Postanite boljši pogajalec

18.1.2017


»Sovražim pogajanje in se mu izognem v največjem možnem loku.« Vam je kaj znano? Se lahko poistovetite z omenjenimi besedami? To je težava, s katero se srečuje velika večina zaposlenih – bodisi na področju boljšega delovnega mesta, povišice, boljših delovnih pogojev, itd. V spodnjih vrsticah si preberite, kako lahko v treh korakih izgubite strah pred pogajanjem in postanete oseba, ki se bo znala boriti za svoje želje.

»Sovražim pogajanje in se mu izognem v največjem možnem loku.« Vam je kaj znano? Se lahko poistovetite z omenjenimi besedami? To je težava, s katero se srečuje velika večina zaposlenih – bodisi na področju boljšega delovnega mesta, povišice, boljših delovnih pogojev, itd. V spodnjih vrsticah si preberite, kako lahko v treh korakih izgubite strah pred pogajanjem in postanete oseba, ki se bo znala boriti za svoje želje.
1. Naučite se ljudem brati misli.

Veliko je oseb, ki pogajanje dojemajo kot najhujše zlo na svetu. Težko se jim je postaviti zase, še težje pa jim je izraziti svoje želje, čustva in pričakovanja. Ne govorimo le o situacijah na delovnem mestu – mnogi namreč težko dosežejo svoje že v vsakdanjem življenju, v ljubezenski zvezi, pri prijateljih, itd.

Bistvo je v tem, da znate razbrati, kaj si želijo drugi – tako boste poznali točko A in natančno boste vedeli, kako dolga bo pot, da vašega sogovornika privedete do točke B. Pogajate se namreč z osebo, ki ima, prav tako kot vi, svoja pričakovanja, želje, ideje, in čas je, da jo prepričate v nasprotno.

Ko boste enkrat spoznali, kaj se plete po glavi vašega sogovornika, si natančno specificirajte, kaj je tisto, kar si želite vi. Je to povišica? Je to boljši delovnik? Je to boljša pisarna ali delovno okolje, v katerem boste bolj produktivni? Razjasnite sami pri sebi, kje se nahaja vaša točka A (kakšna je trenutna situacija) in kje je točka B, do katere si želite priti. Obstaja tudi tretja opcija - točka C? Pomislite, kakšne alternative obstajajo in kaj bi vam bilo sprejemljivo v primeru, da se s sogovornikom ne najdete na točki B.

2. Pričakujte nepričakovano.

Nekateri se rodijo kot dobri pogajalci in nanje gledamo kot na ljudi, ki jim v življenju vse uspe, drugi pa imajo pri vseh fazah življenja več težav. Ste morda pomislili, da je to ravno zaradi tega, ker se ne znate postaviti zase? Ste razmišljali o tem, da bi najeli strokovnjaka, ki bi vam s svojim znanjem in izkušnjami znal pomagati priti do tega, da se postavite zase in dosežete, kar si zaslužite?

Vsak strokovnjak na tem področju in tisti, ki so vešči pogajanja, vam bodo znali povedati, da je v tem procesu ključno sledeče: nikoli ne veste, kaj lahko pričakujete. Na vse faze pogajanja se že lahko pripravite, tako psihično kot verbalno, a nikoli ne veste, kam bo vodil celoten pogovor s sogovornikom, pri katerem želite doseči svoje. Morda se bo zataknilo že pri prvi točki, in takrat je pravi čas, da pokažete svojo iznajdljivost in znanje na področju, o katerem je govora. Izkušnje kažejo, da se ravno takrat, ko nič ne pričakujemo, zgodijo najboljše stvari.

Po nekaj pogajanjih boste morda dojeli, da vam je takšen način doseganja svojega pravzaprav zlezel pod kožo in ga boste jemali kot zabavo.

3. Določite si, česa vsega ste sposobni.

V tej fazi se ne ozirajte na razlike med spoloma in na dejstvo, česa smo sposobne ženske in česa moški. Takšno razmišljanje je popolnoma neproduktivno in nikoli vas ne bo pripeljalo do cilja, ki ga želite doseči – še več, tekom življenja vas bo nevede oviralo, saj boste v mislih imeli blokado, da nečesa niste sposobni opraviti.

»Čez čas sem spoznal, da sem sposoben narediti vse, kar si zadam in za kar sprejmem odgovornost. Včasih pridem do cilja, a spet drugič ne, kar nikakor ne pomeni, da nisem sposoben tega storiti. Le drug način je potrebno ubrati in iti po drugih poteh, ki vodijo do želenega rezultata.«

Pomembno je, da se zavedamo, da se nam vse dogaja zaradi nas samih – če se nam zdi, da smo premalo plačani, je to zato, ker se ne znamo dobro pogajati; če smo slabi pri pogajanju, je samo na nas, da poskusimo težavo odpraviti; če sodelavec zasluži več od nas, smo mi tisti, ki se moramo boriti zase, da se približamo njegovi številki in nihče drug.


Na portalu www.placa.si primerjajte svoje prihodke z drugimi v Sloveniji in v tujini na določenem področju. Pridobite si podlago, do katere številke lahko greste pri pogajanju.


Anja Damjanovič za MojeDelo.com


Izberi področje dela