Podatkovna znanja, ki jih moramo imeti, da dobimo službo

11.12.2017


V zadnjem času se je izkazalo, da so podatkovne spretnosti tiste, ki kandidata pri iskanju zaposlitve naredijo bolj konkurenčnega in zanimivega za trg dela. Lahko bi se reklo, da je to magična sestavina do uspeha, ki predstavlja piko na i v celotnem zaposlitvenem procesu.

Posameznik, ki ima sposobnost posebnega analiziranja kakršnikoli podatkov in zaključke na pravi način predstavi podjetju, postane nepogrešljiv člen vsake delovne ekipe, ne glede na področje in velikost tima. Podatkovne spretnosti so v zadnjem času tako zaželene, da jih ne potrebujejo več le v financah in tehnologiji, temveč so se zahteve razširile tudi na področje marketinga, kadrovanja, prodaje in dela s strankami.
Microsoft Excel

Naj se vam ne zgodi, da vas delodajalec pokliče na zaposlitveni razgovor in po telefonu vpraša, če znate izdelovati pivot tabele, vi pa mu odgovorite z nevednim in odrezavim »Kaj?«.

Znanje Microsoft Excela je popolnoma očitna, logična in pogosta zahteva, ki jo delodajalec pričakuje od kandidata. Program je relativno enostaven za učenje in je za začetniške uporabnike eden od najprijaznejših programov, ki obstajajo na trgu. Ponuja širok nabor funkcij, ki olajšajo delo marsikaterega podjetja.

Spletna analiza

Spletna analiza oz. web analytics pomaga pri zbiranju spletnih podatkov z namenom, da bi bolje razumeli uporabnika. Pogosta orodja so Kissmetrics, Mixpanel in Google Analytics, ki je med drugim najbolj znan in podjetjem ponuja vpogled v celoten promet spletnih poti. Informacije, ki jih podjetje pridobi na podlagi takšnih in drugačnih analiz, lahko izboljšajo uporabniško izkušnjo in izboljšajo »output«, ki se razlikuje od podjetja do podjetja.

S takšnimi orodji podjetje pride do podatka, katere so tiste zgodbe, ki sprožajo največ interesa v glavi uporabnika in kaj točno je tisto, ki ga vodi do želenega cilja, pa najsi bo to kupljen izdelek, prijava na tečaj ali deljenje spletne strani v javnosti.

Vizualizacija podatkov

Sposobnost vizualizacije podatkov je moč in znanje, da informacije prenesemo v potrebne in uporabne vizualne predstave. Ko je proces uspešen, vizualizacija prinese odlično zgodbo.

S tem, ko zaključke in izsledke raziskav usmerimo v grafe in tabele, dobimo bolj uporabne informacije, ki jih lažje sprocesiramo. Takšna vrsta podatkov pomaga zaposlenim opraviti močne predstavitve tako strankam kot nadrejenim, in že najosnovnejši graf, ki ga prodajnik pripravi za svojega delodajalca, da bi mu pokazal svojo rast v prodaji iz meseca v mesec, ustvari boljše razumevanje in kristalnejšo sliko o njegovemu uspehu.

Svojo sposobnost vizualizacije podatkov kandidat pokaže že pri iskanju zaposlitve, saj lahko pripravi vizualno drugačen življenjepis s svojimi uspehi in spretnosti, ki bo marsikateremu delodajalcu hitreje ostal v spominu.

Analiza strank

Analiza strank je podobna zgoraj omenjeni spletni analizi, ki omogoča organizacijo podatkov in študij obnašanja uporabnikov. Ni omejena zgolj na spletno obnašanje strank, temveč se povezuje tudi z neposrednimi marketinškimi kampanjami, izboljša učinkovitost in poviša stopnjo zadovoljstva uporabnikov.

V kolikor si v svoj življenjepis dodate to spretnost, boste v veliki prednosti pred ostalimi kandidati, saj razumevanje in analiza obnašanja strank predstavlja vedno večjo vlogo pri interakciji z njimi.

Ponudbo prostih delovnih mest si oglejte na portalu MojeDelo.com.


Prijavite se na novičnik portala MojeDelo.com in ne zamudite izobraževanj, ki jih organiziramo posebej za vas in za izboljšanje vaše zaposljivosti..


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela