7 načinov, kako nadrejenemu predstaviti svoje ideje

22.3.2018


Jezno privihrate od sestanka s svojim nadrejenim in se sodelavcu potožite, da spet ni upošteval vaše ideje. Preprosto je ne razume. Po tem, ko že resno razmišljate o tem, da morate zamenjati službo, kjer vas bodo končno razumeli, dojamete, da ni težava v nadrejenemu, temveč v vas.

Ideja je bila mnenju odlična – ni najbolj nora in najbolj inovativna, a bi definitivno prinesla dobre rezultate podjetju. Nadrejeni vas ne posluša in raje sprejme nesmiselno idejo sodelavca, za katero se že od ranega začetka vidi, da ne bo požela uspeha. In tako se vam dogaja v nedogled, dokler ne izgubite volje po eksperimentiranju in razvijanju.

Pridobiti nadrejenega na svojo stran je izredno težka naloga – da bi ga spreobrnili, je pomembnih nešteto faktorjev, ki jih morda sploh ne upoštevate. V naslednjih sedmih korakih si preberite, kako svoje ideje predstaviti nadrejenemu in poskrbeti, da naletijo na plodna tla.

1. Pokažite, ne govorite.

65 % ljudi lažje prepričate, če jim vizualizirate zadeve, saj si tako pridobijo več informacij in jih tudi lažje razumejo. V kolikor želite uspeti in spremeniti postopke oz. ustaljene korake, ki jim sledite v podjetju, morate pozitivne učinke svoje ideje predstaviti na viden način.

2. Bodite pripravljeni.

Priprava ne pomeni nujno PowerPoint predstavitve in animiranih premikajočih se besed, ki letijo po ekranu. Pomeni biti pripravljen odgovoriti na katerokoli vprašanje, ki vam ga postavi nadrejeni. Glavna vprašanja, s katerimi se boste najpogosteje soočali, so naslednja:

- Zakaj bi podjetje investiralo svoja omejena sredstva v vašo idejo?

- Zakaj je zdaj pravi čas za implementacijo novih idej in ne čez pet let?

- Kako bi ideja pripomogla k trenutni viziji podjetja?

Ne sklepajte, da je vaš nadrejeni vseved. Predočite mu pozitivne točke ideje z vsemi informacijami, ki z njo pridejo.

3. Bodite gospodar svojih čustev.

Ob predstavitvi se izogibajte negativnim čustvom, saj jih bo nadrejeni takoj povezal z vašo idejo. Katerokoli intenzivno čustvo zmanjša vpliv poslušalca, ki vas tudi v primeru entuziazma ne bo jemal resno. Bistveno je tudi, da poskrbite za čustva svojega nadrejenega – prepričajte ga, da je pozitivna sprememba podjetja v njegovih rokah.

4. Ne bodite sami.

Uspeh vaših idej je povezan s številom ljudi, ki se z njo strinja, in lažje jih boste dobili na svojo stran, če jim boste pokazali, da lahko pri razvijanju sodelujejo in si lastijo zasluge. Vzbudite dvom v očeh nadrejenega in mu z vprašanji, na katera bo moral odgovoriti, dokažite, da trenutna situacija ni tako bajna, kot si jo on predstavlja. Sam bo prišel do zaključka in mislil, da mora svojo idejo realizirati.

5. Pomembni so odnosi z drugimi.

V kolikor niste dobri v javnem nastopanju, vprašajte nekoga drugega (ali več njih), naj govorijo namesto in v prid vas. Ljudje smo socialna bitja in lažje bomo sledili ideji, če vidimo, da jo podpira večje število ljudi. Moč množice in »črednega nagona« je neizmerna in v kolikor lahko takšno stanje izkoristite, ga zagrabite.

6. Idejo razvijajte postopoma.

Vse spremembe predstavljajo ljudem nelagodje, zato je potrebno, da v primeru velikih sprememb napredujete počasi in vztrajno. Svoj projekt predstavite kot nekaj, v kar je vredno vlagati postopoma, saj bodo tudi koraki manjši, a efektivni. Velik projekt razdelite na več majhnih delov, ki bodo bolj obvladljivi tako za vas, kot tudi za druge.

7. Čas je ključ do vsega.

Ni dovolj le, da na sijajen način predstavite svojo idejo, temveč je pomembno tudi, da veste, kdaj se je smiselno z njo približati poslušalcem. Ima vaš nadrejeni trenutno veliko dela z drugimi nalogami in se ne more ukvarjati z manjšimi razvojnimi projekti? V tem primeru počakajte, saj bo vsak poseg v delovno rutino predstavljal rušilno silo vsakdana.
MATERINSTVO IN DELAVNA RAZMERJA


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela