5 navad, ki se jih znebite v novem letu

18.1.2018


Ste že prelomili katero od novoletnih zaobljub, ki ste si jo postavili ob prestopu v leto 2018? Ne obupajte, morda je bila le bolj zahtevna za vas in nanjo niste bili pripravljeni. Namesto nje se raje osredotočite na navade, ki jih lahko kontrolirate.

Naj se začne sezona zaključevanja! Ne govorimo o enodnevnih premorih, temveč o odločitvah, ki se jih boste držali dlje časa in so do zdaj vplivale na vaše delo oz. podobo, ki ste jo kazali na delovnem mestu.Uporaba smeškov v službenih e-mailih

Verjetno se strinjate, da so smeški v službenih e-mailih primerni le za sodelavce, ki so vam izredno blizu, in takrat, ko se tema nikakor ne povezuje s službo. Še huje od smeškov je uporaba t.i. emoji-jev, ki so pridobili na priljubljenosti skupaj s pametnimi telefoni. Zvezdice, kakci, mačke, rože ipd. niso liki, ki bi spadali v uradna sporočila.

Z zabavo in sproščenostjo na delovnem mestu ni nič narobe, dokler ločite med resnimi in manj resnimi tematikami. Namesto na smeške in emoji-je se raje osredotočite na to, da boste vsebino predstavili na jasen ter efektiven način.

Preveliko deljenje informacij

Se zavedate, da je preveliko in prepogosto deljenje informacij s svojimi sodelavci morda preveč naporno za tiste, ki vas poslušajo? Vsak kdaj pa kdaj potrebuje ventil, preko katerega se mora »spihati«, a včasih je potrebno potegniti črto – služba ni prostor, kjer si privoščite živčne zlome in čustvene izpade.

Vaši sodelavci niso terapevti in v službi so zato, da opravijo čim več svojega dela ter se čim prej odpeljejo domov k svojim družinam, ljubljenim. Prijetno je, če se lahko komu zaupate, a kljub temu je potrebno postaviti mejo in razmisliti, kaj je tisto, kar je z njimi smiselno deliti.

Kraja hrane iz skupne kuhinje

Sodelavec ravno praznuje okroglo obletnico in prinesel vam je kup slastnih mafinov, ki, kupljeni v trgovini, niso bili ravno najbolj poceni opcija. Najprej vzamete enega, nato še enega, potem si pa za vsak slučaj vzamete še tri, ki jih boste »za hude čase« odnesli domov. Se vam zdi to prav?

Nikakor. Nič ni hujšega od tega, da sebično odtrgate drugim užitek, ki bi ga morali doživeti vsi. Držite se novega pravila! Vzemite točno toliko, kot potrebujete, četudi hrana ostane v skupnem hladilniku in je vsem na dosegu roke.

Objavljanje zapisov o službi

»Danes je bilo v službi tako beeednooo!« »Šef misli, da sem prebiral maile med vikendom, hahaha!«

V tej starosti in s to pametjo, ki jo premorete, je filter objav na socialnih omrežjih več kot zaželen in na mestu. Nikoli ne veste, kdo bo prebiral vaše zapise, morda celo potencialni bodoči delodajalec, ki se zanima za kader, kot ste vi. Tudi na spletu ohranite podobo, ki si jo želite imeti na trgu dela. Četudi se ne pritožujete nad delovnim mestom, se službenih tem na omrežju raje izogibajte, saj nikoli ne veste, kdaj bodo razumljene drugače, kot so bile mišljene.

Služba

V kolikor delovne ure prebijete z iskanjem nečesa lepšega in bolj osrečujočega, je morda čas, da razmislite tudi o menjavi službe. Naj bo leto 2018 obdobje, ko ste zbrali pogum, dali odpoved in si poiskali službo, ki vas izpopolnjuje.


Iščete novo službo? Obiščite portal MojeDelo.com in si oglejte razpisana delovna mesta.PROSTA DELOVNA MESTA


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela