Niste napredovali? Kaj zdaj?

6.3.2018


Obljubljali so vam napredovanje, a zadnji trenutek ste ugotovili, da se vam je stopnička višje izmuznila iz ... nog. Nič novega se več ne učite, a delodajalec vztraja, da morate ostati na tem položaju – na dnu. Kako lahko napredujete, če vas nekdo neprestano potiska navzdol?

Dogaja se prepogosto – za trenutek se preselite v svet filma in zabave ter pomislite, kolikokrat je igralcem spolzel iz rok zlati kipec, ki bi jim zapečatil celotno filmsko kariero. Vsako leto se borijo in nekaterim nikoli ne uspe. Kaj storiti? Poskusiti še enkrat naslednje leto ali testirati svoja znanja na drugi poziciji?

Sledite spodnjim trem korakom, ki vam bodo pomagali vstati.Bodite dostojanstveni in ohranite prijaznost

Ne glede na končni rezultat, morate ohraniti profesionalnost in svoje dobro ime. Četudi je bil, po vašem mnenju, najslabši sodelavec deležen napredovanja, mu čestitajte, prav tako mu potrdite, da ste timski delavec in mu lahko pomagate, če bo potreboval kakršenkoli nasvet. Podpiranje vseh sodelavcev izboljša vaš profesionalni renome, vam pa bo tako lažje hoditi v službo, saj se vam ne bo potrebno ukvarjati s slabimi odnosi.

Pridobite odgovore

Preden se zaženete v druge in od njih zahtevate odgovore, se najprej zazrite vase. Velikokrat se ljudje sami zavedajo, zakaj niso napredovali. Čez nekaj dni, ko se čustva umirijo, skličite sestanek z nadrejenimi in ugotovite, zakaj niste bili deležni višjega položaja, a zavedajte se, da ljudje težko dajo negativno povratno informacijo. Ravno zaradi tega jim še posebej omenite, da ste nanjo pripravljeni in jo boste iskreno veseli slišati. Iskrenost vam navsezadnje veliko pomeni in ne bo imela posledic.

Za srečanje si pripravite vprašanja, saj boste le tako bolj organizirano vodili sestanek in prišli do tistih odgovorov, ki jih potrebujete. Zaprosite, naj vam nadrejeni povedo konkretne situacije, kjer so podvomili v vas in v (prej) vam namenjeno novo pozicijo. Na koncu jih vprašajte za nasvete, s katerimi boste izboljšali svoje rezultate. Začnite s spremembami.

Naredite premik

V trenutku, ko prejmete povratno informacijo svojih nadrejenih, boste mogoče dojeli, da ne spadate več v to podjetje, saj vas bo podatek preveč prizadel. V tem primeru vam ne pomaga niti tako dobra ekipa, temveč bo potrebno razmisliti o menjavi službe.

Ste dali vse od sebe in kljub temu ni uspelo? Se vam zdi, da ne morete ničesar več ponuditi podjetju? Morda pa le ne spadate več v to organizacijo. Poiščite podjetje, kjer vas bodo sprejeli z odprtimi rokami. Zapomnite si – tega ne jemljite kot neuspeh, temveč kot dano priložnost, iz katere se boste marsikaj naučili.


Iščete novo zaposlitev? Na portalu MojeDelo.com vsak dan objavljamo zanimive zaposlitvene oglase.


PRIJAVITE SE


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela