"Primanjkuje nam predvsem tehničnih profilov in strokovnjakov, kot so inženirji strojništva in elektrotehnike."

5.2.2018


Skupina MAHLE je eden vodilnih svetovnih dobaviteljev v avtomobilski industriji. Okrog 77 000 zaposlenih na 170 proizvodnih lokacijah in v 16 razvojnih centrih po vsem svetu ustvarja inovativne rešitve za mobilnost prihodnosti. Vsako drugo osebno vozilo ima vgrajeno kakšno MAHLE komponento, inovativni izdelki družbe pa se uporabljajo tudi izven cest (na primer v gradbeni in kmetijski mehanizaciji ter logistični opremi, pomorski, letalski in železniški mehanizaciji). O organizaciji, električni prihodnosti, možnostih za razvoj in načrtovanje kariere ter zaposlovanju smo se pogovarjali z mag. Milošem Požarjem, vodjo področja za kadre v MAHLE Letriki d.o.o.

MAHLE Letrika d.o.o. je proizvodna družba z lastno razvojno-raziskovalno dejavnostjo. Usmerjeni smo izdelke s področja mehatronike. Imamo sodobno opremljene laboratorije za raziskave in razvoj, pri proizvodnji pa uporabljamo visoko tehnološko opremo in moderne pristope. Smo družbeno odgovorno podjetje, saj sledimo trajnostnemu razvoju s stalnimi izboljšavami in najvišjo možno zaščito okolja ter zdravja in varnosti ljudi. Družba je bila ustanovljena leta 1960 in s trenutno okrog 1700 zaposlenimi sodi med največje slovenske izvoznike in zaposlovalce v regiji. Del skupine MAHLE smo postali po prevzemu v letu 2014.Gospod Požar, lahko na kratko opišete skupino MAHLE?

V Sloveniji je multinacionalka MAHLE prisotna od leta 2014, ko je prevzela skupino Letrika. MAHLE Letrika je torej bivša Letrika, nekoč poznana tudi kot Iskra Avtoelektrika. Tako smo danes del skupine MAHLE, znotraj katere sodimo v divizijo mehatronike in smo odgovorni za razvoj električne mobilnosti. MAHLE je sicer zelo velika mednarodna skupina, v kateri je zaposlenih skoraj 80.000 ljudi in lahko si predstavljate, kako velik sistem je to.

Kaj pomeni delo v taki multinacionalki?

Kot skupina imamo 170 lokacij po vsem svetu in v takem sistemu ne gre brez globalnih standardov in uveljavljenih procesov in struktur, ki jih sicer poenostavljamo in izboljšujemo, kjerkoli je to mogoče, vendar tako velik sistem deluje popolnoma drugače kot neko majhno zagonsko podjetje, kjer se zadeve lahko obrnejo čez noč.

S čim se pravzaprav ukvarja MAHLE?

MAHLE je že zelo dolgo dobro poznan v svetu osebnih avtomobilov in motošporta, saj že desetletja izdeluje izdelke kot so recimo bati, filtri in sistemi za klimatizacijo. V zadnjih letih je skupina doživela veliko rast in se začela usmerjati tudi v druge tržne segmente. S prevzemom Letrike se je MAHLE močno okrepil na področju električne mobilnosti, ki je še mlad trži segment, a se zelo hitro razvija. Tukaj nam je bila znotraj skupine MAHLE zaupana pomembna vloga.

Električna mobilnost je vse bolj vroča tema, o kateri se veliko govori.

Res je. Po vsem svetu že nekaj časa opažamo zmanjševanje deleža osebnih vozil z motorjem z notranjim izgorevanjem in povečevanje prodaje hibridnih in električnih vozil. Avtomobilska industrija se nahaja pred velikimi spremembami in pri tem gre v prvi vrsti za zmanjševanje emisij in digitalizacijo. Skupina MAHLE je izbrala pravo pot in delamo v prvi vrsti na tem, da zagotovimo svoj prispevek k ohranjanju določb Pariškega sporazuma o klimatskih spremembah.

Prihodnost je torej električna?

