5 nedolžnih korakov do uživanja v službi

30.1.2017


V službi in na poti v službo preživimo približno tretjino svojega življenja – ogromno, seveda, zato si morate dovoliti, da se na delovnem mestu kdaj tudi pozabavate. Ne bodite preveč resni, smeh namreč, med drugim, zreducira stres, navezuje tesne in iskrene stike med sodelavci in ustvarja sproščeno ter pozitivno vzdušje, v katerem boste uživali. In kdo si ne želi uživati?

V službi in na poti v službo preživimo približno tretjino svojega življenja – ogromno, seveda, zato si morate dovoliti, da se na delovnem mestu kdaj tudi pozabavate. Ne bodite preveč resni, smeh namreč, med drugim, zreducira stres, navezuje tesne in iskrene stike med sodelavci in ustvarja sproščeno ter pozitivno vzdušje, v katerem boste uživali. In kdo si ne želi uživati?
Kratka raziskava, ki so jo opravili na portalu Monster, je pokazala, da 30 % sodelujočih meni, da zabavno vzdušje v službi ustvarjajo ravno praznovanja, smešne obleke, iniciativne uresničene ideje, igre, izzivi ter razne kampanje, 29 % pa je mnenja, da do pozitivnega ambienta pomagajo tudi brezplačni prigrizki, miza za namizni tenis in zofe za počitek.

Razbijte rutino in preberite nasvete, ki vam bodo pomagali do smeha na delovnem mestu.

1. Dekorirajte svojo mizo.

Strokovnjaki svetujejo, da si v službi vzamete čas za okraševanje sten in pisarniške mize. Okraševanje po vašem okusu vas hitro spravi v dobro voljo in pomaga pri produktivnosti, omeniti pa je potrebno tudi, da je takšen način sodelovanja med sodelavci odličen način za navezovanje zabavnih in sproščenih stikov.

Sodelujte pri dodajanju barve in življenja v pisarne, na stene obesite skupne fotografije, smešne posterje, zabavne izraze, prilepite svoje dvojnike med zvezdniki itd.

2. Vzemite si čas za odmor. Ali dva.

Presenečeni boste, ko vam povemo, da je v Sloveniji veliko zaposlenih, ki se od svoje pisalne mize preprosto ne odmakne preko celega dneva – za mizo pijejo kavo ali čaj, k mizi si prinesejo kosilo in med delom jejo itd. Vzemite si čas za solidno kosilo in kratke odmore, pojdite na kratek zunanji sprehod okrog stavbe, uživajte na soncu, pojdite v spodnji bar na kavo itd.

Večino dela v pisarni se seveda dogaja pred računalniškim ekranom, zato je izredno pomembno, da med odmori razbijemo omenjeno rutino in se od njega umaknemo. Poskusite tudi naslednji izziv – v času malice se izognite tudi mobilnemu telefonu in se osredotočite le na svoje sodelavce.

3. V službi si najdite dobre prijatelje.

Dokazano je, da so zaposleni, ki si v službi najdejo prijatelje, bolj produktivni od tistih, ki so neprestano izolirani od drugih, prav tako so bolj motivirani in izražajo večjo željo po dokazovanju. Sliši se kot dvojna zmaga tako za zaposlenega kot za delodajalca, kajne? Družabni ljudje bodo v težavah hitreje našli tudi način do prave rešitve, medtem, ko bodo zaposleni, ki se med delovnim časom ne družijo s sodelavci, kakršnokoli težavo dojemali resneje.

Obstaja pet tipov prijateljev, ki jih med delom potrebujete – pisarniški najboljši prijatelj, kadrovik, ki mu zaupate, mentor, konkurenčni tekmovalec in receptor.

4. Zabavajte se.

V kolikor niste prepričani, do kakšne mere je zabava v pisarni dovoljena in še primerna, si pomagajte s sodelavci, s pomočjo katerih boste lažje določili mejo, preko katere ne smete. Pomembno je, da znate vzpostaviti zdravo razmerje med zabavo in resnostjo, saj smešni trenutki hitro preidejo v žaljenje drugega, še posebej, če ta drugi ni navajen takšnega načina komunikacije.

Delodajalcem pokažite, da je zabava med službo v meri zdravega razuma dobrodošla, saj za seboj prinese odlično ekipo, sodelovanje, upravljanje s časom, izogne pa se izgorelosti.

5. V zabavo vključite tudi starejše.

Starejše sodelavce vključujte v pomembne dogodke – verjeli ali ne, to je lahko še izredno zabavno, saj so ravno izkušeni tisti, ki so najbolj smešni takrat, ko se sprostijo. Preprosta ideja za skupno druženje in zabavanje bi lahko bil petminutni odmor po vsakem kolegiju, kjer bi sprostili svojo energijo in resnosti dali iz sebe, a še bolje je, če takšni trenutki pridejo spontano in brez posebnega načrtovanja.

 

Vas zanima, kako povečati produktivnost na delovnem mestu?


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela