3 od 3: Izboljšajte svojo samoiniciativnost

20.12.2017


Samoiniciativnost pomeni delati prave stvari, brez, da bi vam bilo to zapovedano. Delodajalci poleg komunikacijskih sposobnosti in spretnosti dela v timu izredno cenijo tudi samoiniciativnost, ki igra eno ključnih lastnosti pri izbiri novega kandidata v selekcijskem postopku. Nadrejeni si želijo nekoga, ki bo neprestano iskal nove načine za razvoj, namesto, da bi sedel za mizo in gledal v prazno. Njihov cilj je, da bi nekoč v celoti imeli takšno ekipo, ki bo preprosto vedela, kaj se od njih zahteva, in k temu tudi stremela.

Samoiniciativnost pomeni delati prave stvari, brez, da bi vam bilo to zapovedano. Delodajalci poleg komunikacijskih sposobnosti in spretnosti dela v timu izredno cenijo tudi samoiniciativnost, ki igra eno ključnih lastnosti pri izbiri novega kandidata v selekcijskem postopku. Nadrejeni si želijo nekoga, ki bo neprestano iskal nove načine za razvoj, namesto, da bi sedel za mizo in gledal v prazno. Njihov cilj je, da bi nekoč v celoti imeli takšno ekipo, ki bo preprosto vedela, kaj se od njih zahteva, in k temu tudi stremela.Samoiniciativnost skupaj s kreativnostjo premika svet. Samo predstavljajte si vsako start-up podjetje, ta so se namreč odprla ob kombinaciji teh dveh lastnosti, razvila pa so se ob presežku prve, ki je člane podjetja gnala naprej. Sledi nekaj nasvetov, kako postati bolj samoiniciativen, da bi lahko uspeli tako profesionalno kot osebnostno.

1. Nikoli ne postojte.

Samo norec je tisti, ki neprestano počne ene in iste stvari, a pričakuje vedno drugačne rezultate. Tako je tudi v poslu. Res je, da je potrebno trdo delati tudi takrat, ko želite ostati na tistem mestu, kot ste sedaj – nikoli ne smete zaspati na lovorikah. Še večja resnica pa je, da se morate močno dokazati, če želite napredovati, in novi načini ter nove ideje k temu močno pripomorejo.

2. Delajte več, kot se od vas pričakuje.

Delodajalci cenijo sposobnost opravljanja zadanih nalog, a takšnih zaposlenih je v podjetju lahko malo morje. Vsi se namreč trudimo, da dosežemo cilje, ki nam jih je zadal nadrejeni. Želite izstopati? Dokazujte se tudi takrat, ko to na prvi pogled ne zgleda potrebno. Takrat bodo prišli vaši uspehi še bolj do izraza.

3. Razmišljajte kot del ekipe in ne le kot samostojni zaposleni.

Težko se boste potrudili za delo, ki ga ne jemljete kot svojega. V službi je ključno, da vsako nalogo jemljete kot vaš osebni cilj in se tako do nje tudi obnašate. In ker se v večini podjetij izredno ceni timsko delo, je pomembno, da si vsak uspeh ekipe lastite prav vsi, ne le posamični, ki mislite, da ste najbolj pripomogli k temu.

4. Spregovorite in delite svoje ideje

Se vam je v glavi porodila odlična ideja? Spregovorite in jo delite z ostalimi. Nešteto odličnih idej se ni nikoli realiziralo, ker niso bile nikoli izrečene na glas, zato si ne dovolite, da se kaj takšnega pripeti vam. Vedno je prostor za nove, močne in pozitivne koncepte, po katerih bi lahko podjetje začelo delati. Poskrbite le, da bodo vaše sugestije temeljile na realni teoriji in trdnih postavkah, da bi lahko ekipa začela graditi na pravih temeljih.

5. Samozavest je ključ.

Visoka samozavest je ključna lastnost, ki si jo delijo uspešni ljudje. Pomembna je na vsake področju, prostoru in situaciji, v kateri se nahajate. Vaše samozavestne poteze, glas in obnašanje imajo zanimivo vlogo pri kariernem razvoju, saj vas bodo tudi drugi sodelavci in vaši poslovni partnerji gledali na tak način. Usmerite in osredotočite se na svoje močne in pozitivne lastnosti ter na njih gradite vse do cilja.

6. Izkoristite vsako priložnost.

Priložnosti se skrivajo vsepovsod, in tisti, ki jih uspejo videti, so tisti, ki jim na koncu v življenju uspe. Neprestano se sprašujte: »Katere možnosti še imam, ki bi jih lahko nadaljeval iz situacije, v kateri sem?« Prepoznali boste morda vašo unikatno idealno profesionalno sposobnost, zaradi katere boste kasneje še bolj uspešni, kot ste zdaj.

7. Vedno bodite pripravljeni.

Neprestano se razvijajte in izzivajte, da bi postali vedno boljši, kot ste bili včeraj – ko se boste začeli dokazovati samemu sebi, bodo nove ideje kar kapljale na plano, hkrati pa boste dobili zagon za realizacijo teh. Navsezadnje je bolje biti pripravljen na priložnost, ki redkokdaj pride, kot pa ne biti pripravljen takrat, ko je to potrebno, kajne?

8. Sprašujte.

Še posebej, če ste novi v podjetju in na tem delovnem mestu, je na začetku vaša naloga, da si poskušate čim več zapomniti, in da sprašujete. Sprašujte vse nejasnosti, razmišljajte, ko vam ponudijo odgovore, povezujte dejstva in sklepajte, ponovno sprašujte, analizirajte situacije itd. Kmalu se vam bodo porodile nove ideje, s katerimi lahko pišete novo uspešno zgodbo.

Preberite si tudi zapis 1 od 3: Izboljšajte svoje komunikacijske sposobnosti.


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela