Pestra kariera hotelskega managerja

15.6.2016


Operativni vodja hotela predstavlja razliko med odličnimi počitnicami ali tistimi, ki so razočarale na celi črti. Je oseba, ki mora imeti pod kontrolo vsako podrobnost hotela in mora znati voditi vsako področje, ki ima stik z gosti ter tista, ki delujejo v ozadju in jih gostje sploh ne opazijo, dokler, seveda, ne gre kaj močno narobe.

Operativni vodja hotela predstavlja razliko med odličnimi počitnicami ali tistimi, ki so razočarale na celi črti. Je oseba, ki mora imeti pod kontrolo vsako podrobnost hotela in mora znati voditi vsako področje, ki ima stik z gosti ter tista, ki delujejo v ozadju in jih gostje sploh ne opazijo, dokler, seveda, ne gre kaj močno narobe.


Kako uspešno zgraditi kariero hotelskega managerja?

Zahtevana izobrazba

V večjih hotelskih verigah in hotelih, kjer se zahtevajo usluge na višjem nivoju, se zahteva 7. stopnja izobrazbe, pa vendar v nekaterih manjših hotelih zadošča že dokončana srednja turistična šola, kjer je pri kandidatu zaželeno, da opravi poslovodne izpite oz. dodatna izobraževanja, ki mu dajejo primerno širino in znanja. V Sloveniji lahko oseba opravi preizkus in pridobi nacionalno poklicno kvalifikacijo na področju managerstva manjših hotelov, pri čemer mora imeti za seboj petletne izkušnje na tem področju in dokončano srednjo splošno ali strokovno izobrazbo. Ključna dela, ki jih nacionalna poklicna kvalifikacija zahteva, so:
- razvijanje poslovnega sodelovanja med različnimi oddelki hotela,
- izvajanje operativnega managementa v podjetju, s katerim se zagotovi uspešno in kakovost delovanja,
- nadziranje proizvodnih in poslovnih procesov,
- analiziranje in spremljanje uspešnosti poslovanja hotela,
- sodelovanje s poslovnimi partnerji, z naročniki in gosti,
- izvajanje kadrovskega managementa.»Najzanimivejše delovne naloge managerja so vedno novi izzivi za doseganje in preseganje zastavljenih ciljev z veliko mero adrenalina.« (g. Jernej Osterman, generalni direktor Austria Trend Hotel Ljubljana)


Zahtevane izkušnje

Kariera managerja hotela se ne zgradi takoj po zaključku študija, temveč je do te pozicije zahtevana dolga pot, po kateri lahko kandidat nabira primerne izkušnje. Sveži diplomant, ki je šele vstopil na trg dela, naj svojo pot začne najprej kot receptor hotela, napreduje v vodjo recepcije, v vodjo marketinga in šele nato v operativnega vodjo hotela. Napredovanje je pomembno in zaželeno ravno zaradi tega, da oseba pridobi znanja iz operativnega vidika na vseh področjih in da bo točno vedela, kaj lahko od posameznika na delovnem mestu pričakuje in kaj so njegove delovne naloge. Tako bo manager hotela točno vedel, kako poteka delovni dan zaposlenega in koliko manevrskega prostora še ima za napredovanje in dodajanje novih nalog.»Pomembno je, da od managerja hotela izžareva karizma – biti mora karizmatični vodja, delo pa opravljati z dušo in srcem. Pri tem delu namreč ni fiksnega delovnika, zato je potrebna določena mera prilagodljivosti, ki jo človek lahko ponudi in izraža le, če nekaj opravlja z veseljem.« (g. Jernej Osterman, generalni direktor Austria Trend Hotel Ljubljana)


Zaželene sposobnosti

Za managerja hotela je zaželeno, da poseduje kompetence in sposobnosti iz različnih področij. Pomembne so socialne veščine, saj mora razumeti, prebrati potrebe in znati komunicirati tako z zaposlenimi kot z gosti, ki prihajajo v hotel. Sposoben morati biti zbranega poslušanja, ustrežljivosti in usmerjen mora biti v konstruktivno in produktivno reševanje konfliktov. Vodstvene kompetence so zaželene na vseh področjih – tako pri kadrovanju, poslovanju ali pri uslugah hotela. Organizacijske kompetence pripomorejo k upravljanju različnih segmentov hotela, urejanju urnikov, kadrov itd. Kar pa naredi managerja hotela vrhunskega, je karizma in znanje prodaje ter marketinga.


Oglejte si trenutne razpise prostih delovnih mest na področju gostinstva in turizma.


DELO V TURIZMU


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela