5 napak, ki se jim pri prvi zaposlitvi raje izognite

4.10.2017


Prvi vtis je vreden deset naslednjih. In tega se verjetno tudi zavedate, ko se večer pred prvim delovnim dnem pripravljate doma in razmišljate, kaj morate nesti s seboj in kaj morate obleči, da izpadete primerni za to pozicijo. Metuljčke imate v trebuhu, tako kot ste jih čutili prvi dan osnovne šole. Mislite si: »Kaj pa, če kaj zafrknem? Kaj, če rečem nekaj, kar drugim ne bo pogodu? S kom bom šel na kosilo?«

Prvi vtis je vreden deset naslednjih. In tega se verjetno tudi zavedate, ko se večer pred prvim delovnim dnem pripravljate doma in razmišljate, kaj morate nesti s seboj in kaj morate obleči, da izpadete primerni za to pozicijo. Metuljčke imate v trebuhu, tako kot ste jih čutili prvi dan osnovne šole. Mislite si: »Kaj pa, če kaj zafrknem? Kaj, če rečem nekaj, kar drugim ne bo pogodu? S kom bom šel na kosilo?«


Nasveti za miren začetek na novem delovnem mestu

Živčno stanje je popolnoma normalno. Vzemite si minuto in zadihajte. Super boste! Kar vas mora trenutno skrbeti, je to, da boste dali tak prvi vtis, da vas bo spoštoval tako nadrejeni kot sodelavci. Kako in čemu se morate izogniti, da ne boste padli na celi črti že prvi dan?

1. Ne zamujajte.

Vsaj prvih nekaj tednov se potrudite, da ne boste zamujali. V pot do službe vračunajte promet, morebitno gnečo na cesti, to, da boste morda pozabili, katero nadstropje in katera vrata so prava, da lahko vstopite na delovno mesto … Točnost je lepa čednost in za začetek je super ravno to, da vas bodo imeli za osebo, ki ne zamuja in ki rada pride pravočasno ter mirno in produktivno ureja prve jutranje delovne naloge. Ne dovolite si, da si vas že prvi teden zapomnijo po tem, da redno zamujate. Ne vemo, ali bo to bolj odveč nadrejenemu ali sodelavcem …

2. Izogibajte se »navadnim« oblekam.

Velikokrat boste še v dvomih, kaj obleči, če je pa to vaša prva zaposlitev in ne poznate dobro situacije v podjetju, sta strah in dvom še toliko bolj prisotna. Svetujemo vam, da se vsaj prvi teden izogibate sproščenemu slogu oblačenja in pridete raje bolj formalno oblečeni. Verjetno si ne želite, da bi vas iz kadrovske službe poslali domov, ker niste primerno oblečeni, kajne? V prvem tednu boste opazovali sodelavce in si pridobili sliko o tem, kaj v novem podjetju cenijo in kaj pričakujejo od zaposlenih. Superge odpadejo, prav tako kavbojke, verjamemo pa, da vaša omara premore pet različnih uradnih oblačil za prvih pet dni v sili. Ko opazite, da bodo zaloge počasi pošle, je mogoče čas za nakupovanje novih resnejših oblek.

3. Misliti pomeni nič vedeti.

Oz. SPRAŠUJTE! Popolnoma logično je, da se prve tedne še lovite in da ne morete vedeti vsega, še posebej pa vam je španska vas nov sistem dela v podjetju in pravila, ki jih morate upoštevati. Če sprašujete, se boste izognili nepotrebnim napakam in posledično znižani samopodobi, saj bi morda dobili občutek, da ste nesposobni in manjvredni, za kar pa definitivno ni čas pri uvajanju v novo službo.

Če ne veste, kdo je primerna oseba za vaše vprašanje, vprašajte sodelavca v pisarni in ta vas bo napotil na pravega zaposlenega. Verjemite, da je vedno bolje, da dvome razčistite takoj na začetku, kakor da eno banalno zadevo rešujete čez leto dni, ko se bodo vsi sodelavci spraševali: »Kako je pa on to reševal do zdaj?!«

4. Izogibajte se prekomerni uporabi telefona.

Ali ste vedeli, da je ameriški Forbes opravil raziskavo in ugotovil, da uporaba telefonov in socialnih medijev v delovnem času ameriško ekonomijo udari za 650 milijard dolarjev letno? Ne boste verjeli, ampak minuta na Facebooku, minuta na LinkedInu, minuta na Instagramu itd. hitro nanese kar nekaj neproduktivnih ur.

Ameriške raziskave prav tako kažejo, da nove generacije zaposlenih porabijo ogromno časa na telefonih in na socialnih omrežjih, namesto, da bi se osredotočile na delovne projekte in skrajne roke. Strokovnjaki novopečenim zaposlenim svetujejo, naj si mobitel nastavijo na airplane mode oz. na »način letenja«, kar bo definitivno zmanjšalo možnost distrakcij – od sporočil, zasebnih klicev, želje po pregledovanju socialnih omrežij itd.

5. Ne pošiljajte sporočil nadrejenim.

Poskusite se izogibati pošiljanju sporočil ter se navadite klicanja, navkljub temu, da se sliši skrajno nemoderno. Če vprašate naše starše, vam bodo povedali, da so v primeru, da so kdaj zamudili v službo, takoj poklicali v podjetje in to javili odgovorni osebi. V moderni dobi smo navajeni poslati kratko sporočilce »Zamujam. Gneča,« ki pa nikakor ne kaže, da osebo, ki ji pošiljate obvestilo, spoštujete.

Na začetku bo težko in tega se morate zavedati. Že tako bo pred vami ogromno novih informacij, ki jih boste morali vsrkati v spomin, zato menimo, da ni časa niti energije, da se ukvarjate še z nepotrebnimi napaki. Zdaj, ko veste, katere so tiste najpogostejše, se jim raje izognite.POSODOBI SVOJ ŽIVLJENJEPIS V 2 MINUTAH!


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela