Nove oblike dela za mlade mamice

21.3.2016


Lahko začnem pisati o današnjem tempu življenja, ki ga vsi prav dobro poznamo – hitro življenje, premalo osebnih odnosov, veliko časa na delovnem mestu, otroke vidimo bore malo, s partnerjem se včasih srečamo samo ob predaji otrok itd. Je komu znano? Kolikokrat se vam je zgodilo, da ste se znašli v takšni situaciji?


Lahko začnem pisati o današnjem tempu življenja, ki ga vsi prav dobro poznamo – hitro življenje, premalo osebnih odnosov, veliko časa na delovnem mestu, otroke vidimo bore malo, s partnerjem se včasih srečamo samo ob predaji otrok itd. Je komu znano? Kolikokrat se vam je zgodilo, da ste se znašli v takšni situaciji?Nimam otrok in se me situacija o otrocih ne tiče, sem se pa že srečala z vsemi ostalimi in na dolgi rok takšno življenje ne obrodi pozitivnih sadov. Slej ko prej nas zbije, pa najsi bo to fizično ali psihično zdravje, ločitev, občutek osamljenosti itd. S posameznikovim razvojem se hkrati razvijajo in dodajajo tudi nove individualne vloge – in tako vedno znova sprejemamo nove in nove zadolžitve. Zjutraj smo živčna mama, ki želi v najkrajšem možnem času otroke urediti in jih varno pripeljati v šolo ali vrtec, od 8.00 do 16.00 (ali dlje, seveda) smo poslovna ženska, ki poskuša ostati zbrana in uspešna, z mislimi pri službi, odgovorna zaposlena, ki ne dela napak, ob 16.00 smo spet živčna mama, ki v prometni konici hiti v vrtec po otroka, saj se bodo vrata institucije kmalu zaprla, ob 17.00 smo potrošnik in pred odhodom domov na hitro z otrokom nakupujemo nujne stvari, da bomo lahko družini pripravili večerjo, ob 17.30 smo utrujena mama, ki si želi dve stvari, ki se medsebojno izključujeta – odpočiti se in se družiti z otrokom. Ob 20.00, ko otroci že spijo, smo ljubeča žena, ki se 100% posveča svojemu partnerju, ob 23.00 pa smo izžeta cunja, ki komaj čaka, da zaspi in naslednji dan vse ponovi.

Koliko vlog! In kje je še pospravljanje stanovanja ter skrb zase! Kolikokrat ste si želele, da bi eno vlogo kar izpustile ali jo prepustile drugim?

Vrnitev na delovno mesto


Po mesecih porodniškega dopusta ste se vrnile na delovno mesto in je vse drugače – nihče več ne dela v isti pisarni, vsi so prevzeli druge delovne naloge, sistematizacija je naredila svoje, kar močno vpliva tudi na vaše delo. Ali vaše delovne naloge trenutno opravlja nekdo drug? Delodajalec vas zaradi tega ne sme odpustiti, temveč vas mora premestiti na drugo pozicijo. Še to! Ob kopici čustvenih izlivov se je potrebno zdaj še navaditi in prilagoditi na novo delovno mesto, se naučiti nešteto drugih stvari in blesteti pri tem. Vam to predstavlja stres? Organizirajte se!

Čas je, da naredite korak naprej, pozabite na porodniški dopust in se z glavo čim prej posvetite delu. Glava naj bo kot goba, ki srka nove informacije, prejema novosti in novice, ki so se zgodile med vašo odsotnostjo. Hitreje se boste prilagodile, bolje bo za vas in manj stresa boste nesle s seboj domov k svoji družinici. Človek se uči celo življenje in neprestano sprejema nove podatke, treba pa jih je znati procesirati in popredalčkati v primerne možganske prostore.

Res ne gre?


Se trudite in vas tempo nešteto vlog še vedno ubija? Se v mislih nikakor ne morete otresti stresnih juter, ki vas spremljajo preko celega dneva? Ste morda pomislili, da bi o tem spregovorili z delodajalcem? Vi in delodajalec predstavljate dva različna pola, a navsezadnje je obema v interesu, da je delo opravljeno kakovostno in v roku. Kaj, če bi mu predstavili nov način dela, ki bi odgovarjal vam, hkrati pa ne bi predstavljal minusa podjetju? Delo od doma je namreč vedno bolj pogosta rešitev, ki se je oprimejo mladi ljudje. Navsezadnje živimo v svetu, kjer se oblike in načini zaposlitve neprestano spreminjajo, zato tudi takšna oblika ne predstavlja novosti na trgu dela.

Delo od doma predstavlja prednosti tudi za delodajalca, saj si s tem prihrani stroške prevoza, ki čez mesece nanesejo kar znatno vsoto denarja. Razmislite in mu predstavite, zakaj menite, da je takšna oblika dela primerna za vas. Ali se vam zdi, da bo delo trpelo? Kako boste redno prejemali vse informacije, ki jih morate vedeti za nemoteno delo od doma? Razmislite o vseh preprekah in prednostih ter mu jih predstavite tako, da podjetje ne bo oškodovano zaradi tega. Dogovorite se, da boste vseeno enkrat tedensko prihajali na delovno mesto in predstavili rezultate ter se seznanili z novostmi. Sproti boste delodajalca obveščali o vaših opravljenih delovnih nalogah, saj boste s tem razvijali medsebojno zaupanje.

Plusi in minusi


Delo od doma je ena izmed prožnejših načinov dela, saj omogoča fleksibilen urnik in individualno upravljanje z lastnim časom. Jutra tako ne bodo več stresna, saj ne bo bojazni, da bi zamudili v službo, prav tako pa si boste lahko vzeli odmor in v miru šli iskat otroke v vrtec. Dan si boste lahko razporejali po svoji lastni želji, hkrati pa bo delo opravljeno kvalitetno in tako, kot delodajalec zahteva.

Na drugi strani imamo ogromen minus, in sicer samodisciplino. Delo od doma nikakor ni primerno za ljudi, ki delajo samo, če jih nekdo budno kontrolira, in vsekakor ni za nekoga, ki je sposoben produktivnega dela le ob pritisku. Pri delu od doma namreč ni niti neprestane kontrole niti pritiska. Ste sami svoj gospodar časa, a vseeno imate pred seboj zadolžitve in odgovornosti, ki ste jih dolžni doseči.

Delovna mesta, ki so primerna za delo od doma, so sestavljanje, pakiranje, etiketiranje, prevajanje, lektoriranje, pisanje člankov, spletni urednik, virtualni asistent, e-učitelj.

Ste podjetniška duša?


Še več svobode boste deležni, če ne boste imeli nad seboj nobenega nadrejenega, ampak boste sami sebi svoj gospodar. Če se vam zdi, da je v vas zadostna mera podjetnice in posedujete sposobnost, ki jo lahko opravljate od doma, raziščite trg, izračunajte vse stroške, razmislite o prihodnosti in izstopite iz cone udobja – odprite svoje lastno podjetje. Za začetek lahko odprete s.p. in kot freelancer svoje usluge in znanja ponudite ljudem, ki ste jih tekom kariere spoznali. Udeležite se izobraževanj na to temo, širite svoja znanja, izpopolnjujte svoje sposobnosti in konkurirajte na trgu dela. Kmalu boste morda ugotovili, da je ravno takšen način dela tisto, kar ste v svojem življenju potrebovali.

Če vseeno niste prepričani v čem ste dobri in v čem izstopate od ostalih, je morda čas, da se udeležite kariernega svetovanja, kjer vam bo strokovnjak na tem področju kot objektiven ocenjevalec podal mnenje o vaši karieri in življenjepisu.


NAROČI TERMIN


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela