Novo leto, 7 novih nasvetov za vašo uspešno kariero

8.1.2019


Novo leto je čas za nove začetke, čas za spremembe, čas za postavljanje ciljev. Je čas, ko si veliko ljudi zada nove zaobljube. Januar je mesec, ko je iskanje službe najbolj produktivno. Če ste razmišljali o menjavi kariere, je morda zdaj super trenutek, da to storite.

Novo leto je odličen čas za spremembe
Če razmišljate o menjavi kariere, niste edini. V povprečju ljudje v celotni svoji karieri zamenjajo 10 delovnih mest, zato ni nujno, da ostanete na enaki karierni poti, kot ste začeli. Več je praktičnih razlogov, zaradi katerih bi radi menjali službo, a če razjasnite svoje karierne cilje, vam bo še toliko bolj jasno, da morate čim prej storiti spremembo. Na novo leto pomislite kot na nov začetek.

Preberite si 7 kariernih nasvetov, ki se jih lahko držite za novo leto.

Izboljšajte svoje spretnosti
Naredite evalvacijo svojega dela, prostovoljstva, izobrazbe, izkušenj, dodatnih aktivnosti … Kaj vam je bilo najbolj všeč? Izboljšajte tiste spretnosti, s katerimi najbolj uživate. Razvijte tisto, ki jo najbolj potrebujete za službo, ki si jo želite. Karierni svetovalci so mnenja, da bi morali dominirati od sedem do devet spretnosti, da bi lahko postali profesionalci na določenem področju.

Predajte se iskanju primerne kariere
Bolj, kot boste znali, lažje boste sprejemali odločitve pri menjavi kariere. Začnite z raziskovanjem posamičnih karier - dve na teden bo dovolj. Kariere primerjajte s svojimi spretnostmi in s seznamom tistih sposobnosti, ki bi jih radi dominirali v prihodnosti. Ali sovpadajo?

Poglejte, s čim se ukvarjajo vaši prijatelji
Ali imate prijatelje, ki vsak dan opravljajo delovne naloge, ki bi morda bile zanimive za vas? Bodite radovedni in se pozanimajte o njihovi karieri, delovnem času, prihodnosti, socialnem življenju … Ali jim je to, kar počnejo, všeč? Raziščite, katere so tiste spretnosti, ki jih morajo posedovati vaši prijatelji, da lahko opravljajo svoje delo, in razmislite v tej smeri, da bi jih podkrepili tudi vi.

Imejte rezervo (ali dve)
Vedno je dobro imeti kariero “na rezervi”, ki jo dodobra poznate in točno veste, kam se podate, če se nič drugega ne izide.

Prostovoljite, da bi pridobili več izkušenj
Če je le možno, se poskusite podati v prostovoljstvo na področju, ki vas zanima. Poleg pomoči drugim boste pridobili tudi še kako potrebne delovne izkušnje, ki jih boste lahko dodali in zapisali v življenjepis. Nikoli ne veste, kaj se bo prostovoljno delo spreobrnilo v redno službo.

Pojdite nazaj v šolo
Če kariera, s katero se spogledujete, od vas zahteva dodatno izobraževanje, ne čakajte. Pojdite nazaj v šolo, izboljšajte svoje spretnosti, pridobite ceritifikat, ki vam bo pomagal, da ste bolj zaposljivi. Ni nujno, da se vrnete v formalno institucijo - ob pregledu opcij boste lahko ugotovili, da zanimive tečaje organizira že vaša lokalna skupnost ali neprofitno društvo.

Stopite v kontakt s kolegi
Če potrebujete pomoč, stopite v kontakt s kolegi na šoli ali v službi, ki jim zaupate. Morda so polni kariernih nasvetov, ki vam lahko pridejo zelo prav v celotnem zaposlitvenem postopku. Menjava kariere nikoli ne pride sama od sebe, temveč od posameznika zahteva predanost, aktivnost in motivacijo. Ne dvomimo, da je zdaj pravi čas za to.


Izberi področje dela