Novih začetkov se lotite strateško

8.4.2020


Začnite pri sebi. Bodi povsem iskreni o svojih sposobnostih, pričakovanjih in željah. Ostro omejite svoje iskanje. Tako boste lahko določili delodajalce, ki ustrezajo vam. Raziskujte o njih. Berite. Ko ste prepričani, da so izbrani pravi za vas, je na vrsti iskanje kontaktov, ki bi vam lahko pomagali pri vašem cilju. Imate dovolj nezadovoljstva v službah, ki so le službe? Nardite nekaj, da bo letos drugače!

Kaj ima strategija s tem? 
Takšen pristop ne zahteva pretiranih strateških izkušenj v resnici gre za to, da spremenite taktiko. Iskanja službe se lotite na koncu. Nato od konca razmislite katere korake morate narediti, da bi vas pripeljali na cilj. Določite cilj, podjetje ali panogo v kateri bi želeli delati, samo ocenite se, preverite svoje poslanstvo, vizije in vrednote. To je osnova, ki vas bo peljala do vaše sanjske zaposlitve.

Primerjajte želje s potrebami
Želite si službe, ki bi vam prinesla finančno neodvisnost, nekaj tisočakov mesečno, služben avto in ostale prednosti, potrebujete pa takšno, ki bi vam zagotovila dostojno življenje. Nekje med željo in potrebo je tista sladka točka, ki bo prava za vas. Zapišite lastnosti svojega idealnega dela, kakšno je plačilo, katere ugodnosti nudi. Bi delali od doma ali na lokaciji, ki jo določa delo? Prevetrite ugled in vrednote. Ko ste jih določili, ločite potrebe, ki so nujne in tiste, ko bi jih bilo lepo imeti. Postavite najnižjo sprejemljivo raven - to je točka preloma na katero ciljate in pod katero se ne boste spustili.  

Seznam primernih delodajalcev
Kateri delodajalci so tisti, ki vas bodo zaposlili? Napišite seznam podjetij, ki zaposlujejo ljudi, ki imajo vaše znanje in izkušnje. Med vsemi podjetji, ki ste jih napisali na seznam preverite katera so tista podjetja, ki nudijo vašo najnižjo sprejemljivo raven iz prejšnje točke. Ostala podjetja odstranite iz seznama. Preiščite več o njih na spletu in preverite, če objavljajo obvestila o zaposlovanju in prostih delovnih mestih. Tako boste lahko našli delovna mesta, ki čakajo na vas. 


Oglašujte se kot profesionalec
Veste kje boste čez pet let. Izbrali ste svojo ciljno skupino potencialnih delodajalcev. Sedaj ste na vrsti vi. Predelajte svoj življenjepis, prošnjo za delo tako, da bosta ustrezala podjetju in zaposlitvi. Tudi družbena omrežja so vam lahko v veliko pomoč, saj so postala odličen pripomoček za iskanje zaposlitve. Če ste aktivni uporabnik raznih družbenih omrežij pazite, kaj pišete in kakšne slike objavljate. Verjetno se želite predstaviti v dobri luči pred potencialnim delodajalcem. Če še niste registriran uporabnik na portalu MojeDelo.com, je to odlična priložnost, da se registrirate. 


Poiščite ustrezne kontakte 
Pomislite, če poznate koga, ki dela v podjetju ali panogi, v katerih bi si želeli delati in ga vprašajte, če ve za kakšno prosto delovno mesto ali pa mu dajte svojo telefonsko številko, da vam sporoči, ko bo kaj zasledil. Poleg tega prosite svoje družinske člane, prijatelje in znance naj se o prostih delovnih mestih pozanimajo pri ljudeh okoli sebe. Uporabite vsa svoja poznanstva, tako poslovna kot osebna, tako osebno kot na spletu. Če poznate koga, da zapušča službo, ki se vam zdi zanimiva in vaš znanec odhaja v prijateljskem duhu, ga lahko tudi prosite, da za vas reče kakšno dobro besedo pri delodajalcu in vas tako nekoliko izpostavi.

Bodite iskreni 
Do sebe in drugih! Ne trdite, da imate izkušnje in znanja, katerih v resnici nimate. Vedno se lahko zgodi, da bo delodajalec vaše reference dejansko preveril ali kako drugače prišel do podatkov o vas. Kakršnokoli neujemanje vas lahko stane nove službe in obenem pusti grenak priokus. Tudi pri zastavljeni sanjski službi je prvi korak iskrenost!  


Izberi področje dela