5 nasvetov, kako vedno biti pripravljen na novo službo

9.11.2017


Imeti sanjsko službo je eden od najboljših občutkov, saj veste, da se je postopek iskanja zaposlitve poplačal, hkrati pa vas delo zapolnjuje z vedno novimi izzivi in uspehi, s katerimi potrjujete pomembno vlogo, ki jo imate v kolektivu. Zavedamo se, da je v tem trenutku misel na novo zaposlitev sončno leto oddaljena od vas, a ne bi smelo biti tako.

Nikoli ne recite »nikoli« novim priložnostim. Vsaj tako svetujejo karierni svetovalci, ki se v en glas strinjajo, da je potrebno vedno biti pripravljen na sprejemanje novih izzivov, še posebej, če se vam pojavi odlična priložnost, ki je ne smete kar tako zavreči.

Ne čakajte do trenutka, ko boste res morali iskati novo službo, zato sledite spodnjim petim nasvetom in vsako priložnost zagrabite z odprtimi rokami.
Prijavite se na novice

Predstavljajte si, da zaposlite asistenta, ki vsak dan spremlja nove zaposlitve namesto vas in vam poroča, na kateri razpis se morate prijaviti. To že lahko imate. Reče se mu »novičnik« oz. vsakodnevna elektronska pošta, ki vsebuje vroče oglase, ki bi bili za vas zanimivi.

Kako boste kadarkoli dobili drugo službo, če imate izklopljen »radar« za iskanje nove? Naj bo »novičnik« vaš radar, ki deluje namesto vas 24 ur na dan in vas sproti obvešča o novih priložnostih.

Poskrbite za profesionalni razvoj

Najboljši način za razvoj svoje lastne kariere je z nadgradnjo svojih spretnosti. Če ste programer, se naučite nov kodni jezik. Učitelji se vključite v izobraževanja, s katerimi boste pridobili nove tehnike učenja.

Najprej preverite, ali je v sklopu podjetja, v katerem ste trenutno zaposleni, organizirano izobraževanje, ki bi vas utegnilo zanimati. Udeležite se tečajev, delavnic, konferenc in poskrbite za to, da vaše znanje nikoli ne zamre.

Bodite gospodar svojega časa

Ali v vašem podjetju ne organizirajo nobenih izobraževanj na vam zanimivo temo? Brez skrbi, tako na spletu kot v izobraževalnih centrih je na voljo ogromno tečajev, s katerimi boste razvijali svoje spretnosti in se ohranjali v »dobri formi«.

Tako neformalno kot priložnostno učenje je izredno pomembno, zato nikoli ne dvomite v to, da pridobite novo znanje na področju, ki vas zanima. Za začetek je dovolj že to, da si na spletu pogledate posnetke in prebirate članke, saj se boste s pomočjo teh mnogo naučili.

Posodabljajte svoj življenjepis

Za to, da imajo nekateri ljudje pripravljenih več različnih življenjepisov, obstaja dober razlog – nobena služba ni enaka drugi, zato je pomembno, da ste prilagodljivi za kakršenkoli razpis.

Ni življenjepisa, ki bi sovpadal z vsemi prostimi delovnimi mesti, saj je za vsako pomembna druga spretnost in drugačno znanje. Vsaka služba bo imela druge zahteve, ki jih morate zadovoljiti, zato poskrbite, da bo vaš življenjepis tak, da ga boste zlahka lahko spreminjali glede na potrebe nove zaposlitve.

Beležite svoje uspehe

Ne glede na to, kako zgleden zaposleni ste in kako srečni ste pri tem, kar delate, nikoli si ne pozabite pisati sproti svojih uspehov in pozitivno končanih projektov.

Na takšen način boste spremljali svoj razvoj in pozitivne točke v svoji karieri, hkrati pa si boste skrajšali čas, ko boste posodabljali življenjepis in vam bodo iz glave ušli vsi projekti, ki ste jih kadarkoli dokončali.


Bodite pripravljeni na novo zaposlitev. Prijavite se na novičnik spletnega portala MojeDelo.

PRIJAVITE SE

Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela