Pogajanje za plačo – 10-krat »ja« in »ne«

14.5.2018


Ali naj povem, kakšno plačo pričakujem? Ali si želim preveč? Me podcenjujejo? Me bodo poskušali postaviti na realna tla? Ali moji sodelavci zaslužijo več od mene?

Vse to in še več so vprašanja, ki vam bodo hodila po mislih, ko se boste pripravljali na pogovor o povišici, bodisi za novo ali že obstoječo službo. Ni vam potrebno najti odgovore na ta vprašanja, preberete si lahko spodnje besede, kjer navajamo dobre in slabe načine pogajanja.

Petkrat »ja«

1. Bodite samozavestni.

Po raziskavah sodeč so moški veliko bolj samozavestni v primerjavi z ženskami, ko pride do pogajanja za plačo. V večji meri so od nežnega spola tudi bolj prepričani, da bodo svoj cilj dosegli.

Samozavest je ena od ključnih lastnosti, ki vam bo pomagala do uspešnega pogajanja. V kolikor bi vam pomagalo več informacij glede plače vaših vrstnikov, obiščite spletni portal www.placa.si in svoje prihodke primerjajte z drugimi, ki so zaposleni na enakih pozicijah, kot vi. Morda vam bo statistika pripomogla k boljši samozavesti.

2. Vprašajte za nasvet.

Ne bojte se vprašati za nasvet nekoga, ki je po vašem mnenju veliko bolj izkušen od vas. V najboljšem primeru se bo kontakt potegnil za vas in vas pri povišici podpiral, v nasprotnem primeru pa boste dobili mnenje in informacijo, do koga pristopiti in na kakšen način. Zmagovalna kombinacija.

3. Pogajajte se, a ne na konvencionalen način.

V primeru, da službe še vedno nimate in se odločate med dvema podjetjema, ki ste jima izredno zanimivi, se odločite za eno in ji iskreno povejte, kolikšen prihodek vam je drugi ponudil. Z besedami »Raje bi delal za vas – obstaja še kakšen način, da se dogovorimo glede plačila?« boste najverjetneje naleteli na odprta ušesa.

4. Beležite si.

Med pogajanjem si delajte zapiske. Ti vas bodo spomnili, kaj ste se z nadrejenim že pogovarjali in do katerih zaključkov ste prišli. Med pogajanjem ste velikokrat osredotočeni le na svoje besede in pozabite na tisto, kar bi morali dejansko slišati, zato je smiselno, da si zapisujete, da bi po končanem pogovoru lahko predelali vse tisto, kar med dialogom niste mogli.

5. Zahvalni govor.

Po končanem pogovoru se zahvalite za pozornost in za deljene informacije. Zahvalni govor, ki se lahko prelevi tudi v zahvalno pismo, lahko sogovornika spomne, da razmisli še enkrat, kako vrhunski zaposleni ste, in v primeru negativnega odgovora še enkrat premisli, ali ne bi za vsak slučaj potrdil vašega predloga.

Petkrat »ne«

1. Ne bodite nepripravljeni.

Slej ko prej vas bo vsak nadrejeni vprašal, o kako visoki plači se z vami sploh pogovarja. Takrat ne smete biti tiho, temveč morate pripraviti svoj odgovor in brez pomisleka povedati, kaj ste pričakovali od njega.

2. Ne lažite.

Iskalci zaposlitve se velikokrat zlažejo, da imajo trenutno višje dohodke od predlaganih s strani novega delodajalca, saj menijo, da se bodo tako pogajali za boljše izhodišče. Bodite iskreni, nikoli namreč ne veste, kdo se med seboj pozna in kako velika je poslovna mreža sogovornika. Laž ima kratke noge.

3. Ne hitite.

Ko vam ponudijo konkretno številko, ne hitite z odgovorom. Vzemite si nekaj sekund časa in razmislite v miru, kaj vam ponujeno sploh pomeni. V kolikor ne veste, ali bi ponudbo sprejeli ali ne, zaprosite za nekaj dni razmisleka in se javite, ko bo glava spočita in misli sveže.

4. Ne bodite trmoglavi.

Bodite samozavestni, a nikakor ne pozabite, da je pogajanje dialog, ne diktiranje želenega. Poslušajte, kaj vam ima za povedati sogovornik in dojamite, kaj vam govori. Denar je navsezadnje izredno občutljiva tema za marsikoga. V kolikor pogajanja niso uspešna, razmislite, zakaj ostajate v tej službi. So to sodelavci? Denar namreč ni vse.

5. Ne opravičujte se.

Opravičevanje, še posebej ekstremno in pogosto, bo sogovorniku dalo vedeti, da ste anskiozni, prestrašeni in nesigurni vase. Nekatere situacije od vas zahtevajo opravičilo, a pogajanje ne, zato ne bodite preveč skromni in nastopite samozavestno. Veste, kaj počnete.


Iščete zaposlitev? Na zaposlitvenem portalu MojeDelo.com si poglejte razpisana delovna mesta.


PROSTA DELOVNA MESTA


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela