Pomen znanja tujih jezikov

22.7.2016


Z uveljavitvijo internacionalizacije poslovanja, integracije v skupni evropski trg in prostor, ter z vsemi prisotnimi in vstopajočimi tujimi podjetji pri nas, je postalo znanje tujih jezikov že nuja, ne več samo prednost.

Z uveljavitvijo internacionalizacije poslovanja, integracije v skupni evropski trg in prostor, ter z vsemi prisotnimi in vstopajočimi tujimi podjetji pri nas, je postalo znanje tujih jezikov že nuja, ne več samo prednost.
Čeprav v našem bivšem družbenem sistemu ni bilo večjih zahtev po znanju tujih jezikov, so številni posamezniki sami čutili potrebo po njihovem učenju in raziskovanju drugih kultur. V zadnjih desetih letih je ta položaj povsem drugačen. Dandanes učenje tujih jezikov ni le eden od ciljev uspešnega študija, temveč nujna komponenta uspešnega poklicnega dela. Iskalcem zaposlitve, ki ne obvladajo niti enega samega svetovnega jezika, se slabo piše.

Koga bo zaposlilo podjetje s sedežem v Franciji, osebo z znanjem francoščine ali primerljivo sposobno osebo brez znanja tega jezika? Bo nemško podjetje, ki ima svoje podružnice v Sloveniji, zaposlilo človeka, ki ne zna v nemškem jeziku odgovoriti niti na osnovna vprašanja? In ali bo slovensko podjetje, ki išče komercialista za tuje trge, zaposlilo nekoga, ki zna en svetovni jezik, ali nekoga, ki zna tri? Odgovori so verjetno jasni. Danes je znanje tujih jezikov pomembno na številnih področjih človekovega življenja, predvsem pa pri:

- opravljanju poklica,
- stalnem strokovnem izpopolnjevanju in spremljanju razvoja izbrane stroke v svetu,
- nadaljnjem študiju,
- krepitvi medosebnih in medkulturnih vezi ter narodne identitete,
- zasebnih potovanjih in preživljanju prostega časa.

Kdaj bomo lahko rekli, da je naše poznavanje določenega tujega jezika aktivno?

V tujem jeziku se skušamo naučiti štirih spretnosti: govoriti, poslušati, brati in pisati. Razlikujemo pasivno in aktivno znanje jezika. Pasivno je veliko manj zahtevno – z njim lahko beremo, prevajamo v slovenščino, govorimo pa samo za silo. Aktivno znanje pa nas usposablja za prevajanje v tuj jezik, gladko govorjenje in pisanje.

Katere tuje jezike je najkoristneje znati?

Angleščina – Brez dvoma je angleščina najpomembnejši in najbolj razširjeni svetovni jezik, brez katerega si ne moremo predstavljati potovanja v tujini, sodobnega poslovanja in raziskovanja. Vedno več delovnih mest zahteva znanje angleškega jezika. Poleg izkušenj iz življenja, študija in dela v tujini je za izboljšanje vaše angleščine koristno pridobiti katerega izmed priznanih certifikatov. Certifikati Cambridge University vam npr. omogočajo pridobitev potrdil znanja angleščine kot so First Certificate (FCE), Certificate of Advanced (CAE) in Certificate of Proficiency (CPE), za znanje poslovne angleščine pa so vam na voljo BEC Preliminary, BEC Vantage in BEC Higher certifikati.

Nemščina – Nemščina je v Evropi najbolj razširjeni ti. native jezik. Zaradi bližine tega govornega področja (Avstrija) in pomena Nemčije kot gospodarske velesile, ima nemščina veliko težo v našem poslovnem prostoru. Katero naše podjetje se še sploh lahko ima za mednarodno uspešnega, če nima stika z nemškim tržiščem?

Španščina - Španščina je tretji svetovni jezik, brez katerega ne morete v JZ Evropi in v Južni Ameriki, zelo razširjen pa je tudi v ZDA.

Francoščina – Francoska podjetja v Sloveniji (Revoz, Societe Generale itd.) na določenih mestih pričakujejo znanje francoskega jezika. Potovanje v Francijo in JZ Belgijo je lahko prav mučno, če ne poznate njihovega jezika.

Italijanščina – Zaradi bližine Italije, precejšnje popularnosti jezika in trdoglavosti Italijanov do govorjenja tujih jezikov, je gotovo vredno, da se ga naučite.

Naj vam ne bo škoda denarja in časa za izpopolnjevanje znanja tujih jezikov. S tem si boste bistveno povečali vaše možnosti za delovna mesta, ki so najbolje plačana.

Želite izpopolniti svoje znanje tujih jezikov?

Če zasledujete delovno področje, kjer je znanje tujih jezikov nuja, potem so jezikovni tečaji idealna priložnost za izpopolnjevanje vašega znanja. Cene tečajev so odvisne od števila ur in zahtevnosti tečaja, pred izbiro pa poskušajte tudi preveriti kakovost ponudnikov le-teh.


Pestro ponudbo jezikovnih tečajev najdete na Portalu znanja, kjer lahko tudi primerjate cene različnih ponudnikov.


PORTAL ZNANJA


Avtor: Ekipa MojeDelo.com


Izberi področje dela