Od hotelskega receptorja do…

7.6.2016


Verjeli ali ne, ampak z delom receptorja lahko pridobite življenjsko pomembne kompetence in sposobnosti, ki jih lahko uveljavljate in izkazujete v vaših prihodnjih službah. Kaj je tisto, kar morate najprej kot receptor doseči in kaj vas vodi naprej do napredovanja?

Verjeli ali ne, ampak z delom receptorja lahko pridobite življenjsko pomembne kompetence in sposobnosti, ki jih lahko uveljavljate in izkazujete v vaših prihodnjih službah. Kaj je tisto, kar morate najprej kot receptor doseči in kaj vas vodi naprej do napredovanja?


Možnosti napredovanja receptorja

Kaj naredi dobrega receptorja?

Hotelski receptor predstavlja prvi stik gostov s hotelom, torej mora biti urejen, uglajen, profesionalen, miren, prijazen, ustrežljiv. Hkrati mora imeti dobro razvite komunikacijske sposobnosti (tako pisne kot ustne), veliko potrpljenja in taktičnih idej, obvladati mora osnovne računalniške programe in se biti sposoben hitro naučiti novih stvari, dober mora biti pri reševanju problemov (tako v ekipi kot pri gostih hotela), biti mora izredno gostoljuben in ustrežljiv v vsakem delu dneva in v vseh okoliščinah, sposoben mora biti prebrati vsakega gosta posebej in se prilagoditi prav vsakemu od njih, njegov glas naj bi bil prijeten in miren, saj ravno glas predstavlja odsev hotela v pogovoru z bodočimi ali potencialnimi gosti preko telefona.

Znati mora delati pod stresom in ne podleči časovnemu pritisku. Zavedati se mora, da je v vsaki službi prisoten pritisk in stres na delovnem mestu v današnjih časih ni nič presenetljivega. Pomembno je le, kako ga obvladati in kako znati prikriti trenutna čustva, da gostje hotela tega ne bi občutili. V vsaki stresni situaciji mora receptor povleči tisto nekaj dobro zanj in se iz nje veliko naučiti. Njegova produktivnost takrat, ko mu teče voda v grlo, ne sme pešati, zato mora biti izredno organiziran, samoobvladljiv in miren takrat, ko je to potrebno. Velikokrat se namreč zgodi, da bi v isti minuti vsi radi vse – računalnik se pokvari, poln avtobus novih turistov ravnokar ustavlja pred hotelom, telefon neprestano zvoni, zmanjkalo je vpisnih papirjev itd. Receptor mora v tem trenutku razmisliti in se odločiti, kaj mu je prioriteta in kaj od tega bo začel najprej reševati.

Kako lahko receptor napreduje?

Odvisno je seveda od tega, v kako velikem hotelu je receptor zaposlen. Obstajajo možnosti, da napreduje v nadzornika, v vodjo receptorjev, v ključno osebo za stike z gosti, v managerja hotela, ni pa redko, če receptor napreduje v osebo, ki je zadolžena za catering, trženje, marketing ali računovodstvo. Prednost receptorja je namreč ravno v tem, da se spozna na veliko stvari in pozna vsakodnevno dogajanje tudi v praksi, s tem pa si pridobi veliko zlata vrednih izkušenj in napredovanje mu je tako zelo blizu. Veliko hotelov ponuja tudi možnost dodatnega izobraževanja, ki se jih mora receptor nujno udeležiti, saj mu vso znanje, ki ga pridobi tako na formalen kot na neformalen način, vedno pride prav.

Če si še enkrat preberete prvi del članka, boste opazili, da z delom receptor neprestano pridobiva nove in nove kompetence ter znanja, ki mu lahko pomagajo v prihodnjih zaposlitvah. Ni res, da je receptor najšibkejši del v celotni verigi zaposlenih v hotelu, zato je potrebno poskrbeti, da je tudi on zadovoljen, saj bo le tako kazal nasmeh in ohranjal prijaznost do gostov. Ne glede na to, kako profesionalen je receptor, vsakemu se lahko zgodi, da ima slab dan in da gostje opazijo njegov negativizem. V tem primeru je ravno hotel oz. vodja receptorjev tisti, ki mora poskrbeti, da bo receptor vsaj na delovnem mestu zadovoljen in da bo delo vseeno počel s strastjo.


Karakteristike, ki jih pridobi vsak receptor, so naslednje:

- Strast: delo z ljudmi je včasih naporno, a ima svoj čar in zahteva določeno stopnjo strasti ter veselja do dela.
- Vztrajnost: receptor je tisti, ki mora najti rešitev v vsakem problemu, četudi se zdi še tako nemogoč. On je tisti, ki z vztrajnostjo in zagnanostjo gosta naredi spet zadovoljnega in s tem prepreči, da bi se o hotelu širile slabe novice.
- Sposobnost hitrega učenja: v hotelski industriji se na dnevni bazi dogaja vedno nekaj novega in receptor se mora hitro naučiti novih pravil, novih programov itd.
- Sklepanje poznanstev: receptor namreč sprejema goste in rado se zgodi, da se pri delu bolje spozna z nekaterimi od njih – morda pa najde osebo, ki bi jim pomagala pri oglaševanju hotela ali nekoga, ki bi rade volje z nasveti pomagal pri preureditvi.
- Disciplina: vsekakor je receptor discipliniran tudi na psihični ravni – ohranjati mora mirno kri v najbolj stresnih situacijah in znati mora brzdati svoja negativna čustva.

- Organizacija časa: ena izmed zlata vrednih sposobnosti je tudi organiziranost, ki je ključna pri vsakodnevnem delu receptorja.


Zdaj pa razmislite – se vam ne zdi, da obstaja nešteto služb, ki od kandidata zahtevajo ravno te značilnosti? Naloga receptorja je, da naredi evalvacijo svojega dela in razmisli, česa vsega je sposoben in česa vsega se je naučil v tem času. Zavedati se mora, da so to pomembne značilnosti, ki si jih od kandidatov želi vsak delodajalec. In to mora jemati sebi v prid.


Preglejte razpise za prosta delovna mesta na področju turizma in gostinstva.


PREVERITE


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela