Ponudba za sestanek

1.7.2016


Ta vrsta pisma se uporablja z namenom, da se s prejemnikom pisma dogovorimo za informativni razgovor, ni pa namenjen pridobivanju razgovora za zaposlitev.

Ponudba za sestanek


Ta vrsta pisma se uporablja z namenom, da se s prejemnikom pisma dogovorimo za informativni razgovor, ni pa namenjen pridobivanju razgovora za zaposlitev.

Razlogov, zakaj bi organizirali informativni intervju, je seveda na pretek; morda potrebujemo nasvet glede kariere, ki bi se je lotili, informacije o panogi ali smernicah podjetja, prihodnjem kadrovanju podjetja, morda nasvet glede ustrezne strategije iskanja zaposlitve itd.

Vaše pismo mora izraziti vaš odkrit namen, zakaj se želite srečati z določeno osebo, in na kratko opisati, kdo ste ter razlog vašega obiska. Po navadi predstavitve ne prilagamo pisni ponudbi za sestanek, ampak jo lahko prinesemo na sam intervju, ker lahko na ta način pomagamo sogovorniku lažje razumeti naša stališča in odgovarjati na naša vprašanja.

Elementi, ki lahko podkrepijo ponudbo za sestanek

Hvalite osebo, s katero želite imeti sestanek.

S pismom morate dvigniti samozavest osebi, s katero kontaktirate – mora se čutiti pomembno – zavedajte se, da ji jemljete dragoceni čas, nekaj mora dobiti od vas, denar ali osebno zadovoljstvo.

Govorite ji o področjih, ki jo zanimajo.

Če boste osebi pisali o njenih področjih dela in/ali področjih zanimanja, se bo začela neposredno zanimati za vas.

Omenite osebo ali dogodek, ki vas je navdihnil za to, da z njo želite kontaktirati.

Nanašanje na tretjo osebo, članek, govor ali kar koli vam je dalo upanje, da bi vam bila ta oseba pripravljena pomagati. Če vam je osebo priporočil nekdo, ki je njen dober znanec, redni sodelavec ali celo dober prijatelj, bo vaša kredibilnost občutno povečana.

Argumentirajte, kakšne koristi lahko vi nudite njej.

Pametne poslovne osebe se zavedajo načela recipročnosti – če jaz pomagam tebi, potem boš ti nekoč pomagal meni. Če boste nastopili resno in če bo videla v vas potencial, vam bo pomagala, nadejala se bo namreč povratnih uslug v prihodnosti. Ne razočarajte je.

Primer ponudbe za sestanek:


Moira Delfin
Lovska 23
3000 Celje

Celje, 15. junija 2007
Ga. Slavka Čopič
Direktorica muzeja
Muzej Paradiž
Muzejska 33
1000 Ljubljana

Spoštovana ga. Čopič!

Sem diplomantka ljubljanske Akademije za glasbo in umetnost s končanim študijem umetnostne zgodovine. Imam že dolgoletne delovne izkušnje z delom v galeriji Mavrica, ki se nahaja v Celju.

Zadnja dva letnika študija sem opravila v tujini, in sicer na specialnem programu študija umetnostne zgodovine v Benetkah. Tu mi je dr. Adriani, tamkajšnji profesor umetnostne zgodovine, svetoval, naj kontaktiram z vami. Povedal mi je, da bi lahko bili glede na vaše številne akademske izkušnje in priznano profesionalno delo v muzejih zame prava oseba, ki bi mi lahko svetovala glede prihodnje kariere.

Kot diplomantka zgodovine sem razmišljala, na katera področja bi usmerila svojo kariero. Restavratorsko delo, raziskovanje zgodovine umetnostnih del ali poučevanje umetnosti so mi najbližja področja, vendar ne vem natančno, kako bi razčlenila svojo odločitev in kako bi se bolje seznanila glede zahtev, ki jih postavljajo delodajalci.

Prepričana sem, da bi mi vaši nasveti zelo koristili za preučevanje mojih dolgoročnih možnosti delovanja na omenjenih področjih. Še posebno bi bila vesela, če bi mi lahko posredovali kakšno informacijo glede vsakodnevnih dejavnosti, ki bi mi omogočile pridobiti zaposlitev v kakšnem muzeju.

V upanju, da se lahko dogovoriva za kratek sestanek, vas bom poklicala naslednji teden, ko bom doma med poletnim premorom. Zahvaljujem se vam, da ste si vzeli čas za mojo obravnavo.

S spoštovanjem,
(lastnoročni podpis)


Kako razbiti led na razgovoru in prepričati sogovornika, da ste pravi kandidat za prosto delovno mesto?


PREBERI SI


Avtor: Damjan Palčič za MojeDelo.com


Izberi področje dela