Najboljši karierni nasveti, združeni v enem zapisu

20.6.2018


Obstaja nešteto kariernih nasvetov, ki naj bi vas vodili do sanjske kariere. Bodite korak pred konkurenco. Delajte, kar vas veseli. Vedno bodite prvi tam in zadnji odidite. A tu združujemo tiste, ki jih najbrž niste slišali že milijonkrat.

Preberite si 13 nasvetov, ki vas bodo vodili do kariernega uspeha.

1. V novi službi sprejmite čim več vabil na kosila in druženja ob pijačah. Če jih boste velikokrat zavrnili, bodo sodelavci izgubili voljo, da bi vas kamorkoli sploh povabili, in kmalu se boste počutili kot izobčenec, česar si najbrž ne želite.


2. Ne izgledajte preveč zaposleni. Najverjetneje poznate kar nekaj ljudi, ki so se trudili napredovati, a so vedno prevzeli nase veliko breme, delali neprestano in več kot očitno jim cilj ni uspel. Če boste od sebe oddajali stres, si bodo nadrejeni mislili, da ne morete delati več od tega, zato boste večkrat zamudili edinstvene priložnosti.


3. Nikoli si ne grejte ribe v službeni kuhinji. Veste, zakaj.


4. Če želite napredovati, boste morali sprejeti tudi dodatne neplačane odgovornosti. Najlažje se je bahati s plačanim delom, a nadrejeni bodo veliko bolj cenili trud, ki ga vložite v majhne, nepredvidljive naloge, ki morajo biti storjene, a jih nihče drug noče prevzeti.


5. Javljajte se na telefonske klice. Sodelavci vedo, da imate telefon neprestano v rokah, in če se ne javljate, ko vas kličejo, dobijo občutek, da so za vas manj prioritetni od vseh ostalih.


6. Mrežiti se z ljudmi, ki so zapustili podjetje, je včasih vrednejše od tistega s sodelavci.


7. Drugim pomagajte tudi, če od njih ni »profita«. Tako malo je potrebno, da odgovorite na zagate sodelavcev, odprete vrata ljudem, ki to potrebujejo ... In ni potrebe, da vedno pričakujete nekaj v zameno. Vaš trud bo v vsakem primeru poplačan, pa četudi na nenavaden način.


8. Najbolj vas bo stala šibkost, ki se je ne zavedate. To je vaša slepa ulica. Spoznajte svoje šibkosti in delajte na tem, da jih odpravite.


9. Ko si želite priučiti novih spretnosti, se zgledujte po strokovnjakih na tem področju. Opazujte, kaj počnejo, in jih posnemajte. Spoznajte, kaj pomaga vam, in način prilagodite svojemu stilu ter sposobnostim.


10. Svojega nadrejenega vprašajte, kje vidi težavo pri vas. Poskrbite, da jo odpravite.


11. Ne usmerjajte pogleda le proti vrhu. Tudi naravnost je dober razgled. Ljudje, ki gledajo v več smeri in so fleksibilni, imajo več možnosti za uspeh in razvoj.


12. Dane pravice ubijajo kariero. Osredotočite se na hvaležnost in na trdo delo. Misliti, da vam nekaj pripada, samo zato, ker ste se pojavili na delovnem mestu, je začetek kariernega padca.


13. Pomislite na osebo, ki bo prišla za vami. Ne glede na to, ali se ukvarjajte z enkratnim projektom ali z nalogo, ki obsega več časa, vedno pustite osebi, ki bo prišla za vami, jasen potek celotnega dogajanja. Ko boste menjali službo in boste morali v nekaj dneh uvajati novega zaposlenega, bo tudi vam lažje, če boste imeli vse evidentirano.Iščete zaposlitev? Na zaposlitvenem portalu MojeDelo.com si poglejte razpisana delovna mesta.


PROSTA DELOVNA MESTAIzberi področje dela