Pošiljanje ponudb: Streljanje s pravimi puščicami v dobro izbrane tarče

25.7.2016


Kdaj ste zadnjič poslali serijo ponudb za zaposlitev? Ponudba je namreč pisna predstavitev delodajalcu, ki trenutno nima objavljenega oglasa za vrsto delovnega mesta, ki ga iščete. V tem primeru pošljete ponudbo (spremno pismo in življenjepis) z namenom, da delodajalca opozorite nase.

Kdaj ste zadnjič poslali serijo ponudb za zaposlitev? Ponudba je namreč pisna predstavitev delodajalcu, ki trenutno nima objavljenega oglasa za vrsto delovnega mesta, ki ga iščete. V tem primeru pošljete ponudbo (spremno pismo in življenjepis) z namenom, da delodajalca opozorite nase. Z večkratnim pošiljanjem ponudb na iste naslove lahko dosežete učinek reklamnih prospektov, ki ste jih verjetno vajeni v vaših poštnih nabiralnikih. Po večkratnem prejetju istega sporočila si zagotovo zapomnite pošiljatelja.
Iščete torej zaposlitev v podjetju, ki trenutno (uradno) ne išče sodelavca vašega profila. Ta metoda v praksi res ni med najbolj učinkovitimi za iskanje zaposlitve, vendar pa je pri iskanju dela vsaka aktivnost dobrodošla in koristna. Če ne storite nič, ne dobite nič.

Pošiljanje ponudb je učinkovito, če si pripravite »puščice« in določite »tarče«!

Pošiljanje ponudb je nesmiselno, če boste ponudbe brezglavo pošiljali vsem delodajalcem brez oglasa. Še slabše je, če na vse izbrane naslove pošljete isto ponudbo, le da menjate naslov prejemnika v glavi pisma.

1. Določite »tarče«: organizacije, ki vas zanimajo in za katere sklepate, da bi lahko zaposlile nekoga, kot ste vi.

Najprej določite vrsto dela in dejavnosti, ki vas zanimajo. Na katerem delovnem mestu se najbolje vidite? Katera področja dela in dejavnosti vas najbolj privlačijo? Za kakšno delo ste najbolje usposobljeni? Naredite seznam delodajalcev, pri katerih bi z veseljem delali. Pomagate si lahko z rumenimi stranmi, spletom, raznimi publikacijami itd. Iščite takšne organizacije, za katere veste, da zaposlujejo ljudi vašega strokovnega profila.

2. Pripravite in primerno ošilite »puščice«: oblikujte ponudbe glede na potrebe podjetij.

Preden napišete ponudbo, opravite podrobnejšo raziskavo izbranega podjetja: kaj in kako delajo ter s kakšnim namenom. Nato si odgovorite na naslednja vprašanja: Kaj potrebuje to podjetje? Imate kakšno idejo, ki bi lahko koristila? Kaj lahko ponudite podjetju, da bi se začelo zanimati za vas?

Potem se lotite pisanja spremnega pisma k ponudbi za vsako podjetje posebej. V njem omenite podrobnost, ki vas je pri raziskovanju pritegnila in velja le za obravnavano podjetje (npr. pohvala podjetju, razprava o konkretnih poslovnih vprašanjih). Vsaj okvirno določite, kakšno delovno mesto iščete oz. katero področje dela zasledujete. Na tak način bo kadrovik videl, da vas delo pri njih res zanima, ne pa da zgolj iščete kakršno koli delo.

3. Prošnji dodajte svoje kontaktne podakte in napovejte svoja naslednja dejanja.

S poslano ponudbo še zdaleč niste opravili svojega dela. Če zaposlovalec v trenutku prejema vaše ponudbe potrebuje kader vašega profila, vas bo morda poklical. Če vas trenutno ne potrebuje, vas bo »arhiviral« v svoj arhiv ali koš za smeti.

V svoji ponudbi zato napovejte svoja naslednja dejanja; s tem ohranite pobudo na svoji strani. Napoveste lahko, da ga/jo boste v kratkem poklicali in vprašali o možnostih zaposlitve ter možnosti za osebni razgovor. Zaposlovalec bo tako »pričakoval« vaš klic, z njim boste navezali osebni stik in si mogoče zagotovili spoznavni intervju.


Več informacij, o pripravi ponudbe za delo ter vseh ostalih dokumentih, najdete v zaposlitvenem priročniku Kako uspešno iskati zaposlitev, ki so ga za vas pripravili strokovnjaki s področja zaposlovanja.


PREBERI SI


Avtor: Ekipa MojeDelo.com


Izberi področje dela