Pot do želenega napredovanja!

26.5.2016


Ste se naveličali gledati druge (so)delavce kako napredujejo v karieri, medtem ko vi, nasproti vsem pričakovanjem, še vedno ostajate na istem delovnem mestu. Mogoče si boste rekli: »Ah, nisem imel sreče«. No, uspešni delavci si sami ustvarijo svojo pot do napredovanja in o sreči sploh ne razmišljajo. Skrbijo predvsem za to, da drugi opazijo učinek njihovega dela.

Ste se naveličali gledati druge (so)delavce kako napredujejo v karieri, medtem ko vi, nasproti vsem pričakovanjem, še vedno ostajate na istem delovnem mestu. Mogoče si boste rekli: »Ah, nisem imel sreče«. No, uspešni delavci si sami ustvarijo svojo pot do napredovanja in o sreči sploh ne razmišljajo. Skrbijo predvsem za to, da drugi opazijo učinek njihovega dela.


Kateri so tisti koraki, ki vam bodo omogočili napredovanje?

1. Samopromovirajte se!


Ključ do vašega kariernega uspeha in napredovanja je uspešna samopromocija. V svetu hitrega napredka ne morete čakati, kdaj se vam bodo vaši nadrejeni odločili ponuditi napredovanje. Načrtovati in izvesti morate uspešen samopromocijski plan, s katerim boste poudarili vaš prispevek v uspehu in razvoju podjetja, saj nočete, da vas pri naslednji možnosti za napredovanje spet spregledajo.

Jasno povejte svojim nadrejenim, da ste pripravljeni nadgrajevati vašo kariero. Povejte to vašemu šefu, kadroviku in sodelavcem. Izpolnjujte svoje obljube in korektno opravljajte dodeljene delovne naloge; naj vaša dejanja podpirajo vaše ambicije.

2. Ustvarite si priložnost kariere, sprejmite izziv!


Odkrijte in prevzemite nerešen izziv, ki obstaja v podjetju. Poskušajte najti situacijo, ki jo boste lahko z vašo kombinacijo izkušenj in veščin uspešno rešili. Na primer, napišite okrožnico ali kratko poročilo, ki izpostavlja problematično situacijo, ki ste jo odkrili. Poudarite, kako boste uporabili vaše znanje in veščine, da boste rešili nastali problem. Pošljite to poročilo človeku, ki bo imel največjo korist od vašega posega, na primer, vašemu šefu.

3. Bodite »proaktivni«!


Brez tvornega in včasih celo nekoliko agresivnega pristopa do vaše kariere in potencialnega napredovanja, boste verjetno izgubili naslednjo priložnost za napredovanje. Če pa ste »proaktivni«, samoiniciativni in zagnani, boste ustvarili situacijo »zmaga – zmaga«. Na primer, če vam med delom ostaja kaj časa, iščite dodatne načine kako prispevati v podjetju. Če ste sposobni delati več različnih stvari naenkrat, vas to naredi dragocenejšega in koristnejšega v sklopu vaše organizacije in trga dela. Delodajalci cenijo delavce, ki nimajo miselnosti »pet do petih«. Če morate kdaj zaradi izrednega projekta podaljšati delovni čas za kakšno uro, delo opravite z vso vnetostjo in navdušenjem. To si bodo nadrejeni zapomnili in upoštevali.

4. Prostovoljno prevzemajte naloge!


Prostovoljno prevzemanje delovnih nalog je potrjeno uspešen način promoviranja vaših kariernih apetitov in demonstriranja vaše vrednosti tako, da postajate nepogrešljiv člen podjetja na kritičnih področjih vaše organizacije. Z prevzemanjem določenih nalog si prislužite željeno reputacijo: biti zanesljiv, profesionalen in kooperativen, torej zaslužen za napredovanje. S 'prostovoljnim' delom izkazujete vašo pripadnost organizaciji, odkrijete lahko področje ali nalogo v podjetju, za katero imate samo vi potrebne veščine in izkušnje, da jo rešite.

5. Spoznajte se!


Več kot veste o sebi in o svojih kariernih željah, lažje boste komunicirali o vaši vrednosti s pravimi ljudmi ob pravem času. Vprašajte se – kaj najbolje znate, kaj vas najbolj zanima in motivira, na katerih področjih se želite še izpopolniti? Vodstvu podjetja je najpomembnejši dobiček, zato razmišljajte v tej smeri. Vaše ključne dosežke verjetno jemljete kot samoumevna dejanja, zato jim pogosto dajete premalo vrednosti. Izrazite jih vrednostno – koliko prihodkov podjetja je vaša zasluga oz. koliko ste s svojim delom uspeli znižati stroške podjetja.

6. Izkažite se na delovnih sestankih!


Za konec opozorimo še na zelo pomembno sredstvo »v službi« napredovanja na delovnem mestu – delovni sestanki. Dogovorjena izvršilno – razvojno – planska srečanja zaposlenih pomenijo idealno priložnost, da predstavite vaše dosežke in odpirate vrata svojemu napredovanju v karieri. Imejte nastop pred vodilnimi delavci, predstavite vaše rezultate, napredek pri aktualnih projektih, nove zamisli, napovedi, izpostavite vaše dosežke. Pomagajte si z računalniškimi orodji, pripravite poročila ali gradiva za sodelujoče na sestanku. Nastopite samozavestno, dovršeno in bodite pripravljeni odgovarjati na vprašanja ter pripombe sodelavcev.

S tem ko ste »proaktivni« in si ustvarjate priložnosti, povečujete verjetnost, da boste pritegnili pozornost vašega delodajalca in si priborili napredovanje, ki si ga zaslužite.

Več nasvetov kako izstopiti iz množice in priti do željenega napredovanja pa si lahko preberete v članku 10 korakov do uspešne menjave kariere.Avtor: Ekipa MojeDelo.com


Izberi področje dela