Načrt B, C in D: Kako pivotirati na svoji karierni poti

20.6.2018


Za začetek se zazrimo v start up podjetja, kjer skačejo iz enega poslovnega modela na drugega, dokler ne najdejo točno tistega, ki prinaša rezultate. Kaj počnejo »veliki možje«? V kolikor vidijo, da njihova pot ne uspeva, se prilagodijo podjetju.

Vaše majhno podjetje morda ne vodi v tako bajno kariero, kot ste si predstavljali. Ste razmišljali o tem, da bi se pridružili večjemu podjetju in si s tem pridobili izkušnje? Da, roboti in umetna inteligenca prihajajo izredno hitro – ne bojte se jih, temveč dojemite njihovo delovanje in jih uporabite sebi v prid.


Sprememba je edina stalnica

Največja svetovna podjetja, kot so Twitter ali YouTube, so drastično spremenila svojo pot, še preden so dosegla uspeh, ki ga poznamo danes. Če tega ne bi storila, bi zapadla v pozabo in se razvila (če sploh) v popolnoma drugo smer. Niste edini, ki se morate prilagajati.


Če lahko, to tudi storite

Pivotiranje ne pomeni nujno ekstremne spremembe. Pivotiranje je nujno pomemben načrt B, saj stvari ne gredo tako, kot ste si zamislili. Ali ne bi delovale na dolgi rok. Navsezadnje najverjetneje sploh nimate druge možnosti.
Pivotiranje ni sramotno. Stvari se preprosto zgodijo in ugotoviti morate, kaj sledi in kaj morate storiti v naslednjem koraku. Prvo pravilo je, da ste pozorni na spremembe in sledite trendom.


Brez muje se še čevelj ne obuje

Res je – so lekcije, ki se jih morate naučiti, a nimate niti želje niti volje po tem. So vas povabili na razgovor in si ne želite iti? Zagrabite priložnost, pojdite in si širite obzorja. Spoznavajte ljudi, mrežite se. Koga boste v nasprotnem primeru poklicali v stiski, če ne boste poznali nikogar?


Okrog vas je kopica možnosti za spoznavanje novih ljudi. Skočite ven iz svojega mehurčka in cone udobja ter drugim pokažite, da na tem svetu »obstajate«. Naj se spomnijo na vas, ko bodo naslednjič potrebovali tekstopisca, urednika ali oblikovalca. Sami izvajajte svoj lasten PR in ne dovolite si, da vas drugi vidijo povožene.


Iz malega na veliko

Naučite se, da se morate, še posebej, če ste samozaposleni in si ustvarjate sami svoj posel, vedno javiti na telefon. Nikoli ne igorirajte klica, temveč pokličite nazaj in poizvedite, kaj je oseba na drugi strani želela.


Prav tako ne pozabite javiti ljudem, ki jih poznate, da nameravati menjati vašo karierno pot – ustno, pisno ali preko drugih znancev. Naj si vas zapomnijo. Ustvarjajte svojo lastno znamko, ne glede na to, ali ste trenutno zaposleni v drugem podjetju, ali delate sami zase. Sčasoma se bo vložek izkazal kot izredno produktiven in ljudje se vodo spomnili na vas, ko vas bodo potrebovali.


Boste »zabili« ali podali?

Predstavljajte si košarkarsko tekmo, kjer vam igra sama pove, da ni vedno dobro biti sebičen, če je na igrišču vprašanje zmage. Četudi ne boste »zabili« in dosegli zmagovalnega koša, dobro spoznajte teren in vsak kot, ki ga lahko (in ne) dosežete. Vedeti morate, kdo se vrti okrog vas in kdo je prava oseba, da mu lahko podate žogo. Imejte pregled nad igro.


Koliko ste vredni?

Najtežja stvar v karieri je določiti, koliko ste vredni. Za kakšno plačilo boste delali? Koliko se cenite oz. koliko spoštujete vaš čas in vložen trud v vsako delo?


Za začetek lahko na portalu www.placa.si preverite, koliko je povprečna plača osebe, ki se ukvarja s podobnimi delovnimi nalogami, kot vi. Na takšen način boste dobili občutek in zunanjo potrditev, da lahko sežete višje.


Ne bodite sramežljivi – vprašajte za prihodek ali povišico. Četudi vam je naloga vzela le borih pet minut, ne bodite skromni in vseeno povejte, kolikšna je cena. Ne mečite se v koš.


Vsaka sprememba kariere je nova priložnost za dokazovanje, ne katastrofa. Verjamemo, da se počutite neprimerne za določeno delovno področje, a morda vam bodo pomagali pozitivni komentarji ljudi, ki vas obkrožajo. Pogovarjajte se z osebami, ki vas zares poslušajo, saj vam bodo ravno ti dali prave, realne nasvete.7 načinov, kako pametni ljudje škodijo svoji karieri


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela