8 nasvetov pri nastopu nove službe

4.10.2017


Ko enkrat dobite službo in se nanjo pripravljate že nekaj dni ali celo tednov vnaprej, ugotavljate, da iskanje sanjske službe ni težko delo. Najtežje šele prihaja. Potrebno se je prilagoditi novim razmeram, doseči pričakovanja delodajalca in jih celo preseči! Na novo zaposlenim je po navadi ponujeno določeno poskusno obdobje, med katerim se morajo izkazati in si zagotoviti vstopnico za naprej. A kako?

Ko enkrat dobite službo in se nanjo pripravljate že nekaj dni ali celo tednov vnaprej, ugotavljate, da iskanje sanjske službe ni težko delo. Najtežje šele prihaja. Potrebno se je prilagoditi novim razmeram, doseči pričakovanja delodajalca in jih celo preseči! Na novo zaposlenim je po navadi ponujeno določeno poskusno obdobje, med katerim se morajo izkazati in si zagotoviti vstopnico za naprej. A kako?
1. Že od začetka vam morajo biti jasne delovne naloge.

Vaša glavna odgovornost pri prehodu v novo delovno okolje je, da ste pozorni na vse, kar vam povejo tako delodajalci kot sodelavci. Pozanimajte se, katere so vaše delovne naloge in katere so prioritete, ki jih morate začeti reševati najprej. Najprej obvladajte osnove, šele nato razmišljajte o tem, da bi sprejemali nove izzive in bili deležni napredovanja.

2. Socializirajte in družite se s sodelavci.

Bodite prijateljski, komunikativni in odprti za pogovor. Največja napaka novincev je, da se prve dneve posvečajo samo službi, saj se želijo izkazati, pozabijo pa na odnose in ljudi, s katerimi delajo in s katerimi si delijo pisarno. Dajte jim možnost, da vas spoznajo in da spoznate tudi vi njih – ravno oni bodo ves ta čas vaši zavezniki. Poleg tega boste z njimi preživeli veliko časa ter ogromno let in smiselno je, da si ustvarite prijazno delovno okolje.

3. Bodite radovedni.

Popolnoma normalno je, da ste radovedni, in če imate kakršnokoli vprašanje, je ravno zdaj čas, da ga postavite. V ekipi sodelavcev poskusite najti »vodjo« oz. tistega, kamor se vsi zatečejo, ko potrebujejo hiter odgovor. Za to, da bi se dodobra »potopili« v delo podjetja, kjer ste pristali, morate imeti dobre osnove in te lahko brez težav pridobite na začetku. Na začetku boste dobili veliko informacij, zato ne pozabite zapisovati vsega, kar slišite.

4. Vedno cenite povratno informacijo.

Povratna informacija tako delodajalca kot sodelavca je ključna za razvoj vaših profesionalnih spretnosti, pa najsi bo pozitivna ali negativna. Cenite jo v vsakem primeru, še posebej v prvih nekaj mesecih. Opogumite se in sami vprašajte delodajalca, da z vami deli svoje vtise o vas. V povprečju namreč novo zaposleni potrebujejo pol leta, da se dodobra aklimatizirajo na novo službo, zato naj vas ne skrbi, če po treh mesecih ugotovite, da še niste popoln zaposleni.

5. Trudite se bolj, kot se trudijo ostali.

Kot novincu je bila dana naloga, da impresionirate vse v podjetju. Za to boste morali v vaša dejanja vložiti več truda, kot ste morda navajeni, in kot ga vlagajo že »staroselci« v podjetju. Poskrbite, da si vas bodo delodajalci zapomnili kot garača in nekoga, ki je pomemben in nepogrešljiv za organizacijo, sprejmite izzive, četudi niso zapisani v vaši delovni pogodbi. Zapomnite si – mimo so časi, ko vam ni bilo treba početi nič drugega, kot je bilo zapisano v pogodbi.

6. Razumite in spoštujte kulturo podjetja.

Kultura podjetja se nanaša tudi na poslovna oblačila in na splošna pravila, ki jih morajo zaposleni upoštevati. Zaželeno je, da se v službi vedno prikažete 5 do 10 minut pred začetkom, in ne oblačite se preveč sproščeno, a hkrati se izogibajte pretiranemu urejanju.

7. Bodite dober opazovalec.

Ni boljšega načina, da padete v kulturo podjetja, kot ta, da preprosto opazujete tako osebne kot profesionalne odnose okrog vas. Diskretno analizirajte ostale, opazujte, kako med njimi poteka interakcija, kako uspešni zaposleni komunicirajo med seboj in kako se spopadajo z različnimi težavami.

8. Bodite fleksibilni.

Pomembno je, da ste fleksibilni in pripravljeni pomagati. Če vas sodelavec prosi za pomoč, mu jo ponudite in nikoli ne izjavljajte, da to ni vaše delo. Četudi vas potrebujejo na področju, kjer niste najbolj vešči, se prilagodite in potrudite razumeti. Bodite odprti za nasvete, kajti ne pozabite – vaši sodelavci so tukaj veliko dlje, kot vi, zato v njih poskusite najti inspiracijo za učenje novih stvari.


Ste kot novinec v strahu, da boste na tem delovnem mestu ostali do svoje starosti in da ne boste nabirali toliko delovnih izkušenj, kot ste vedno sanjali? Ni vse tako črno belo.


POSODOBI SVOJ ŽIVLJENJEPIS V 2 MINUTAH!


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela