Nasveti za miren povratek z dopusta

30.5.2016


Preživeli ste teden dni ali več, ko ste se prebujali pozno, nikamor se vam ni mudilo, ker niste bili vezani na zajtrk v hotelu, temveč ste si sami pripravljali obroke, zvečer ste gledali svojo najljubšo serijo s svojo najdražjo osebo, počivali ste na plaži in se namakali v vodi… In zdaj je čas, da se vrnete v službo.

Preživeli ste teden dni ali več, ko ste se prebujali pozno, nikamor se vam ni mudilo, ker niste bili vezani na zajtrk v hotelu, temveč ste si sami pripravljali obroke, zvečer ste gledali svojo najljubšo serijo s svojo najdražjo osebo, počivali ste na plaži in se namakali v vodi… In zdaj je čas, da se vrnete v službo.


Organizirajte si delo ob povratku z dopusta

Prehoda iz dopusta v službo se verjetno ne veselite tako, kot ste se veselili obratnega dogodka, a vedeli ste, da se bo prej ali slej zgodilo tudi to. Na lepe stvari se hitro navadimo, in tako je tudi s prostimi dnevi. Kako priti nazaj v službo, brez da bi vas stres ponovno uničil in boste spet morali na polnjenje baterij? Kako umiriti dan, ko vas ob prihodu na delo vsi zasipajo z novimi informacijami, na delovni mizi pa vas čaka kup papirjev, ki morajo biti urejeni čim prej?

1. Najprej si uredite delovno okolje.

Obstaja namreč velika možnost, da vas bo v službi pričakalo nešteto neprebranih e-mailov, neurejenih mapic in papirjev … Raje, kot da jih ignorirate in prelagate na drugo uro (ali celo na druge dneve), si vzemite nekaj trenutkov, da uredite najprej to, kar vam omejuje in zaustavlja nadaljevanje dela. Odprite vse pisemske ovojnice, preberite, če je kaj nujne pošte, izbrišite vso vsiljeno pošto na e-mailu, uredite papirje po dogodkih, zadevi in mapicah in vse postavite na svoje mesto.

2. Ukinite obvestilo o vaši odsotnosti tako na telefonu kot na elektronski pošti.

To je najbolj enostavno opravilo, zato ga opravite čim prej. S tem se boste počasi spet priklopili na delovni ritem. Posodobite tajnico na telefonu in izbrišite obvestilo o odsotnosti na vaši elektronski pošti, da ne bodo več trpeli sodelavci, ki ste jih v tem sporočilu navedli kot nujne osebe za reševanje vaših delovnih nalog.

3. Na kratko preglejte delovni koledar.

Ni vas bilo kar nekaj dni in glede na to, da je delo ravno tako potekalo tudi brez vas, si osvežite spomin in preglejte koledar, da se spomnite, kaj vas čaka v prihodnjih dneh – katere sestanke so vam naložili, kdaj so roki za oddajo poročil, kateri so novi projekti, ki so vam jih določili in nove zadeve, ki jih morate predelati. Organizirajte se na podlagi novih informacij, ki jih dobite.

4. Izogibajte se prebiranju e-mailov v kronološkem zaporedju.

Namesto, da berete sporočila v kronološkem zaporedju, si jih raje uredite po zadevi ali po pošiljatelju. Ne zanima vas namreč, kdaj se je določen dogodek odvijal, temveč kako, kaj in na kakšen način. Na takšen način boste tudi lažje izbrisali sporočila, ki za vaše trenutno delo niso več relevantna, so stara, s pretečenimi informacijami itd.

5. Naredite si seznam prioritet.

V primeru, da tega seznama niste storili že pred dopustom, je zdaj pravi čas, da ga spišete. Po tem, ko ste prebrali vsa sporočila in se seznanili z novostmi in nalogami, ki vas še čakajo, je čas, da naredite seznam prioritet. Nikoli ni smiselno začeti s stvarjo, ki vam prva »pade na pamet«, temveč s tisto, ki je najnujnejša. Pomislite, katerih je tistih pet opravil, ki mora biti dokončanih čim prej?

6. Eno opravilo naenkrat.

Četudi boste začutili potrebo po opravljanju več nalog naenkrat, se ne prenaglite. Pojdite lepo počasi in tako bo tudi produktivnost večja. Navsezadnje ste prišli iz sproščujočega dopusta – zakaj bi se takoj vrgli v stresno situacijo?

7. Odmaknite nepotrebne motnje.

Z namenom, da bi prehod iz dopustniškega razpoloženja v služben potekal čim bolj gladko, poskrbite, da boste odstranili vse motnje, ki vas bodo ovirale pri delovnih opravilih. Na takšen način boste prišli na tekoče z vsemi potrebnimi informacijami, hkrati pa vas ne bodo motili vsakih pet minut. Izklopite mobitel, odjavite se iz vseh socialnih omrežij, zaprite vse programe na računalniku, ki jih ne potrebujete.

8. Zastavite si cilj, da boste prvi dan v službi uživali

To, da ste nazaj v službi, še ne pomeni, da se morate mučiti ali trpeti. Vseeno si vzemite čas za kosilo s sodelavci ali prijatelji, saj boste tako sami sebi ustvarili boljše in prijetnejše vzdušje. Pojdite na kavico in si med malico privoščite knjigo.

9. Odidite ob uri.

Samo zato, ker ste uživali en teden na dopustu, še ne pomeni, da se morate zdaj »ubijati« za službo. Ne igrajte heroja. Če ne morete oddelati več od osem ur, pojdite domov in se spočijte za naslednji delovni dan.

10. Ne bodite jezni nase …

Mogoče boste potrebovali nekaj dni, da pridete na tekoče z vsem, kar se je dogajalo v času vaše odsotnosti. Ni važno. Ne bodite jezni nase zaradi tega… Pojdite po svojih zmožnostih, saj veste, da delate najbolje, kot lahko. Ohranite mirno kri, ostanite osredotočeni. Slej ko prej se boste vrnili nazaj na zeleno vejo.


Vas zanima, kako se že pred dopustom organizirate tako, da bo prehod v službo čim lažji?Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela