10 nasvetov za organizacijo dela pred počitnicami

30.5.2016


Vsi se veselimo dopusta, še posebej, če si ga lahko privoščimo le enkrat letno, a priznajmo si, da je obdobje, preden se poslovimo od sodelavcev in delodajalcev, lahko tudi zelo stresno. Opraviti je namreč potrebno celoten spisek vsakodnevnih obveznosti in poskrbeti je treba, da bo delo tudi brez nas nemoteno potekalo.

Vsi se veselimo dopusta, še posebej, če si ga lahko privoščimo le enkrat letno, a priznajmo si, da je obdobje, preden se poslovimo od sodelavcev in delodajalcev, lahko tudi zelo stresno. Opraviti je namreč potrebno celoten spisek vsakodnevnih obveznosti in poskrbeti je treba, da bo delo tudi brez nas nemoteno potekalo.


Pred dopustom si organizirajte delo

Žal vam ne moremo pomagati pri nasvetih, koliko otroških kopalk vzeti za svoje otroke in kolikšen faktor kreme za sončenje bo dovolj za njihovo mlado ter občutljivo kožo, lahko pa vam pomagamo z nekaj nasveti oz. prioritetami, ki si jih morate postaviti v službi, da vas stres ne bi poteptal in vam uničil prve dneve dopusta.

1. Povejte tako delodajalcem kot sodelavcem.

Od trenutka, ko rezervirate vaš dopust, poskrbite, da bodo o tem vsi seznanjeni. Obvestite delodajalca, koliko časa vas ne bo in mu sporočite, kdo bo prevzel vaše naloge medtem, ko boste vi uživali na morju.

2. Preskrbite si »kritje«.

Prosite sodelavca, ki mu zaupate, da poskrbi za vaše obveznosti v času, ko vas ne bo, in ne pozabite vrniti usluge takrat, ko jo bo on potreboval. A glede na to, da je sodelavec okupiran tudi s svojim delom (ki, seveda, ne sme trpeti), se zavedajte, da mu ne boste mogli naložiti celotnega spiska vaših delovnih nalog. Vaše delo tako raje razdelite na več sodelavcev, ki bodo stvari opravili vestno in odgovorno.

3. Postavite si prioritete.

Verjamemo, da bi pred dopustom želeli dokončati in oddati tisto dolgovezno poročilo, ki na vas čaka že toliko časa. A v primeru, da je rok za oddajo še nekaj dni po vašem dopustu, se raje osredotočite na nujnejše opravke in tiste, ki res ne morejo čakati na vaš povratek. Ne morete biti na sto koncih, zato postavite glavo na pravo mesto in se organizirajte.

4. Napišite si seznam opravil.

Ravno zaradi tega, da se ne bi o tem obremenjevali na dopustu ali po njem, si napišite seznam opravil, ki jih morate začeti ali dokončati po prihodu v službo. Vrnili se boste namreč v okolje, v katerem se je tudi brez vas veliko dogajalo, zato se ob sprejemanju informacij, ki jih morate obdelati, ne želite ukvarjati še s tem, kaj vse morate postoriti najprej in kaj lahko počaka.

5. Bodite na pol dosegljivi.

Sodelavcem dajte seznam telefonskih številk in e-mailov oseb, s katerimi sodelujete, saj bodo tudi oni najverjetneje morali stopiti v kontakt z njimi v času vaše odsotnosti. Vaš delodajalec naj ima vašo številko za nujne primere, vendar res poudarite, da je številka namenjeni zgolj urgentnim stvarem.

6. Ponudite nasvete.

Sodelavcem, ki bodo sodelovali z vašimi partnerji, ponudite nekaj nasvetov o njih in o tem, v kateri fazi je projekt, kaj je vse odprto in kaj je potrebno še vse postoriti. Povejte jim, da je Jože, ki skrbi za nabavo, dosegljiv le od 9.00 zjutraj do 12.00, ali da ima Jana rada stvari pod kontrolo že od začetka delovnega dne, zato je njo potrebno kontaktirati med 8.00 in 9.00 zjutraj.

7. Delajte nadure.

Če ste okupirani z delovnimi opravili in ne vidite izhoda, poskusite delati več ur, kot po navadi. Naj vas ne skrbi, če boste morali delati nadure (in to razložite tudi delodajalcu), saj lahko ravno v dodatnem času, ko vas ne motijo nujni klici in trkanje na vrata, storite največ. Vso dodatno delo vam bo pomagalo pri povratku v službo in hvaležni si boste, da ste poskrbeli tudi za to.

8. Nastavite obvestilo.

Spremenite si sporočilo na telefonu in nastavite si obvestilo na elektronski pošti, da ste nedosegljivi. Poleg tega dodajte še kontaktno številko osebe, ki krije vaše delo. S tem boste dali tako sodelavcem kot partnerjem vedeti, na koga se lahko obrnejo.

9. Počistite za seboj.

Dobesedno – počistite in pospravite. Ni hujšega, kot se vrniti v službo, kjer vas pričaka umazana miza s šalico posušenih ostankov kave, ki je tam ostala še od vašega odhoda, ali pa umazane smeti, kjer že gnije jabolčni ogrizek … Poskrbite, da boste prišli v čisto okolje in bodo vaša skrb le papirji, ki jih bodo sodelavci pustili na mizi za vas.

10. Preglejte, ali je vse urejeno.

Dan pred odhodom še zadnjič preverite, ali je vse, kar bi morali storiti, postorjeno, in ali so vsi seznanjeni z vašim delom in odhodom. Tako boste imeli možnost, da mirno odidete na dopust in se ne obremenjujete s službenimi zadevami.

Ne pozabite – na prvo mesto postavite sebe in dejstvo, da greste na počitnice uživat. Greste na tistih nekaj sproščenih dni v letu in izkoristite jih za polnjenje baterij, ki jih čez celo tako zelo potrebujete.


Koliko dopusta mi pripada? Kdaj lahko pričakujem regres?Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela