12 nasvetov za prebuditev možganov

6.11.2015


Možgani tako kot naše telo potrebujejo telovadbo in miganje. To ni mit, kvečjemu čista resnica. Med postopanjem skozi zasedene ali monotone tedne, velikokrat opažamo, da naši možgani in naše misli delujejo počasneje, hkrati pa zgubljajo sposobnost hitrega razmišljanja in urgiranja. Da bi lahko zagotovili optimalen mentalni razvoj, se moramo naučiti trenirati možgane.

Trenirajte možgane


Možgani tako kot naše telo potrebujejo telovadbo in miganje. To ni mit, kvečjemu čista resnica. Med postopanjem skozi zasedene ali monotone tedne, velikokrat opažamo, da naši možgani in naše misli delujejo počasneje, hkrati pa zgubljajo sposobnost hitrega razmišljanja in urgiranja. Da bi lahko zagotovili optimalen mentalni razvoj, se moramo naučiti trenirati možgane.1. Namesto dela med malico poskusite s telovadbo.


Čeprav ima veliko ljudi rado jutranji tek po naravi, je kratka telovadba sredi dneva prav tako pokazala pozitivne učinke na telo – izboljšuje kognitivne sposobnosti in vas prebudi iz dremanja. Navado (in tudi že rutino), zaradi katere posežete po n-ti kavi tisti dan, raje zamenjajte s 10-minutno telovadbo, da bi lahko izboljšali vzdržljivost, spomin, kreativnost in sposobnost učenja novih stvari.

2. Pišite več.


V trenutni dobi elektronskih sporočil, takojšnjih mobilnih sporočil, računalniških ekranov, pametnih telefonov itd., spremenite stvari tako, da si boste zapisovali na listke namesto na računalnik. Razmišljanje in kinestetično učenje ni najmočnejša stvar nekaterih ljudi, a bujenje miselnih procesov lahko proizvede več idej.

Doma poskusite s pisanjem dnevnika. Artikulacija in specifikacija vaših misli na papir vam bo mišljenje zbistrila, zato jih boste lažje izrekli tudi na glas.

3. Na vsake kvatre uporabljajte nedominantno roko.


Pomagalo vam bo globje razmišljati o tem, kaj počnete.

4. Pomnite stvari.


Uporabljajte mnemotehnična sredstva za pomnjenje podatkov, ki vam bodo prišli prav na sestanku. Za začetek poskušajte s pomnjenjem imen.

5. Pogovarjajte se s sodelavci.


Ne svetujemo, da postanete pisarniška klepetulja, a imejte v mislih, da socialni procesi stimulirajo možgane, četudi ste po naravi bolj introvertirani.

6. Vstanite in se sprehodite.


Če imate možnost in vam služba dopušča, pojdite na svež zrak in se sprehodite. Opazujte okolico in si vzemite čas za refleksijo vaših misli. Opazili boste, da boste začeli bolje dojemati sebe in svoje miselne procese, bolje pa boste razumeli tudi druge in njihove navade.

7. Vzemite si čas za popoldanski spanec.


Popoldanski počitek ni namenjen samo otrokom in lenim ljudem. Za kratek čas, 5 do 10 minut, zaprite oči in se spočijte. Dremež vas bo napolnil z energijo, kreativnostjo in kognitivnimi sposobnostmi. Raziskave so pokazale, da zdrava mera popoldanskega spanca dolgoročno izboljša produktivnost, inteligenco in počutje na splošno. To pa še daleč ni vse, kar se izboljša…

8. Izboljšajte svoje prehranjevalne navade.


Hrana definitivno lahko spodbudi kritično mišljenje. Čez dan se poslužujte več majhnih obrokov, ker je to neprimerljivo boljše od lakote in enega ogromnega kosila. Tako se boste lažje zbrali, hkrati pa boste izboljšali svoj metabolizem. Poskusite dodajati hrano, ki je polna magnezija (npr. riba, mandlji, avokado, temna čokolada…) in je vrhunska hrana za vaše možgane. Redno pijte tekočino, če ne morete brez kave, jo spijte, a jo raje zamenjajte z zelenim čajem.

9. Berite knjige, ki vam dajo misliti.


Svetujemo avtorje, kot so Malcom Gladwell, Peter Thiel, Robert Greene.

10. Zabavajte se na inteligenten način.


Spremljajte serije, filme in oddaje, ki bodo v vas sprožili razmišljanje in povezovanje vsebine.

11. Berite novice.


Vsakodnevno preberite novice iz dveh razlogov – da boste na tekočem z dogajanjem okoli vas in da boste možganom redno dajali nove informacije, ki jih mora sprocesirati.

12. Uporabljajte aplikacije.


Kognitivna industrija je v razcvetu in treningi zanjo tudi. Poskušajte najti različne aplikacije na vaših pametnih telefonih, s katerimi lahko okrepite mentalno bistrost in izboljšate mentalno/čustveno zdravje.

Preverite, kakšne rezultate bi dosegli na psihometričnem testiranju, ki je pogost izločilni faktor na zaposlitvenih razgovorih. Kaj lahko delodajalec vidi iz rezultatov vašega testa?ZAČNI S TESTOMAvtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela