6 navad visoko učinkovitih iskalcev dela

4.7.2016


Znašli smo se na zasičenem trgu dela. Dandanes se za vsako prosto delovno mesto prijavi tudi 200 in več kandidatov. Možnosti, da vas opazijo v taki množici, so majhne. Vendar kako povečati vaše možnosti, da čim hitreje končate z vašim iskanjem zaposlitve? Vrnimo se k osnovam.

Znašli smo se na zasičenem trgu dela. Dandanes se za vsako prosto delovno mesto prijavi tudi 200 in več kandidatov. Možnosti, da vas opazijo v taki množici, so majhne. Vendar kako povečati vaše možnosti, da čim hitreje končate z vašim iskanjem zaposlitve? Vrnimo se k osnovam.


Kako se tržiti na trenutnem trgu dela?

Se spomnite starih dobrih časov socializma in samoupravnega gospodarstva? Časov, ko smo tako ponosno brisali prah iz stenske slike našega maršala Broza. Ah, to so bili časi. Za vsako osebo je bilo 80 delovnih mest na razpolago. Podjetja so "preganjala" ljudi, da pridejo na delo. Bifeji ob tovarnah so bili vedno polni, pivo s konjakom je bila najljubša pijača. Delovni urniki so bili drseči, če se pa predvidenega dela ni opravilo v roku, se ga je pač preneslo na naslednji dan, medtem ko je bil izraz "nadura" nekaj, kar je spadalo v področje Neznanih Letečih Predmetov. Z delovnega mesta se je poljubno odhajalo za potrebe zobozdravnika, odhoda na banko ali le, ker je bilo treba pač "mulce" iskati v vrtec. V predsobi je bila miza za biljard in pikado na steni, medtem ko je na hodniku mrgolelo ljudi ob avtomatu za kavo, istočasno pa so v sobi za počitek kartali in igrali šah. Nekdo je, bojda, prinesel svojega psa na delo ...

Ja, ti časi so minili. In če si ne boste zapomnili nič od tega članka, si zapomnite vsaj to, da smo "globoko v grlu" trga prodajalcev. Delodajalec sedaj "vozi lokomotivo" in vi mu morate slediti in delati v skladu z njim. Smo v času hipertrženja in hiperprodaje, ko preko interneta samo kliknemo na željen artikel in nam ga poštar v enem dnevu že prinese na dom, seveda skupaj s kopico novih reklamnih letakov in brošur, v katerih nas podjetja prepričujejo, da ne moremo živeti brez njihovega proizvoda.

Danes se je potrebno tržiti sami. Predstaviti se morate delodajalcu na originalen in celovit način ter mu v kratkem času prezentirati skupek vaših veščin in znanja. Da delodajalcu orišete sliko o sebi vam je v ta namen na razpolago vaš življenjepis in motivacijsko pismo. Tako vam je dana možnost, da se prikažete čimbolj resničnega in se izločite iz ostalega paketa iskalcev zaposlitve. Zakaj ste nekaj posebnega? Zakaj se dobro skladate s tem delom in tem podjetjem?

Priporočamo vam, da se držite naslednjih napotkov:

1. Bodite izvirni: Zagotovite si, da se vaš življenjepis in poglavitne veščine skladajo s priložnostjo, za katero se potegujete. Če ste naredili kaj zares izrednega, to povejte. Če ste prejeli nagrade, jih naštejte. Če ste zaključili magisterij ali specializacijo, to tudi s ponosom izrazite. Če ste sodelovali v prostovoljnih organizacijah, naj bralec to ve. Bodite kratki in jedrnati. Prosite prijatelja ali sodelavca, da pregleda vaš življenjepis. Če ga ne bo mogel razumeti, to pomeni, da ga tudi potencialni delodajalec ne bo mogel razbrati. Zato uporabite čimbolj jasne in nedvoumne izraze in čim bolj tekoč jezik.

2. Bodite pošteni: Kakršnokoli prikrivanje bo (prej ko slej) odkrito in veliko podjetij bo postavilo vaše ime na njihovo črno listo. S tem si boste avtomatično zaprli vrata. Kot radi rečejo v starih filmih: "Nikoli več ne boste delali v tem mestu ..."

3. Bodite točni: Preglejte še enkrat vaš življenjepis in naslovno pismo. Vedno bolj smo presenečeni nad številom življenjepisov, ki vsebujejo netočne informacije, napačno uporabljene besede in revno slovnico. Ali bi zaposlili profesionalca, ki se ne zna izražati?

4. Bodite vljudni: Vedno bodite obzirni do bodočega bralca, zato je v ta namen tudi zelo priporočljivo vključiti motivacijsko pismo. Z njim povejte delodajalcu, da ste zainteresirani, kvalificirani in na razpolago.

5. Bodite spoštljivi: Zavedati se morate, da je tudi delodajalec pomembna oseba. Zato je na današnjem trgu iskalcev dela neustrezno, da se izražate egocentrično in narcisoidno. Ne smete preveč zajadrati v samohvalo in vnaprej postavljati vaše pogoje in ceno.

6. Bodite odgovorni: Delodajalci pričakujejo resno osebo, tako glede prevzemanja odgovornosti kot natančnosti in točnosti. Malomarnosti si ne smete privoščiti. Nenazadnje, ne pozabite, da bo lahko oseba, ki jo prezirate v Podjetju A, tista, ki naslednje leto odloča o zaposlitvi v Podjetju B.

Poznamo managerje, ki porabijo do 30 sekund za vsak življenjepis. Ali lahko preživite 30 sekundni pregled življenjepisa in pridobite pozornost nekoga? Če se boste najprej vrnili k samim osnovam, boste zagotovo prejeli več odzivov, več razgovorov in več priložnosti.


Več nasvetov odkrijte v najbolj prodajanem slovenskem zaposlitvenem priročniku Kako uspešno iskati zaposlitve.


NAROČI


Avtor: Ekipa MojeDelo.com


Izberi področje dela