Odnos do denarja

8.7.2016


Tokrat smo vpogledali v karieri dveh popolnoma nasprotnih osebnosti. Zanimal nas je odnos do denarja, ugotovili pa smo, da smo našli osebi, ki si ne bi mogli biti manj podobni. Na eni strani je Mitja Glavnik, avtor knjige Pošten denarni priročnik, na drugi strani pa Vesna Milek, novinarka in pisateljica, ki pravi, da ima do denarja travmatičen in problematičen odnos. Poglejmo, kaj sta nam zaupala.

Tokrat smo vpogledali v karieri dveh popolnoma nasprotnih osebnosti. Zanimal nas je odnos do denarja, ugotovili pa smo, da smo našli osebi, ki si ne bi mogli biti manj podobni. Na eni strani je Mitja Glavnik, avtor knjige Pošten denarni priročnik, na drugi strani pa Vesna Milek, novinarka in pisateljica, ki pravi, da ima do denarja travmatičen in problematičen odnos. Poglejmo, kaj sta nam zaupala.
Mitja Glavnik, Moje premoženje, avtor knjige Pošten denarni priročnik


Najpomembnejše mi je, da živim znotraj svojih finančnih zmožnosti in pomagam ljudem na podlagi lastnih izkušenj.

Zanimivo

Mitja Glavnik je direktor Inštituta za osebne finance ter nekdanji urednik portala www.zavarujte.si. Trenutno v lastnem podjetju svetuje posameznikom, kako do urejenih osebnih financ. Je avtor številnih strokovnih člankov v slovenskih časopisih in revijah. O svojem ravnanju z denarjem je dejal: »Z denarjem ravnam vedno bolje. Začel sem zelo potrošniško, saj sem želel imeti vse, kar sem videl. Ker denarja ni bilo dovolj, sem najel potrošniško posojilo, napolnil kreditne kartice, povišal limit ... Hitro sem spoznal, da tako ne bom prišel daleč. Takrat se je začela trda pot proti pozitivnemu stanju. Vendar se izplača. Danes mi je najpomembnejše to, da živim znotraj svojih finančnih zmožnosti.« O tem, kaj mu denar pomeni, pa pravi: »Nič in hkrati veliko. Nisem navezan ali 'mahnjen' na denar, vendar živimo v svetu, kjer brez denarja ne preživimo. Zato je sestavni del mojega življenja, zadovoljstva in sreče. Res pa je moj vsakdanjik povezan z upravljanjem premoženja, zato je denar ljudi hkrati vir mojega dohodka. Temu primerno je spoštljiv moj odnos do denarja.«

Kariera

Po nekaj letih dela v menedžmentu, informatiki in svetovanju finančnim institucijam se je Mitja odločil slediti svojim sanjam, pomagati razumeti ljudem, kako pomembno vlogo v njihovem življenju igrajo finance. Združil je pridobljeno znanje v bankah, borznih hišah, investicijskih družbah in zavarovalnicah ter pričel s finančnim svetovanjem. V svojih člankih, ki jih objavlja v pomembnejših slovenskih časnikih in revijah, opisuje pasti in prikrite resnice različnih finančnih produktov. S tem se vedno znova daje v zobe močnim finančnim institucijam, ki pa zapisanega nikakor ne morejo ovreči. Tudi zato velja za enega vodilnih slovenskih strokovnjakov na področju osebnih financ in velikega borca za varnost potrošnikov. Je usmerjen k stalnemu napredku, ki ga dosega z veliko volje in neprestanim izobraževanjem. Trenutno se izpopolnjuje na podiplomskem študiju finančnih storitev v ZDA in pridobljeno znanje s pridom uporablja pri vsakdanjem delu z ljudmi.

Razmišljanje.

»Z leti sem se navadil na misel, da je denar sredstvo. Predvsem menjalno. Je pravzaprav energija, ki kroži in tako dopolnjuje vsakega posameznika. Ali me osrečuje? Denar sam ne, sem pa vesel ob misli, da je moje premoženje vedno bolj urejeno in zato prijazno meni kakor tudi ljudem, s katerimi, zaradi in skozi denar, kontaktiram. Sprejeti ga je potrebno kot sredstvo. Mislim, da ga ne smemo zamenjati za vir sreče, kar pomeni, da se ne bi smeli 'pehati' za denarjem in zaradi denarja hoditi v službo. Pomembno se mi zdi, da zmoremo razmisliti, kaj nas v resnici veseli, kaj bi resnično radi delali v življenju. Ko najdete ta odgovor, potem se sprijaznite tudi z denarjem, ki ga lahko z želenim delom zaslužite. Zato tudi težje podležete potrošništvu, preko katerega marsikateri posameznik išče izpolnitev. Take izpolnitve v potrošništvu in denarju ne boste našli. Menim, da smo v povprečju Slovenci kar dobri z denarjem. Vedno bolj pritiska potrošništvo, vendar se na drugi strani dviguje tudi ozaveščenost o pomembnosti dobrega upravljanja s premoženjem. Imamo pa še veliko rezerve pri izbiri pravih finančnih produktov in vprašanju, kako jih umestiti v premoženje.«


Investirajte v svoje znanje o financah in denarju. Porabite manj, kot zaslužite, ne zaupajte vsakemu, ki pravi, da je finančni svetovalec (največ je prodajalcev finančnih produktov), izbirajte naložbe in zavarovanja, ki odgovarjajo vaši življenjski situaciji, premoženju in vašim prihodnjim ciljem.


Vesna Milek, svobodna novinarka, pisateljica


Zame je denar oblika energije, ki jo vložiš v določeno delo, energetski bumerang, feedback.

Zanimivo

O Vesni Milek na spletni strani njenega založnika piše, da je publicistka, esejistka, avtorica odmevnih intervjujev in medijska osebnost nove generacije. Recenzent njenega romana Kalipso je o njej zapisal, da kljub svoji mladosti spada med najuglednejša novinarska peresa na Slovenskem. O stereotipnih Slovencih in njihovem (našem) odnosu do denarja pa Vesna Milek pravi: »Vsi stereotipi o Slovencih govorijo prav o tem, da znajo delati z denarjem. In stereotipi so stereotipi prav zato, kar v sebi skrivajo. Torej bo najbrž držalo. To se čuti v družbenih pričakovanjih; biti Slovenec pomeni stremeti k enemu samemu cilju, imeti svojo hišo, stanovanje, vikend na deželi in avto pred hišo. Po tej definiciji gotovo nisem tipična Slovenka. A moja stremljenja so druge vrste.« Čeprav o denarju nima nekega mnenja, pa pravi: »Ne vem, če je smiselno, da se o njem pogovarjamo ali pa ga le imamo, se pa o njem pogovarjamo ves čas. Vsaj moji pogovori s prijatelji se ob filmih, predstavah in knjigah vedno končajo tudi z 'jamranjem' o denarju. Živimo pač v državi, ki je do umetnikov in svobodnih kulturnih delavcev čedalje bolj neprijazna.«

Kariera

Trenutno dela kot svobodna novinarka, z avtorsko pogodbo vezana na Sobotno prilogo, kjer večinoma prodira v glave zanimivih osebnosti. Sicer pa pravi, da jo včasih zapelje tudi v avanture, ki z novinarstvom nimajo neposredne zveze. Tak je bil njen skok v predstavo Sto minut, ki jo je režiral Tomaž Pandur in s katero so pred enim mesecem gostovali po Španiji. Za njo sta tudi dva romana, Kalipso in Če, ki sta izšla pri Študentski založbi; oba sta razprodana. Napisala je nekaj scenarijev za TV-oddaje in TV-serije, nekaj časa je delala tudi kot moderatorka, zabeležila je dva skoka v film, pravi pa, da se lahko pohvali tudi z veliko magičnimi srečanji z različnimi ljudmi.

Razmišljanje

»Svoj odnos do denarja lahko opišem kot problematičen in travmatičen. Nimam pa pojma, kakšen je pravilen odnos. Lahko govorim le o tem, kakšen se mi zdi, da bi moral biti 'idealen odnos'. In to je – da se z njim ne obremenjuješ, ampak pričakuješ, in če je treba, tudi zahtevaš realno plačilo za svoje delo. Skratka, da sprejemaš denar kot nekaj lepega, kar ti omogoča, da osrečuješ sebe in druge. Všeč mi je tista izjava uspešnih ljudi, ki pravijo, da je denarja dovolj, samo vzeti si ga je treba. Zveni kot kliše, vendar oni to znajo, lahkotno, iznajdljivo, neobremenjeno. (In s tem ne mislim na bančne roparje). Denar mi pomeni oziroma mi daje možnost, da živim življenje, kakršnega želim. Čeprav zdaj nekoliko lažem. Za to, da bi živela takšno življenje, bi ga potrebovala vsaj dvakrat več. Zame je denar oblika energije, ki jo vložiš v določeno delo, energetski bumerang, feedback. Očitno svoje kreativne in delovne energije ne cenim dovolj, ker se mi zdi, da razmerje med vloženim in dobljenim še zdaleč ni uravnoteženo. Najboljši finančni nasvet, ki ga lahko dam, je: 'Prerežite vse kreditne kartice!'«


Prav je, da se z denarjem ne obremenjuješ, temveč pričakuješ, in če je treba, tudi zahtevaš realno plačilo za svoje delo. Skratka, da sprejemaš denar kot nekaj lepega, kar ti omogoča, da osrečuješ sebe in druge. Všeč mi je tista izjava uspešnih ljudi, ki pravijo, da je denarja dovolj, samo vzeti si ga je treba.


Če želite izboljšati vaše finančno stanje s pomočjo napredovanja, poskrbite, da se boste izognili sledečim napakam.


PREBERI SI


Avtor: Rok Huber za MojeDelo,com


Izberi področje dela