Nekaj uporabnih kariernih nasvetov.

21.7.2016


Pripravili smo vam nekaj kariernih nasvetov iz zakladnice modrosti Dale Carnegieja, avtorja številnih svetovnih uspešnic in utemeljitelja najbolj uspešnega treninga za razvoj osebnih in poslovnih potencialov na svetu.

Pripravili smo vam nekaj kariernih nasvetov iz zakladnice modrosti Dale Carnegieja, avtorja številnih svetovnih uspešnic in utemeljitelja najbolj uspešnega treninga za razvoj osebnih in poslovnih potencialov na svetu.
Obvladajte stres

Ste tudi vi zasuti z delom? Ali tudi vas obremenjujejo vedno nove dodatne naloge? Marsikdo izmed nas se je že navadil na stres, povezan z delom. Pozabljamo pa, da je stres skoraj vedno kontraproduktiven in lahko resno škoduje našemu zdravju, če ga predolgo toleriramo. Oglejte si naslednjih nekaj predlogov Dale Carnegieja za zmanjševanje učinkov stresa na vaše življenje.

1. Živite zdravo

Dobro zdravje je odlična zaščita proti stresu. Za ohranjanje zdravja so pomembni trije pogoji: zdrava hrana, dovolj počitka in redna fizična aktivnost. Če ste doslej zanemarjali svojo kondicijo, je dobro, da se pred začetkom novih telesnih aktivnosti posvetujete z zdravnikom.

2. Kadar je treba, recite »NE«

In kdaj je treba? Prepoznajte vaše časovne omejitve in prag stresa, s tem se boste izognili sprejemanju prevelikega števila obveznosti. Presodite, katero delo je zares pomembno in postavljajte si prioritete. Nekatere naloge delegirajte sodelavcem ali pa se odkrito pogovorite z vašim nadrejenim o vaših zadolžitvah in nalogah.

3. Privoščite si odmore

Če je vaš delovni dan naporen in stresen, si privoščite tudi kakšen nenačrtovan odmor, da se sprostite. Sprehodite se, izvedite dihalne vaje ali poklepetajte s sodelavcem.

4. Ne bodite perfekcionisti

Ali tudi vi opravljeno delo večkrat preverjate, četudi že drugič niste našli nobene napake? Zelo pomembno je, da stremite k odličnosti. Ni pa priporočljivo, da si sami povzročate stres s tem, da si postavljate nedosegljive standarde. Samoanalizirajte se in ugotovili boste, da je tako vedenje posledica strahu pred kritiko in zavrnitvijo. To vam bo pomagalo, da boste postali manj napeti in bolj motivirani za delo.

Stres je stalni spremljevalec našega življenja. Zelo pomembno je, da ga spoznamo in ublažimo njegove učinke. Manifestira se s kratkotrajnimi fizičnimi in psihičnimi simptomi. Daljše delovanje stresa na naš organizem lahko povzroči nastanek psihosomatskih bolezni. Negativni stres naj postane pozitiven in te vrste stres bo deloval na nas motivacijsko na vseh življenjskih področjih.

Sposobnosti uspešnih voditeljev!

Skoraj je ni sodobne poslovne knjige, ki ne bi poudarjala pomena treh sposobnosti voditeljev:

• sposobnost uvajanja sprememb,
• sposobnost vzpostavljanja medčloveških odnosov in
• sposobnost komuniciranja.

Pustite preteklost za sabo!

Za našo osebno uspešnost je ključno opustiti misli na preteklost in se znebiti strahov pred prihodnostjo. Prav to pa je temeljno sporočilo Dale Carnegieja. Avtor številnih svetovnih uspešnic in utemeljitelj najbolj uspešnega treninga za razvoj osebnih in poslovnih potencialov na svetu svetuje: "Danes je nov dan. Zapri vrata za preteklostjo in ne razmišljaj o prihodnosti. Živi za danes."

Učinkovito vodenje projektov!

Vodenje projektov je izzivov polno, kompleksno delo. Da bo projekt opravljen, kot je potrebno in v dogovorjenem času, se držite naslednjih pravil.

1. Zberite se in začnite delati na projektu kolikor mogoče hitro.
2. Sestavite si terminski načrt in si ga obesite na vidno mesto v pisarni, da boste imeli pregled nad roki. Tako boste z opravili vedno na tekočem.
3. Naj vas ne bo strah začeti z delom. Zavedajte se, da vam je projekt bil dodeljen zato, ker vaš predpostavljeni ve, da ste ga sposobni dobro opraviti.
4. Privoščite si nagrado! Ko ste uspešno zaključili kakšen del projekta, si postrezite s kavo, pojdite v kino, nagrada bo spodbudila vaš entuziazem.


Kako zavrniti ponudbo za delo, a si hkrati pustiti odprta vrata za morebitno sodelovanje v prihodnosti. Preberite naše nasvete.


PREBERI SI


Avtor: Ekipa MojeDelo.com


Izberi področje dela