Ponudba za delo

1.7.2016


Ponudba za delo sicer vsebuje elemente življenjepisa, vendar to ni njen namen. V njej se osredotočate na probleme podjetja, ki bi jih lahko vi s svojimi izkušnjami in znanjem pomagali rešiti. Kaj potrebuje podjetje? Imate kakšno idejo, ki bi lahko pripomogla reševati njegove probleme? Kaj lahko ponudite podjetju, kar bi mu koristilo?

Kako sestaviti ponudbo za delo?


Ponudba za delo je v bistvu spremno pismo, ki ga pošljemo delodajalcu, pri katerem bi želeli delati, vendar trenutno nima javne objave za vas ustreznega delovnega mesta. Namen poslane ponudbe za delo je:
• iskanje morebitnih skritih prostih delovnih mest na vašem področju,
• iskanje priložnosti za razgovore in
• samopromocija pri potencialnih zaposlovalcih.

Postopek priprave ponudbe za delo:

Poiščemo kontakt

Naredite seznam podjetij, ki vas zanimajo. Poiščite ustrezne osebe v teh podjetjih.

Poiščite probleme podjetja, ki jih lahko rešite

Ponudba za delo sicer vsebuje elemente življenjepisa, vendar to ni njen namen. V njej se osredotočate na probleme podjetja, ki bi jih lahko vi s svojimi izkušnjami in znanjem pomagali rešiti. Kaj potrebuje podjetje? Imate kakšno idejo, ki bi lahko pripomogla reševati njegove probleme? Kaj lahko ponudite podjetju, kar bi mu koristilo?

Elementi ponudbe za delo

• Problem podjetja = vaša priložnost

Podjetju pošljete ponudbo za delo z razlogom. V njej jasno poveste, katero področje dela vas zanima in kateri problem bi podjetju radi pomagali rešiti. Podjetju lahko pomagate, denimo, na področju trženja, razvoja novih izdelkov, proizvodnje, zasledovanja trendov itd.

• Vaše lastnosti za reševanje tega problema

Podjetju poveste, zakaj verjamete, da bi lahko na izbrani delovni poziciji koristili podjetju. Opišete znanja, sposobnosti in izkušnje, ki podpirajo vašo uporabnost za podjetje.

• Vaše reference na področju reševanja tega problema

Katere dosežke in uspehe že imate na izbranem področju? Kje ste jih dosegli? Kako vam lahko ti uspehi koristijo pri delu v podjetju?

• Namen pisma – predlog srečanja

V pismu poudarite, da se z njim želite predstaviti delodajalcu; predlagajte sestanek, na katerem bi se lahko malo bolje predstavili, saj konec koncev podjetju koristi, če ima v »rezervi« nekaj ustreznih kandidatov. Pobudo ohranite na svoji strani, tako da napoveste svoja naslednja dejanja, na primer, da jih boste poklicali.

Pogosta napaka pri pošiljanju ponudb

Od pošiljanja ponudb ne boste veliko pridobili, če jih boste brezglavo pošiljali naokoli vsem delodajalcem brez oglasa. Še slabše je, če pošljete povsod enako posplošeno ponudbo, tako da le menjate naslov prejemnika v glavi pisma.

Iščite organizacije, za katere veste, da bi v njih z veseljem delali in v njih delajo ljudje vašega poklicnega profila. Vsaka ponudba naj bo specifična glede na podjetje. Za vsako omenite nekaj, kar vas je pri raziskovanju pritegnilo in velja le za obravnavano podjetje (npr. pohvala podjetju, razprava o konkretnih poslovnih vprašanjih). Na tak način bo kadrovik tega podjetja videl, da ste resnično zainteresirani za delo pri njih, ne pa da zgolj iščete delo kjer koli.

Primer ponudbe za delo:


Tone Dlančnik
Prenosna 23
2000 Maribor

Maribor, 9. februar 2016
Media Mundus, d. o. o.
Cesta brez žic 55
2000 Maribor

Spoštovani,

Vaša računalniško-poslovna revija Svet tehnologije ponuja izredno zanimive vsebine za navdušence računalniške, telekomunikacijske in zabavne tehnologije kot tudi uporabnike tehnologije za poslovno uporabo. Sam sem velik poznavalec IT in telekomunikacijskih produktov, ki dobro pozna tako tehnične lastnosti izdelkov kot njihovo učinkovito porabo.

Sem Tone Dlančnik, univerzitetni diplomant novinarstva na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani ter veliki poznavalec napredne računalniške in telekomunikacijske tehnologije.

Napisal sem že več kot 25 člankov na temo IT-produktov za vsakdanjo in poslovno rabo, in sicer v številnih revijah in časopisih (Monitor, Joker, SWPower, Računalniške novice, IT-priloga v Dnevniku in Financah). Tudi sam sem navdušen uporabnik teh produktov. Zanimajo me vse novosti o IT in telekomunikacijskih produktih, tako strojna in programska ter računalniška oprema, prenosniki, mobilniki, Blueburryji, dlančniki, iPodi itd. Poleg tega delam tudi recenzije za najnovejše računalniške igre.

Pišem vam, ker želim razširiti svoje novinarsko delo oziroma iščem redno delo v uredništvu vaše revije, ki jo zelo cenim. Prepričan sem, da bi lahko zelo dobro sodelovali in bi vam bil v pomoč pri še kakovostnejši izdelavi vaše revije. V prilogi vam poleg mojega podrobnega življenjepisa prilagam nekaj svojih člankov.

V kolikor mislite, da bi bile moje izkušnje in sposobnosti za vas zanimive, bi predlagal kratko spoznavno srečanje. Glede možnosti srečanja vas pokličem v petek, 12. februarja, med 10. in 11. uro.

S spoštovanjem,

(Lastnoročen podpis)


Priloga:
- življenjepis
- članek Najboljši antivirusni programi na tržišču
- članek Kakšne prednosti ponuja novi BS Player 2.0
- članek Nova generacija prenosnikov – prava mala mobilna pisarna
- članek Mobilni gigant Nokia se usmerja v zabavno industrijo


Zaposlitveni priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev? so pripravili strokovnjaki s področja iskanja zaposlitve. Za več nasvetov si naročite svoj izvod.


NAROČI


Avtor: Ekipa MojeDelo.com


Izberi področje dela