7 razlogov, da pravo pohištvo zvišuje produktivnost

5.9.2016


Že pri urejanju doma po navadi poskrbimo za to, da bo vsak kos pohištva z razlogom na svojem mestu – nekateri se poslužujejo feng šuja, drugi poslušajo nasvete babic, ki se prenašajo iz roda v rod … In glede na to, da se vsi zavedamo, da ima lokacija pohištva lahko dobre in slabe učinke, lahko to mišljenje prenesemo tudi na delovno mesto in poskrbimo, da bodo zaposleni pripomogli k produktivnosti podjetja.

Že pri urejanju doma po navadi poskrbimo za to, da bo vsak kos pohištva z razlogom na svojem mestu – nekateri se poslužujejo feng šuja, drugi poslušajo nasvete babic, ki se prenašajo iz roda v rod … In glede na to, da se vsi zavedamo, da ima lokacija pohištva lahko dobre in slabe učinke, lahko to mišljenje prenesemo tudi na delovno mesto in poskrbimo, da bodo zaposleni pripomogli k produktivnosti podjetja.
Pohištvo igra pomembno vlogo pri višanju produktivnosti vsakega posameznika ali celotne skupine ljudi, zato ni nič čudnega, da se podjetja v današnjem času odločajo za preureditev svojih prostorov in dolgočasno, staro pohištvo zamenjajo z novim, modernim. Sledi nekaj razlogov, ki vas bodo prepričali, da pohištvo res vpliva na efektivnost … Razlogi so ključni tudi za tiste, ki delajo od doma.

1. Dolgočasno pohištvo vpliva na lenobo.

Ne le, da dolgočasno pohištvo povzroča lenobo, temveč vpliva tudi na ljudi nagle jeze in na nepraktičnost ob gori dela, ki ga imajo vsakodnevno zaposleni na delovnem mestu. Dolgočasno pohištvo vpliva tudi na to, da zaposleni hitro izgubijo interes za delo in na dolgi rok hkrati izgubljajo na produktivnosti. Nekateri to svojo neproduktivnost nosijo domov in tukaj se ta efekt nadaljuje.

2. Svetle in žive barve prinašajo entuziazem.

Veliko podjetij izbira pohištvo iz svetlih tonov, saj je znanstveno dokazano, da te barve izboljšujejo razpoloženje ljudi. To je dober način za odpravljanje stresa in večanje produktivnosti.

3. Tudi čistoča je pomembna.

K visoki produktivnost poleg dobrega pohištva prispeva tudi čisto delovno okolje. Neorganizirano delovno okolje zaposlene sčasoma vrže v depresivna stanja, v apatičnost. Čista pisarna bo med zaposlenimi vzbudila udobje, posledično pa bodo bolj produktivni pri katerikoli nalogi.

4. Priročnost je lepa čednost.

Če zaposleni potrebujejo tiskalnik ali skener, ki ga neprestano potrebujejo za normalo delovanje, je dobro, da je tiskalnik poleg njih in ne v drugem prostoru. Velikokrat se zgodi, da se zaposleni raje odločijo, da naloge ne opravijo, ali celo da se na poti do tiskalnika preveč »zagovorijo« s sodelavci in jih preveč časa ni nazaj, zato je smiselno vprašanje o tem, kje morajo biti velikokrat uporabljene stvari.

5. Delovno okolje naj bo razdeljeno.

Najbolje je, če je delovno okolje razdeljeno na dva dela, in sicer na služben in privatni del, kjer se lahko zaposleni zberejo, pogovarjajo in družijo. V tem primeru bodo v službenem okolju zares delali, v privatnem pa si bodo vzeli čas za odmor in sproščenost, najbolje pa je, da teh dveh delov ne bodo mešali med seboj. »Ko se dela, se dela …« pravijo.

6. Dnevna svetloba je pomembna.

Strokovnjaki so primerjali med seboj pisarne z okni in tiste brez njih ter ugotovili, da so osebe, ki imajo v svojem delovnem okolju okno, boljše volje, bolj produktivni in srečnejši. Poleg tega imajo manj težav na področju insomnije, slabega in nekvalitetnega spanca, dnevnih rutin itd. Svetloba, ki jo zaposleni okusijo tekom delovnega dne, je ključna za ohranjanje delovne vneme, zato je pomembno tudi to, na katerem mestu stoji pisarniška miza, pisarniški stol itn.

Ne glede na to, da so tukaj zapisani nasveti in razlogi za delo v pisarnah, je smiselno in priporočljivo, da jih preberejo ter se jih držijo tudi tisti ljudje, ki delajo od doma in nimajo primernega kotička za delo. Zapomnite si – tudi v primeru, če delate od doma, je ključno, da se do doma obnašate kot do svoje pisarne. Razporeditev pohištva, omejitev distrakcij in dobro počutje so pomembni tudi tukaj, zato poskrbite za svoje zdravje in za produktivnost.


Delo od doma je moderna oblika zaposlovanja, zato si preberite prednosti in slabosti te.


PREBERITE SI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela