5 nasvetov za dogovarjanja o plači

9.11.2018


Ne glede na to, kako z veseljem hodimo v službo in delo počnemo z radostjo, se lahko velika večina zaposlenih strinja, da je plača ena izmed ključnih gonilnih sil. Samo zaradi prihodkov marsikdo vstane zjutraj, se uredi in odpelje na delovno mesto.

S spodnjimi nasveti boste dosegli, da boste ob prejetju kuverte s plačilno listo zadovoljni in imeli občutek, da ste plačani toliko, kolikor truda vložite in kolikor ste zares vredni.

1. Primerjajte se z drugimi in začnite se ceniti

Na spletni strani www.placa.si preverite, koliko so plačani drugi za delo, ki ga opravljate tudi vi. Primerjajte osebne prihodke med seboj in premislite, ali bi, glede na delovno dobo, izkušnje in odgovornosti morali prejemati več ali vsaj enako. Ne pozabite, da ima lahko enaka vloga popolnoma drug pomen v drugačni industriji, zato so temeljite raziskave ključne.

2. Izboljšajte svoje pogajalske spretnosti

Ste tik pred iztekom pogodbe za določen čas in ste opazili, da vas podjetje nujno potrebuje, saj bi z vašim odhodom izgubilo ključnega zaposlenega? Izkoristite to sebi v prid. Pred podpisom pogodbe o podaljšanju imate vso pravico, da zahtevate višjo plačo. To se od vas tudi nekako pričakuje.

3. Premislite, kakšen doprinos predstavljate podjetju

Veliko zaposlenih preprosto nima predstave o tem, koliko so vredni. Ne zavedajo se, kakšne prednosti uživa podjetje s tem, ko so del ekipe. Zapomnite si – če v vas ne bi prepoznali potenciala, bi vas, še posebej v gospodarskem sektorju, že zamenjali z drugim. Če dogovarjanja o plači ne gredo tako dobro, kot ste si zamislili, poskusite od podjetja pridobiti več bonitet. Si želite več izobraževanj, preko katerih bi vlagali vase in se karierno razvijali? Začnite s tem. Naj vam pripravijo paket bonitet, s katerimi boste zadovoljni in od njih imeli veliko koristi.

4. Naučite se upravljati z denarjem

Morda pa je želja po povišica le posledica tega, da ne znate upravljati z denarjem, ki ga trenutno na mesečni ravni prejemate. Premislite, kako bi lahko optimizirali stroške – bi si radi nakopali še več rdečih številk na računu ali raje prihranili dodaten evro? Razporedite si finančna sredstva skozi mesec, izogibajte se kreditnim karticam, jejte manj v restavracijah in ne nalagajte si dodatnih dolgov.

5. Hranite za prihodnost

Nikoli ne prezgodaj, da začnete s prihranki za čas, ko boste v pokoju. Veliko podjetij omogoča dodatno varčevanje preko njih, zato premislite, ali ne bi raje dodatnih evrov vložili na ta kup.


Nikakor ne morete dobiti povišice, četudi se zavedate, da si jo zaslužite? Morda je čas za menjavo službe.


PROSTA DELOVNA MESTAIzberi področje dela