Postopoma, da. Znotraj MAHLE imamo tako imenovano dvojno strategijo, kjer nadaljujemo z razvojem izdelkov za motorje z notranjim zgorevanjem, hkrati pa razvijamo tudi izdelke na področju električne mobilnosti. V ponazoritev tega lahko recimo povem, da je MAHLE na priznanem nemškem sejmu IAA predstavil sistem batov, ki lahko emisije CO2 in porabo goriva zmanjša za do šest odstotkov, obenem pa je predstavil tudi konceptno vozilo MEET, kjer smo kupcem pokazali, da smo pomemben partner na področju električne mobilnosti.

Kakšne kadre pa najbolj potrebujete v Sloveniji?

Nahajamo se v isti situaciji kot večina slovenskih podjetij. Primanjkuje nam predvsem tehničnih profilov in strokovnjakov, kot so inženirji strojništva in elektrotehnike. Ocenjujemo, da se bo ta trend nadaljeval še v naslednjih letih, zato si želimo in upamo, da se bodo mladi že na osnovnih in srednjih šolah bolj odločali za vpise v tehniške smeri, kar jim bo zagotovilo dobre službe tudi v prihodnje.

Kako vam gre pri tem?

Poskušamo biti proaktivni. Najdete nas na praktično vseh pomembnejših splošnih ali specializiranih zaposlitvenih sejmih, kjer se promoviramo kot delodajalec. Že do sedaj smo dobro sodelovali z univerzami, opažamo pa potrebo, da se usmerjamo na nižje ravni, tako da mladim že v osnovni ali srednji predstavimo naše delo in nenazadnje spodbujamo k vpisu na tehnične smeri. V ta namen omogočamo šolam, da obiščejo naše podjetje in se s prve roke spoznajo z našim okoljem. Naj dodam še to, da imamo trenutno okrog 150 štipendistov, številni mladi pa pri nas lahko opravljajo tudi delovno prakso.

Kako pa pritegnete kadre, se po čem ločite od ostalih delodajalcev?

Seveda ne moremo mimo tega, da omenimo primerno plačo za raven zahtevnosti in znanja, ki se od delovnega mesta pričakuje. Vendar plača ni glavni dejavnik, zaradi katerega ljudje cenijo delovno okolje v MAHLE Letriki. Gre za druge dejavnike, ki niso povsod samoumevni - zanimivo delo, dobri delovni pogoji, po eni strani možnost samostojnosti pri delu, po drugi strani pa timsko delo in pozitivno delovno vzdušje v timih, občutek, da si del nečesa večjega in da sodeluješ pri pomembnih trendih prihodnosti. Perspektivnim mladim diplomantom pa na primer lahko ponudimo tudi zanimive izzive in pridobivanje izkušenj v mednarodnem okolju.

Sliši se zanimivo, lahko kaj več o tem?

Konkretno - za mlade strokovnjake, ki se izkažejo na tako imenovanem assesmentu, imamo na voljo program International Graduate Programme (IGP), kjer mlade redno zaposlimo, potem pa do petnajst mesecev delajo na projektu po različnih lokacijah po svetu, ki so relevantne za ta projekt. Tako pridobivajo delovne izkušnje in gradijo mrežo poznanstev, kasneje pa prevzamejo odgovornejše pozicije v skupini.

Lahko omenite še kakšne druge ugodnosti za vaše zaposlene?

Letos smo tudi pristopili k projektu "Družini prijazno podjetje", ker si res prizadevamo za dobro počutje naših zaposlenih, kar je dolgoročno dobro za družbo. Mnogi recimo cenijo redno plačo in regres za letni dopust, v zadnjem času pa tudi nadpovprečno božičnico. MAHLE Letrika tudi omogoča različna ugodnejša zavarovanja, za vse zaposlene tudi vplačuje v pokojninski sklad. Imamo dobro poskrbljeno za prehrano med delom, nudimo recimo tri jedilnike in poskrbimo za zdravo prehranjevanje. Veliko je možnosti izobraževanja, usposabljanja in še bi lahko naštevali.


Želite izvedeti več o podjetju?


PREBERITE SI


Izberi področje dela