Poslovne decembrske zabave - kaj se sme in česa se ne sme

8.1.2019


Nekoč je bila popolna poslovna zabava v najeti hotelski hali. Različni oddelki podjetja so se med seboj družili, pogovarjali, smejali, introvertni ljudje so se sprostili in uživali. Nihče ni pretiraval z alkoholom in vsi so se super razumeli.

In potem je bilo pravljice konec. Takšne namišljene zabave in sodelavci ne obstajajo, zato se je potrebno soočiti z realno situacijo. Preberite si spodnje nasvete, kako se morate obnašati, da se službena zabava ne bi sprevrgla v nočno moro. 

Oblecite se primerno
Če bo zabava izredno poslovna, izberite najlepšo obleko, ki bi jo imeli tudi v službi. Če od vas zahtevajo, da se oblečete v grd božični pulover, si ga nadenite in ga nosite s ponosom. Pri izbiri obleke naj vam bo najpomembnejša kultura podjetja, ki ji morate slediti. Verjetno boste vedno tarča posmeha, če boste na urejeno zabavo prišli v strganih in spranih kavbojkah.

Ne bodite “negativec”
Na vsaki zabavi obstaja nekdo, ki se je bo udeležil z mislijo, da je preveč “kul” za vse povabljene. Ti se bodo pritoževali, da že tako ali tako preveč časa preživijo s sodelavci in da jim res ni treba iti na to zabavo.

Ne le, da se obnašate nevljudno in nespoštljivo do organizatorjev, temveč tudi zamujate dobre priložnosti, ki bi vas lahko našle, če bi se vsaj malo prepustili.

Spregovorite z nekom, ki ga ne poznate
Na zabavi si vzemite nekaj časa za mreženje. Skočite izven svoje cone udobja in se začnite družiti s sodelavci iz drugih oddelkov. Na ta način boste v očeh drugih izpadli kot timski igralec, morda pa boste spoznali tudi nekoga, ki vam bo v bližnji prihodnosti pomagal.

Ne prihajajte prezgodaj in ne odhajajte prepozno
Spoštujte uro, ki so jo določili organizatorji zabave. Nihče si ne želi, da gosti opletajo po prostoru medtem, ko se šele postavlja oder in okrasitev. Svetujejo celo, da na zabavo pridete približno 20 minut po uradnem začetku, oditete pa 20 min pred uradnim zaključkom, saj boste tako imeli čas za slovo od vseh.
Ne prihajajte prezgodaj in ne odhajajte prepozno

Vaši sodelavci so prav tako ljudje, kot vi. So ljudje, ki imajo družino, svoje hobije. Težko se boste sprostili, če se bo tema neprestano vrtela okrog dela in težav, ki se vam trenutno v službi odvijajo. S svojimi sodelavci se povežite kot “z ljudmi”, ne kot le s sodelavci. Pokažite svoje socialne veščine, ki jih imate poleg strokovnih.

Ne pretiravajte
Pomembno je, da ste sproščeni, da uživate in delite svoje trenutke z drugimi socialnimi bitji, a vseeno se morate zavedati, da je zabava službena, zato se vsaj malenkost obnašajte tako. Z drugimi besedami - pijte v mejah normale in jejte prav tako. Naj si vas ne zapomnijo po “dosežkih”, na katere ne bi bili prav nič ponosni.

Zahvalite se
Pred odhodom ne pozabite izkazati hvaležnosti za delodajalčevo radodarnost. Organizacija zabave ni mačji kašelj. Na prizorišču poiščite svojega nadrejenega in se mu zahvalite za priložnost. Ta majhna gesta vam lahko prinese veliko.


Izberi področje dela