11 navad srečnih ljudi

13.12.2017


Neprestano stremimo nečemu – bodisi napredovanju, nakupu novega avtomobila, iskanju sanjskega partnerja … To nas vodi k mišljenju, da bomo srečni le takrat, ko iskano najdemo. Raziskave Univerze v Nortwestern-u kažejo, da takšna sreča ne traja veliko časa. Presenetljivo so ugotovili, da je intenziteta omenjene sreče na enako ravni kot obdobje po tem, ko zadenemo velik znesek na loteriji.

Sreča je odvisna od vsakega posameznika – ali jo ustvarite, ali jo preprosto ne. Sreča na dolgi rok se rodi z vašimi navadami, srečni ljudje takšno stanje ohranjajo iz dneva v dan, zato poskusite s spremembami svojih navad in bodite pozorni na to, kako vam bodo spremenile pojmovanje sreče.Srečni ljudje cenijo majhne stvari.

Brez razmišljanja velikokrat pademo v vsakodnevno rutino. Po eni strani je to dobra stvar, saj nas zaščiti pred neprestanim naprezanjem možganov in v nas ustvari udobje. Po drugi ravno v tem primeru pozabimo na majhne stvari, ki nas redno obkrožajo. Srečni ljudje se ustavijo in cenijo okus hrane, sredi dneva gredo na svež zrak in se ga naužijejo ter se nasmehnejo mimoidočemu otroku, ki drvi po cesti.

Srečni ljudje telovadijo.

Vsaj deset minut dnevno migajte in vaši možgani vam bodo hvaležni, saj živčni prenašalci na ta način bolje kontrolirajo impulze v vašem telesu.

Srečni ljudje svoj denar porabijo za druge.

Porabljanje denarja za bližnje osebe vas naredi srečnejše, kot pa če bi enako vsoto porabili v sebične namene. Uresničujte malenkosti – prijatelju kupite čokolado, ki si jo tako želi, ali knjigo, ki je ne more najti v knjižnici.

Srečni ljudje se obkrožajo s pravimi osebami.

Sreča se širi med druge ljudi, zato je pomembno, da se obkrožate s tistimi, ki so samozavestni in kreativni. Negativizem se širi hitreje kot optimizem, zato je ključno, da pesimistične ljudi odvrnete od sebe.

Srečni ljudje ostajajo pozitivni.

Slabe stvari se dogajajo prav vsem, tudi srečnim ljudem. A namesto pritoževanja nad nastalo situacijo lahko obrnete dogodke sebi v prid in nanje gledate iz druge perspektive. Ne pozabite – nesrečni ljudje se hranijo s pesimizmom in se neprestano vrtijo v krogu, iz katerega ne morejo.

Srečni ljudje spijo dovolj.

Spanje je izredno pomembno pri trenutnem počutju, osredotočenosti in samoobvladovanju. Med spanjem se vaši možgani dobesedno napolnijo z energijo in odstranijo toksične misli, ki se akumulirajo čez cel dan.

Srečni ljudje imajo globoke pogovore.

Srečni ljudje vedo, da gre sreča z roko v roki z vsebino posameznika. Izogibajo se tračem, brezmiselnim pogovorom, obsojanju, namesto tega pa se osredotočijo na pomembne interakcije z ljudmi.

Srečni ljudje pomagajo drugim.

Pomembno je, da si vzamete čas in pomagate drugim, saj bo to osrečevalo tudi vas. Na ta način se v vašem telesu sprošča serotonin in dopamin, ki ustvarja dobra občutja, lažje pa se boste tudi osredotočilo na pomembne naloge v službi.

Srečni ljudje se trudijo, da so srečni.

Nihče se ne zbudi vsako jutro in občuti srečo. Za to je potrebno trdo delati. Srečni ljudje vedo, kako se spraviti v dobro voljo in kako rutino spremeniti v nekaj, kar jim bo dalo večji pomen v življenju.

Srečni ljudje počnejo stvari v živo.

Srečni ljudje dovolijo tehnologiji, da upravlja z njihovim življenjem le do te mere, kolikor jo potrebujejo. Človeški možgani so ustvarjeni za direktne interakcije z drugimi osebami in srečen človek bo stremel k temu, da bo na vsakodnevni bazi preštel čim več takšnih neposrednih kontaktov z drugimi.

Srečni ljudje stremijo k razvoju.

Srečni ljudje vedo, da se vsakodnevno naučijo novih stvari in ne dovolijo, da jim ovire kvarijo razpoloženje. V nasprotnem primeru bi se ustavili ob vsaki negativni situaciji in ob vsakem izzivu, počutili bi se nemočne in premagane. Srečni ljudje vedo, da se lahko neprestano izboljšujejo in to tudi kažejo navzven.


Nekateri delodajalci se s svojimi pravili enostavno »trudijo«, da bi njihovi zaposleni v službi trpeli.8 NESMISELNIH PRAVIL NA DELOVNEM MESTU, KI NAS DELAJO NESREČNE


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela