, zato je ključno, da je njegovo delo nam v prid, in bistveno, da sprejmemo odločitev, da bomo slabe navade spremenili. Kako?1. Spremenite slabo navado.

Tako je – navada v ednini. Naši dnevi potekajo kot skupek slabih običajev, a za spremembo je treba iti postopoma in se najprej rešiti enega, da bi lahko nadaljevali z drugimi. Osredotočite se na tisto navado, ki vam povzroča največ škode, in se zavedajte, da je to dolgotrajen proces, v katerem se pozitivni učinki ne bodo pokazali takoj, temveč šele čez nekaj tednov, zato bodite vztrajni.

2. Ne prenehajte. Štejte.

Morda se vam bo slišalo pomirjujoče, a na začetku ni potrebno popolnoma prenehati s slabo navado. Dovolj je, da zreducirate pogostost njenega ponavljanja. Rešitev je v samokontroli in v tem, da si določite število cigaret, ki jih boste skadili na dan, ali minute, ki jih boste preživeli na socialnih omrežjih, in se poskusite tega držati.

Že malo truda prinese velike spremembe in osredotočanje na zmanjšane številke bodo prinesle pozitivne rezultate.

3. Ne spreminjajte sebe, temveč vaš svet.

Se vam zdi nesmiselno, da zjutraj izbrišete aplikacijo iz telefona in jo zvečer spet naložite, samo zato, da bi jo pogledali le enkrat dnevno? Ni – na takšen način namreč poskrbite, da vas ne bi mamila med delovnikom ali vam odžirala še tisto malo prostega časa, ki ga imate na voljo. Ponovno nalaganje aplikacije je lahko zamudno in že dejstvo, da vam gre dejanje v nos, pomaga k zmanjšanju frekvence te navade.

Zato ne spreminjajte sebe, temveč spremenite kontekst, v katerem živite. Navadam podležemo zaradi sprožilca, ki je neprestano na voljo – preventivno ga odstranite, naredite ga težko dosegljivega in spremembe na bolje bodo opazne.

Poskusite pravilo 20 sekund – preden ponovite svojo grdo navado, počakajte tretjino minute in opazujte, ali se bo želja po njej zmanjšala.

4. Umirite se.

Stres zelo pripomore k ponavljanju slabih navad, saj popolnoma spremeni dinamiko dneva in vaših doživljanj. Poskusite najprej zmanjšati količino stresnih situacij, da bi se lahko izognili napačnemu dojemanju in reagiranju na običaj, ki vam ni po godu. Ne jezite se nase – umirite se in se zavedajte vaših reakcij.

5. Navade zamenjajte z drugimi.

Ne poskusite na silo prekiniti slabe navade, temveč jo poskusite nadomestiti s katero drugo. Namesto, da bi med službenim časom šli na socialno omrežje, poskusite to zamenjati s portalom z dnevnimi novicami. Tudi na takšen način se boste sprostili in si vzeli pet minut odmora, a socialnega omrežja ne boste vklopili.

6. »Če« in »bom«.

Z dobrim načrtom se lažje izognete slabim običajem, saj boste ustvarili manj skušnjav, kot sicer. Stavek »Ko se usedem na kavč, brskam po spletu,« zamenjajte s »Če se usedem na kavč, bom vzel knjigo.« Načrtovanje vnaprej je glede na mnoge raziskave pokazalo, da deluje blagodejno na dnevni potek posameznega človeka, kar se opazi tudi pri raznih dietah – v kolikor si vnaprej postavite jedilnik, mu boste lažje sledili in s težjim srcem posegli po sladkem, kot pa, če bi si vsakodnevno znova določali, kaj boste pojedli.

7. Odpustite si.

Popolnoma logično je, da boste kdaj pa kdaj zamočili. Tudi to je v redu. Ne bodite jezni nase in ne prepričujte se, da ste slaba oseba, temveč si odpustite in določite si nov cilj, ki ga lahko dosežete. Vsaka sprememba zahteva svoj čas in ko se boste tega začeli zavedati, bo celoten proces enostavnejši.

8. Poiščite vzpodbudo pri drugih.

Vse je lažje, če imamo podporo bližnjih, ki nas spodbujajo na naši poti. Obkrožite se z ljudmi, ki na vas delujejo blagodejno in ustvarjajo pozitiven pritisk na vas. Se spomnite besede vaših staršev, ko so od vas zahtevali, da se družite s pridnimi učenci? Navsezadnje so imeli prav, saj vrstniški pritisk močno vpliva na naše razmišljanje in dejanja.

Prijatelji niso tu zgolj zato, da nas osrečijo, ampak da nam pomagajo postati boljši ljudje.


Vas zanimjo vedenjske spremembe, zaradi katerih vas bodo imeli raje?PREBERITE SI


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela