7 načinov, kako pametni ljudje škodijo svoji karieri

20.6.2018


Včasih najpametnejši ljudje počnejo neumne stvari, ki izgledajo, da nimajo nobene zveze z ničemer. Kaj, torej, počnejo inteligentni ljudje, da si sabotirajo svojo kariero, pa se tega sploh ne zavedajo?

1. Preveč časa si vzamejo za razmišljanje, namesto za delo.

Razmišljanje je nekaj samoumevnega za inteligentne ljudi, dejansko delanje pa malo manj. Raziskovanje in načrtovanje je super v mejah normale, a vse to lahko vodi v nevarno iluzijo napredka, ki ga sploh ni. Pametni ljudje, ki so poleg tega še perfekcionisti, se hitro znajdejo v takšnem in podobnem zavlačevanju, zato se bodo raje posvetili načrtovanju vsake podrobnosti, kot pa končali projekt.


2. Mnogokrat sledijo množici.

Pametni ljudje velikokrat gredo študirat medicino ali pravo, namesto, da bi sledili svojim strastem. Inteligentni ljudje velikokrat sledijo množici. Najverjetneje zato, ker so preživeli veliko svojega časa v akademskih krogih in, ko pomislijo, niti ne vedo, kaj točno jih veseli, temveč gredo tja, kamor se zanje »spodobi«.


3. Nehajo se truditi.

Ljudje, ki dosežejo višjo stopnjo inteligence, se velikokrat ulenijo in se ne trudijo več. Ne razvijajo več svojih naravnih talentov in hitro padejo na nivo povprečno inteligentnih, saj svojega časa in truda ne vlagajo v razvijanje svojih lastnih spretnosti.4. Podcenjujejo socialne spretnosti.

Inteligenca je le en od načinov doseganja uspeha. Veliko pomenijo tudi socialne spretnosti, ki jih zahtevajo vsepovsod po svetu. Redkokdaj se trudijo izboljšati svoje socialne spretnosti, menijo, da se ni potrebno mrežiti ali samopromovirati, podcenjujejo ljudi, ki kažejo izredne dosežke na tem področju ...


5. Zelo močno se cenijo.

Veliko visoko inteligentnih ljudi poseduje »nevaren« ego, ki jim da misliti, da imajo vedno prav, četudi se motijo. Sposobni so se tudi kregati o temi, ki je sploh ne poznajo, poleg tega pa bodo vztrajali pri svojem, četudi jim bodo drugi večkrat povedali, da nimajo prav.


6. Enačijo izobrazbo z inteligenco.

Visoko inteligentne osebe mislijo, da izobrazba pogojuje stopnjo IQ. Dokazano je, da diploma ali doktorat nista vse – obstaja veliko primerov ljudi, ki niso uspeli končati svojega šolanja, a prav tako dosegajo visok nivo inteligence.


7. So preveč samostojni.

Velikokrat svoje delo opravljajo individualno in se ne posvetujejo s skupino drugih sodelavcev. Drugim ne dovolijo, da bi jih podpirali, in mislijo, da zmorejo brez njih.


Ste nesrečni v službi? Je težava v vas ali v drugih?


Anja Damjanović za MojeDelo.com

Vas zanimajo karierne poti, do katerih lahko posegate? Prijavite se na karierno svetovanje in pustite strokovnjaku, da poda svoje mnenje. PRIJAVITE SE.


Izberi področje dela