Ravnovesje med kariero in zasebnim življenjem

8.4.2020


Kako lahko uskladite zasebno in poklicno življenje? Izsledki številnih z delom povezanih raziskav so pokazali, da se s tem ključnim vprašanjem ubadajo vsi zaposleni, vsaj enkrat v svoji karieri.

Ohranjanje ravnovesja ni vedno enostavno. Krmiljenje med delovnimi obveznostmi, sestanki, otroki, opravili in prijatelji je včasih zelo oteženo, če ne kar nemogoče. Ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem je koncept, ki vključuje ustrezno postavljanje prioritet med kariero in osebnim življenjem.


Ravnovesje dosežemo z zadovoljstvom in dobrim počutjem v službi in doma, pri čemer morajo biti konflikti med obema sferama čim manjši. Težave se pojavijo, ko trud, da bi v popolnosti izpolnil svojo vlogo pri delu, preprečuje zmožnost, da izpolni vlogo v zasebnem življenju.  


Kako si torej življenje preurediti tako, da boste ob pravem času poskrbeli za vse in imeli dovolj časa za vse? Zelo pomembno je tudi, da smo iskreni sami do sebe. Še bolje se lahko spoznate tudi s pomočjo psihometričnega testranja. Uporabite promocijsko kodo spoznajSE.Postavite prioritete
Vsi opravki na listi obveznosti v zasebnem in poslovnem življenju,  niso enako nujni. Kako pa postaviti prave prioritete, ko se zdi, da moramo vse opraviti naenkrat? Razporedite svoje obveznosti po pomembnosti. Ko se vse zdi nujno in ne veste, česa se lotiti prej, začnite z opravilom, ki se vam zdi težje. Ko ga boste zaključili, ga boste z veseljem prečrtali s seznama, nato pa se nekaj časa posvetite manjšim projektom, ki od vas ne zahtevajo psihičnega napora. Na ta način boste učinkovito krmilili med opravili in ohranjali motivacijo.

Postavite meje
S postavljanjem mej boste imeli svoj čas pod nadzorom, lažje boste krmarili med službenimi in osebnimi obveznostmi ter postavljali prioritete. Ne sprejmite čisto vsake naloge takoj, ko vam jo nekdo predstavi. Vzemite si čas in razmislite o tem, kako bo naloga vpliva na vaš urnik, dobro počutje in zastavljene cilje. Če boste nekaj časa vztrajali pri tej strategiji, se vam bo to zagotovo obrestovalo. Tako vam bo ostalo dovolj časa za stvari, ki so vam zares pomembne. Pogosto imamo težave s postavitvijo zdravih meja, ker se bojimo zavrnitve. Zavedajte se, da jo to prvi korak k vašemu boljšemu počutju, saj boste bolj samozavestno nastopali v osebnem in poslovnem življenju.

Naučite se reči ne
Ko želite ustreči vsem zahtevam in prošnjam ljudi, ki vas obkrožajo v zasebnem in poslovnem življenju, si na svoja pleča nakopljete največ stresa. Pomembno je, da se naučite reči 'ne' in se s tem znebite odvečnih in nepotrebnih obvez. Neprestana pripravljenost pomagati in narediti vse za druge, lahko postane veliko breme. Po tem, ko ste razmislili, katere dejavnosti lahko opravite, tistim, ki bi vas najbolj psihično obremenile brez slabe vesti, recite NE!. Ponudite nov predlog, in razložite, da delovne naloge v danem časovnem okvirju z vsemi obveznostmi ne bi mogli opraviti na način, kot bi si naloga zaslužila. To velja seveda v osebnem in poslovnem področju. 

Vzemite si čas za sprostitev
V zasebnem življenju običajno nimamo težav, kako si organizirati sprostitev. Nekoliko več težav se pojavi pri iskanju sprostitve v službi. Da bo to vsaj nekoliko lažje, preverite naše napotke. Vsakih nekaj ur si vzemite nekaj odmora. Že nekaj minut bo dovolj, dobro raztegnite, sprehodite se, napolnite se kozarec s svežo vodo, če vam delo dopušča, se sprehodite po svežem zraku. Če je vaše delo sedeče, nikoli ne jejte za pisalno mizo. Pomembno je, da si med delom vzamete čas za prehrano.

Kakovostno preživljajte svoj čas
Kakovostno preživljanje prostega časa dobrodejno vpliva tudi na kariero. Prav je, da sta na vašem urniku počitek in sprostitev, ne sme pa manjkati niti druženje z vašimi najbližjimi. Naučite se »izklopiti« od dela in obveznosti. Naj bo čas, namenjen bližnjim, namenjen res samo njim.

Izberi področje dela