5 nemogočih nalog, ko imate slab dan

11.12.2018


Ni zaželeno usesti se v avto, če ste jezni. To pravilo lahko vpeljete v prav vsak področja vašega življenja. Ko ste slabe volje, ne smete sprejemati velikih odločitev in ne smete izvajati pomembnih nalog, saj so posledice lahko hujše, kot bi bile, če bi nalogo izvedli s hladno glavo.

Tudi na delu se je smiselno držati zgornjih pravil. Seveda čakanje na dobre čase ne pride vedno v poštev, pa vendar pomaga. Da bi vam pomagali preživeti težke in nemogoče dni, smo sestavili seznam opravil, ki se jih takrat morate izogibati. Se jih ne morete? Za vas imamo namige, kako lahko iz takšnih situacij naredite karseda največ.

 

1.      Ne opravljajte pomembnega klica

Se morate ravno danes slišati s stranko in diskutirati o izredno pomembnih stvareh, vi pa ste vstali z levo nogo, se navsezgodaj zjutraj polili s kavo in bi najraje frustrajoče kričali na ves glas, da vas vsi slišijo?

 

ČE NALOGO LAHKO IZPUSTITE: V kolikor opravilo ni nujno, lahko počaka. To ne pomeni, da preprosto odpoveste klic, temveč ste dolžni razlago. Ste preveč zasedeni? Niste dovolj produktivni? Bele laži nikomur niso še škodile.

ČE NALOGE NE MORETE IZPUSTITI: Če delate s strankami, si ne morete na vsakodnevni ravni dovoliti, da prelagate pomembne klice. Zato morate nalogo opraviti danes. Naredite si oporne točke in si zapomnite, da je vaša naloga, da pogovor izpeljete čim bolj prijazno in na kratko.

 

2. Ne imejte težkih pogovorov

Imate že nekaj dni zapisano, da morate svojemu sodelavcu podati negativno povratno informacijo? Ne storite tega, če ste jezni ali žalostni, saj lahko iskreno mnenje vodi do užaljenega sogovornika.

 

ČE NALOGO LAHKO IZPUSTITE: Počakajte, da boste tako vi, kot vaš sodelavec mentalno in čustveno pripravljeni na težke pogovore. Če sta dogovorjena za sestanek, ga elegantno odpovejte in mu razložite, zakaj ga ne morete danes izvesti.

ČE NALOGE NE MORETE IZPUSTITI: Realnost poslovnega sveta je, da včasih preprosto ne morete pustiti stvari za seboj, temveč se morate z njimi soočiti. Potrudite se, da druge osebe ne užalite s svojim mnenjem in poskusite se prilagoditi njegovemu tempu pogovora.

 

3. Ne odgovarjajte na e-pošto, ki vas spravlja ob živce

Ko mislite, da ne more biti slabše, prejmete v poštni predal e-mail, ki vam dvigne dlake pokonci. Je to le češnjica na vrhu smetane?

 

ČE NALOGO LAHKO IZPUSTITE: Na srečo niso vsi e-maili tako nujni, kot se vam zdi na začetku. Če bi se mudilo, bi pošiljatelj neposredno stopil do vas in vas ogovoril. V kolikor se to ni zgodilo, odgovarjanje na takšne e-maile lahko počaka.

ČE NALOGE NE MORETE IZPUSTITI: Recimo, da se z odgovorom mudi. Dobra stvar elektronske pošte je, da jo lahko popravljate tolikokrat, kolikor želite, preden jo pošljete do sodelavca. Spišite osnutek sporočila, pojdite na zrak in se čez nekaj minut vrnite. Sporočilo preberite še enkrat in zavestno ocenite, ali so vaše besede bile preveč stroge, ter jih popravite.

 

4. Ne sprejemajte odločitev

Nekdo čaka na vašo odločitev, da bo lahko svoj projekt speljal naprej.

 

ČE NALOGO LAHKO IZPUSTITE: Če odločitev ni nujna, si podaljšajte čas, a vsem deležnikom dajte vedeti, da razmišljate o tem in tuhtate, kaj storiti.

ČE NALOGE NE MORETE IZPUSTITI: Če se vam zdi, da sami trenutno niste dovolj kompetentni, da bi lahko sprejeli težko odločitev, vprašajte za mnenje svojega nadrejenega ali tretjo osebo, ki se na celotno situacijo sploh ne spozna.

 

5. Ne zaključujte pomembnih opravil

Do konca dne morate oddati poročilo, na katerega vaš nadrejeni čaka že nekaj časa.

 

ČE NALOGO LAHKO IZPUSTITE: Če potrebujete podaljšan rok za oddajo poročilo, zaprosite svojega nadrejenega zanj.

ČE NALOGE NE MORETE IZPUSTITI: Svojim sodelavcem dovolite, da poročilo pregledajo, preden ga pošljete nadrejenemu. Objektivno mnenje nekoga, ki se na nalogo ne spozna, vam bo morda prišlo prav.

 

Preživeti težek dan ni lahka naloga, še posebej, če ste potisnjeni v brutalne situacije, iz katerih preprosto ne vidite izhoda. Zavedajte se, da tudi takšni dnevi minejo in ne trajajo dolgo.

Iščete novo zaposlitev? Preverite prosta delovna mesta na našem zaposlitvenem portalu


PROSTA DELOVNA MESTA


Izberi področje dela