2 od 3: Izboljšajte timske sposobnosti

20.12.2017


Ena od treh zelo zaželenih lastnosti, ki si jih nadrejeni želijo videti pri svojih zaposlenih, je sposobnost delovanja v timu oz. ekipi. Timske sposobnosti so sestavljene iz komunikacijskih lastnosti, sposobnosti sodelovanja, pozitivne naravnanosti in zmožnosti prilagajanja različnim osebnostim, ki so prisotne na delovnem mestu. Sposobnost dobrega delovanja v timu je v zadnjem času izredno pomembna, saj se delodajalci vedno pogosteje zavedajo, da je zadovoljen, povezan in zagnan tim ključ do uspeha.

1. Spoznajte skupne cilje.

Dobra delovna ekipa ima sestavljeno vizijo in cilje, h katerim stremijo vsak delovni dan. Poskrbite, da boste vedno na tekočem s cilji celotne ekipe, saj boste le tako lahko pristavili svoj pisker k uresničitvi. Pri sprejemanju odločitev glejte širšo sliko in se vedno odločite tako, da se boste izognili nepotrebnim konfliktom.

2. Ne pritožujte se.

Na delovnem mestu nikoli ne bo rožnato – ravno vsi v vašem podjetju se spopadajo z enakimi težavami kot vi, zato ni potrebe, da neprestano spominjate sodelavce, kako težko delo imate in kakšna krivica se vam godi. Ne bodite godrnjavi, temveč poskrbite, da boste oseba, v kateri bodo sodelavci videli pozitivnega akterja s polno energije in zagona za delo.

3. Bodite usmerjeni v cilj.

Vsak je lahko kritičen do tuje ideje, a le malokdo je sposoben podati konstruktivno kritiko, zato smo mnenja, da je podajanje kvalitetne povratne informacije lastnost, ki jo ne premorejo vsi. Bodite del poti do cilja in ne le tisti, ki kritizira vsako idejo sodelavcev. Nihče ne mara negativnih ljudi.

4. Svoj čas porabljajte pametno.

Način, s katerim razporejate in porabljate svoj čas, lahko vpliva na celotno ekipo in na celotno podjetje. S pravilno prerazporejenim časom (ne le v službi, temveč tudi doma) boste ob koncu dneva ugotovili, da ste lahko zelo produktivni, sposobni in hitri.

5. Delite svojo navdušenost z drugimi.

Razpoloženja so nalezljiva. Verjetno se spomnite občutka, ko ste kdaj vstopili v pisarno, polno negativne energije, ki se je takoj prenesla na vas. Veliko bolje je, če ustvarite pozitivno delovno okolje in pripomorete k boljšemu vzdušju tako vas kot sodelavcev. Nalezite jih svoje delavnosti, navdušenosti nad delovnimi nalogami, sanjami in z delom, ki ga z veseljem opravljate.

6. Ne gre vse v elektronsko pošto.

Elektronska pošta in pogovori preko socialnih omrežij so hiter in priročen medij takrat, ko si želite dvom razčistiti tukaj in zdaj. A obstajajo zadeve, ki jih raje izrecite v živo, namesto,d a bi jih natipkali na hladno tipkovnico. Teme, kjer je komunikacija v živo bolj zaželena, so delikatne, občutljive teme, kritike, in če se boste držali tega pravila, bodo sodelavci o vas kmalu dobili mnenje, da ste zelo ljudska, človeška in topla oseba.

7. Bodite pogumni.

Že Nelson Mandela je izjavil, da pogum ne pomeni pomanjkanje strahu, temveč zmaga nad njim. Pogum je pri timskem delu potreben pri iskrenosti, transparentnosti, integraciji, reševanju konfliktov, tveganju, sprejemanju odločitev.

8. Praznujte skupne dosežke.

Pomembno je, da se znate za trenutek ustaviti in pohvaliti, ko vidite, da ekipi gre tako, kot ste si zadali. Praznovanje majhnih dosežkov pripomore veliko k ustvarjanju pozitivne klime in dobrega delovnega vzdušja. Poskrbite, da pohvalite sodelavce, ko opazite, da so izredno dobro opravili zadano nalogo, in bodite tisti, ki poskrbite za motiviranost sodelavcev za naslednji cilj.

9. Poskrbite za smisel za humor.

Humor je dober način za tkanje vezi med sodelavci, sprošča vzdušje v pisarni in motivira sodelavce takrat, ko je to potrebno. Poleg tega sproščenost spodbuja večjo produktivnost in kreativnost.

Preberite si zapis 3 od 3: Izboljšajte svojo samoiniciativnost.


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela