12 nasvetov za iskanje službe v letu 2017 – 1. del

12.1.2017


Nekateri ste žal dobro seznanjeni z dejstvom, da ste že nekaj časa prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje in že nekaj časa poskušate iskati službo zase, da bi lahko preživljali sebe in svojo družino. Takšnim vstop v novo leto ne pomeni prav veliko, saj se zavedajo, da novo leto ne pomeni nujno začetek novega poglavja. Pa vendar je pomembno, da se zavedate, da ni konec sveta in da potrebujete nov zagon. Preberite si 12 nasvetov, za katere upamo, da vam bodo pomagali prebroditi krizo, da ostanete pozitivni.

Nekateri ste žal dobro seznanjeni z dejstvom, da ste že nekaj časa prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje in že nekaj časa poskušate iskati službo zase, da bi lahko preživljali sebe in svojo družino. Takšnim vstop v novo leto ne pomeni prav veliko, saj se zavedajo, da novo leto ne pomeni nujno začetek novega poglavja. Pa vendar je pomembno, da se zavedate, da ni konec sveta in da potrebujete nov zagon. Preberite si 12 nasvetov, za katere upamo, da vam bodo pomagali prebroditi krizo, da ostanete pozitivni.1. Ostanite pozitivni.

Pomembno je, da se zavedate, kako karseda aktivno vstopiti na trg dela in da dejstvo, da nimate zaposlitve, ni vaša krivda, saj počnete vse, kar je v vaši moči. Kakorkoli že – tokrat stisnite še močneje in se vzemite v roke! Čas je, da bodočim delodajalcem pokažete, koliko ste vredni in česa vsega ste sposobni. Niste sami v tem in vsaka zaposlitev, ki jo za las izgubite, pomeni korak bližje drugi službi.

2. Ostanite motivirani.

Težko se je spraviti v red, če ste že nekaj časa izven delovnega ritma, še težje pa je ostati to, kar ste, če neprestano berete novice o stopnji brezposelnosti in naraščanju vladnih rezov. Najboljši način, da preprečite zlom pred depresijo je, da ostanete aktivni. Postavite si cilj, da boste poslali vsaj eno prošnjo za delo na dan, četudi je to služba, ki jo boste težko dobili. Iskanje službe je sposobnost, ki jo je potrebno vaditi, in če jo vadite z razpisi, kjer ne morete nič izgubiti, je to veliko bolje.

3. Ustvarite lasten marketinški načrt.

Sestavite seznam ciljnih podjetij, kjer se želite zaposliti, da bi lahko svoje moči preusmerili in osredotočili na tiste prave delodajalce. Iskanje službe je v resnici celoten projekt, in če želite doseči cilje, se ga morate tako tudi lotiti. Ustvarite raziskavo o tem, kaj posamezno podjetje dela, kje je na lestvici v primerjavi z drugimi, konkurenčnimi podjetji, kaj se od vas pričakuje, katero pozicijo si želite itd. Pokažite jim, da imate tako znanje kot motivacijo, da ste pri njih lahko uspešni. Ves svoj trud preusmerite tja, kamor mislite, da si zaslužite biti.

4. Ocenite svoje sposobnosti in znanja.

Ko enkrat ocenite svoje lastne sposobnosti in jih prenesete na življenjepis za posamezno delovno mesto, se boste začeli zavedati, katere so vaše prednosti in močne lastnosti, ki jih morate promovirati in še izboljšati. Pomembno je, da ste iskreni do sebe in zanesljivo ocenite svoje sposobnosti, četudi je to težka naloga – težko smo namreč realni, še posebej takrat, ko se moramo pohvaliti. Takrat naša zmožnost lastnega spoznavanja nekoliko zamre, zato je najbolje, da se pogovorimo z dobrim prijateljem, družinskim članom ali s kom drugim, ki vas odlično pozna, saj vam le-ti znajo dati realno mnenje o vas in vaših spretnostih. V primeru, da se odločite za karierno svetovanje, boste dobili informacije o tem, kaj mora v sebi imeti oseba, ki se poteguje za takšno delovno mesto, kot ste si ga zadali v tretji točki. Pomislite tudi, ali lahko pozitivno mnenje in referenco prejmete od prejšnjih delodajalcev, ki so bili zadovoljni z vašim načinom dela.

5. Izboljšajte svoj življenjepis.

Vaš življenjepis naj bo ogledalo tistega najboljšega, kar lahko ponudite nekomu, hkrati pa naj bo odličen in precizen način komunikacije med vami in potencialnim delodajalcem v podjetju. Ravno zaradi tega se morate zavedati, da mora življenjepis iti skozi nekaj filtrov in pregledov iz strani drugih oseb, dokler ne najdete tiste, ki se prilega vam, vašim izkušnjam ter dinamiki nekdanjih zaposlitev.

Ključne besede so tiste, ki bodo življenjepis naredile uspešen in zmagovalen, in tiste, ki se prilegajo posamezni prijavi za delovno mesto. Nikakor ne pošiljajte generičnih prijav, ki niso prilagojene posameznemu delodajalcu, temveč si vzemite čas in vsak življenjepis ter spremno pismo preuredite tako, da bosta zapisana točno za tisto podjetje, na katerega ciljate. Ko vas življenjepis enkrat pripelje na zaposlitveni razgovor, ste na dobri poti, da vaš opis deluje, a vedno so možne izboljšave, zato ne zaspite na koreninah. Poleg tega se ne bojte vprašati bodočega delodajalca, kaj je tisto, kar ga je v vašem življenjepisu prepričalo, da vas povabi na intervju, in kaj je bilo tisto, kar je rade volje ignoriral. On je navsezadnje vaša ciljna publika in če se želite prikupiti še drugim, podobnim delodajalcem, je dobro vedeti, kaj je tisto, kar jih prepriča in kaj je tisto, kar jih odvrne od vas.

Zapomnite si – življenjepis vam ne prinese zaposlitve, temveč vam odpre vrata v podjetje, da vas tam bolje spoznajo. In tukaj se morate izkazati tudi vi!

6. Vadite nastop na razgovorih.

Ne le, da je potrebno paziti na življenjepis – tudi na vaš nastop na razgovorih je potrebno biti pozoren. V primeru, da se soočate s tremo pred govorjenjem z neznanimi ljudmi, intervju vadite s prijatelji ali družinskimi člani, kjer so oni v vlogi delodajalca, vi pa v svoji realni vlogi iskalca zaposlitve. Od njih pričakujte, da vam bodo postavljali vprašanja, na katera ne boste znali dobro odgovoriti, a hkrati se tudi od vas pričakuje, da boste vprašali tisto, kar vas zanima in kar se na razgovoru za delo spodobi.

Če se soočate s težavo in s pomanjkanjem prostovoljca, ki bi z vami opravil namišljeni intervju, nikar ne preskočite tega koraka, temveč si na list papirja zapišite potencialna vprašanja, ki jih lahko na razgovoru slišite od sogovornika, hkrati pa razmislite, kaj bi ga vprašali vi. Poskrbite, da boste samozavestni in da boste sebe predstavljali brez nepotrebnih medmetov in besed, ki kažejo na nezaupanje.

Za še več nasvetov, kako se z iskanjem zaposlitve spopasti v letu 2017, si preberite priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev.


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela