8 poti do večje produktivnosti

5.12.2017


Vsi menijo, da je produktiven zaposleni tisti, ki v najkrajšem času opravi največ dela. V bistvu imajo prav. Tisti, ki uspešno upravljajo svoje naloge, to definitivno opravljajo bolje in hitreje kot nekateri, ki morda istega dela ne bi mogli opraviti v več letih. Preberite si nekaj načinov, kako izboljšati svojo produktivnost.

Najverjetneje svojo službeno elektronsko pošto preletite v prvih desetih minutah, ko ste na delovnem mestu. To vas postavlja v »reaktivno« mišljenje in ne v »proaktivno«. Namesto, da bi prevzeli kontrolo nad svojim delovnim redom, si dovolite, da to za vas počne vaš poštni predal.

Začnite dan s proaktivno organizacijo delovnika. Vstanite 20 minut prej kot po navadi, vnaprej si zapišite svoj seznam opravil – tako se boste stoodstotno posvetili nalogam, ki vas čakajo.

2. Postavite si prioritete


Najverjetneje imate goro opravil, ki vas čakajo vsak delovnik, kaj šele vsak teden. Kljub temu, da se sliši popolnoma neproduktivno, pa poskusite zmanjšati stres ravno z organizacijo dela. Začnite dan z nalogo, ki od vas zahteva največ zbranosti in volje. Lažje naloge in tiste, v katerih bolj uživate, si pustite za konec delovnega dneva. Pomembno je, da dan končate močni in polni energije. S sodelavci se spodbujajte in pohvalite po končanem opravilu, po vsaki nalogi pa ne škodi kratek odmor, da si odpočijete glavo.

3. Blokirajte morebitne motnje


Zmanjšajte število nepotrebnih in neresnih sestankov. Raziskave so pokazale, da pisarniškega delavca nekaj ali nekdo zmoti vsakih 11 minut – neprestana pošta, sporočila, težavni sodelavci vas težko ohranijo zbranega. Če želite vašo zbranost izboljšati za 35%, pograbite slušalke, si zavrtite ambientalno glasbo, ali pa si nadenite blažilce hrupa.

Vaši sodelavci vas ne bodo motili, če boste nekajkrat zaprli vrata svoje pisarne. Ko imate pomembna opravila, preprosti zaprite vrata in tako zmanjšajte hrup iz drugih pisarn. Če pa je že govora klepetavih sodelavcih nasproti vas, pa jim razložite, da jim boste namenili zasebno veselo urico po službi.

4. Nadzorujte tedenske sestanke


Vsi vemo, da obstajajo ljudje, ki si želijo organizirati sestanke brez posebne vsebine in ciljev. Največ dragocenega časa se izgubi ravno na takih srečanjih. Najbolje je, da se takšnih sestankov sploh ne udeležite. Sprva je dobro preveriti, ali ste na sestanku nujno potrebni – v nasprotnem primeru preprosto odpovejte vašo prisotnost. Druga možnost je, da najdete druge načine komunikacije. Tretja opcija pa je, da prosite kolega, s katerim boste sestankovali, za dnevni red oz. vsebino sestanka, da jo lahko predčasno spremenite, popravite ali nadgradite.

5. Kosilo pojejte kar v pisarni


Odmor za malico lahko traja veliko dlje od načrtovanega, saj gredo sodelavci največkrat hkrati na kosilo, posledično se tudi na hrano čaka dlje. Namesto tega si raje vzemite hrano od doma. Ne le, da boste imeli popolno kontrolo nad tem, kaj pojeste, temveč lahko užijete kvalitetno hrano, za katero veste, da vam bo dala veliko energije in zagona za nadaljnje delo. Hrana, ki vam da veliko energije, so ribe, oreščki in polnozrnati izdelki.

To, da se odločite ostati v pisarni med malico, še ne pomeni, da morate neprestano buljiti v ekran računalnika. Vseeno si lahko ta čas vzamete za odmor – četudi ta odmor traja le 15 ali 20 minut, je to zadosti časa, da se skoncentrirate, odpočijete in nadaljujete delo za dlje časa.

6. Drža je vse


Veliko časa preživimo sede, zato lahko nepravilna drža negativno vpliva na našo hrbtenico in na zdravje našega ožilja. Ne glede na to, da greste po službi v telovadnico, to ni zadosti za izboljšanje vašega zdravja.

Nasprotno od mnenja večine, sedenje popolnoma naravnost pod prisilo lahko povzroči bolečine v vaši hrbtenici. Namesto tega si privoščite ergonomski stol, ki ima podporo za hrbet. Tak stol vas bo prisilil, da aktivno sedite, kar lahko izboljša trebušne mišice in hkrati porablja kalorije.

7. Vzemite si produktivne odmore


Poletna vročina in izčrpanost sta glavna krivca za popoldansko utrujenost in zaspanost. Odmaknite pogled od ekrana in poglejte stran. Poslušajte okolico in si vzemite minuto odmora. Poskrbite za gibanje – vstanite in se vsako uro sprehodite, da spet poženete kri po žilah. Glede na to, da večino časa sedite za računalnikom, je pomembno, da zaokrožite s svojimi rameni in pretegnete mišice. Zaradi cirkulacije boste ostali močni in izboljšali delovanje možganov.

8. Pojejte košček čokolade


Že res, da vas jutranja kava predrami in zbudi, a kaj nam pomaga čez dan? Po kosilu lahko »trpite« od sitosti in se počutite lenobno. Takoj, ko pojeste košček temne čokolade, pa bo ta aktivirala vaše možgane in vas naredila močnejše.

Na Portalu znanja si poglejte ponudbo izobraževanj – poskrbite, da ne boste zaspali in boste neprestano karierno napredovali.


PORTAL ZNANJA


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela