Razmerja na delovnem mestu - dobro ali slabo za kariero?

31.3.2016


Po nekaterih študijah naj bi bilo delovno mesto na drugem mestu po številu novostkanih ljubezenskih vez, takoj za gostilniškim pultom. Kar 20 do 35% vseh porok in zakonov je rezultat razmerij na delovnem mestu. Čeprav so v podjetjih do razmerij na delovnem mestu odprti in tolerantni, pa lahko le-ta prinesejo tudi kopico težav.

Po nekaterih študijah naj bi bilo delovno mesto na drugem mestu po številu novostkanih ljubezenskih vez, takoj za gostilniškim pultom. Kar 20 do 35% vseh porok in zakonov je rezultat razmerij na delovnem mestu. Čeprav so v podjetjih do razmerij na delovnem mestu odprti in tolerantni, pa lahko le-ta prinesejo tudi kopico težav.


Razmerja na delovnem mestu

Flirti in razmerja so še pogostejša, saj se vse zveze ne končajo s poroko. Raziskave, ki so jih na svoji spletni strani izvajali pri nemški reviji Karriere, so pokazale, da se je kar 55% uporabnikov, ki so oddali odgovor, že zaljubilo na delovnem mestu. 28% jih je priznalo razmerje, 26% pa jih je priznalo, da so na delovnem mestu že imeli spolni odnos.

Razumevajoči šefi


V podjetjih na te raziskave reagirajo sproščeno. Med 350 največjimi nemškimi podjetji, ki so jih povprašali, kaj menijo o razmerjih na delovnem mestu, jih je kar 79% do tega tolerantno in odprto. Le 21% se jih boji, da bi lahko prišlo zaradi "ljubezni na delovnem mestu" do negativnih posledic na učinkovitost, delovno vnemo in delovno klimo. Večinoma v podjetjih odgovarjajo, da za to nimajo točno določenih pravil, a da veliko delajo in se želijo tudi v službi zabavati, to pa velikokrat vključuje tudi razmerja na delovnem mestu. Nekateri pa pogosta razmerja obravnavajo tudi kot znak za dobro razpoloženje v podjetju. Ima pa toliko tolerance svojo osnovo. Amorjeve puščice ciljajo na vse hierarhijske ravni in se ponavadi ne ustavijo pred težkimi vrati vodstvenih pisarn. Tako se je npr. Bill Gates, ustanovitelj Microsofta, zaljubil v sodelavko Melindo, šef Daimler-Chryslerja Jurgen Schrempp pa v eno izmed tajnic.

Osvajanje prinaša rezultate


Ljubezen pomeni zanos. Tudi na delovnem mestu. Strokovnjaki govorijo o tako imenovanih sinergijskih učinkih. Pari se spodbujajo in tolažijo. Ko zraste raven hormonov, se zviša tudi motivacija. Metuljčki v trebuhu dajejo moč za prezentacijo pozno v noči, pred očmi svojega partnerja se želi vsakdo pokazati s svoje odlične, najboljše strani.

Skrivanje na dolgi rok


A ni strokovnjaka, ki ne bi opozarjal na slabosti, ki se lahko pojavijo. Če se dva iz tima zaljubita, pomeni to konec tega tima. Za najboljše time so značilni odnosi na ravni brat/sestra. Za večino članov to kasneje pomeni incest. Odnosi se morajo na novo urediti. Sistem ekipe oziroma tima je odrinjen s strani sistema para. Velikokrat pa pari ravnajo pravilno tako, da si v službi ne izkazujejo čustev. Vse po principu: ločeno odideva iz službe in skupaj prideva domov. Vsaj dokler se razmerje ne izkaže za dovolj resno. Je pa potrebno ob pravem času pokazati odkritost in zaupanje. Glede ne vse izkušnje je razmerje na delovnem mestu tudi zelo težko skrivati. Kar 88% vprašanih v največjih nemških podjetjih meni, da skrivanje na dolgi rok ne prinaša nič pozitivnega.

Minsko polje – opravljanje


Čeprav sodelavci sprejmejo razmerje, pa je to le zmaga na prvi etapi. Lahko se pojavijo opravljanje in zavist. Strokovnjaki svetujejo, da lahko par skupaj kosi ali malica, a naj vzpostavi stroga pravila. Nikakor ni primerno nenehno druženje ali klicanje v stilu: želel sem slišati tvoj glas. Najboljše se je čim več izogibati; tako pari, kjer sta moški in ženska zaposlena v različnih delih podjetja, velikokrat niso tarča opravljanja. Se pa na primer lahko zgodi, da kontrolorki ali računovodji, ki ima moža v raziskovalnem oddelku, kaj hitro naprtijo odgovornost, češ da premalo nadzoruje proračun, ki ga ima na voljo njen mož.

Maščevanje tekmecev


Dejstvo je, da so zaljubljeni pod lupo sodelavcev.Dvomi o njihovi delovni učinkovitosti so tako na dnevnem redu, stavki kot so: "Ta dva imata sedaj druge stvari v glavi," pa spadajo še med nedolžne. Zgodi se, da vas sodelavec nenehno zapeljuje, vi pa imate in želite nekoga drugega. Ker mu to ni všeč, ta sodelavec z vami ne komunicira več. Vsaj dokler sam ne najde nove spremljevalke. To so dogodki, ki smo jim lahko velikokrat priča. Profesionalni osvajalci ne zamudijo nobene priložnosti, ki se jim ponudi. Ne zamudijo nobene službene zabave in se vedno udeležijo službenega opravljanja. Pri osvajanju se držijo nekaterih strogih, a nenapisanih pravil za flirtanje na delovnem mestu. Vedno ohranjajo distanco do kolegov iz kadrovskega oddelka (ti ponavadi ne razumejo takšnih šal), vedno se pogovarjajo o vsem razen o službi in vedno spijejo kozarec manj od tistega, s katerim se pogovarjajo.

Premestitev


Zaposlene, ki nenehno ponavljajo vzorec in se dobivajo z več drugimi zaposlenimi, kaj hitro pokličejo na razgovor. Dve tretjini podjetij je nagnjenih k temu, da pare, ki so vzrok slabega delovnega vzdušja, ločijo in premestijo. Seveda dobijo podobno delovno mesto, saj premestitev na slabše ni kar tako dovoljena. A slab priokus ostane. Če se morajo vplesti vodilni in uslužbenci iz kadrovskega oddelka, to lahko hitro vpliva na upočasnitev kariere, saj ne pomeni nagrade, temveč mnogo bolj diši po kaznovanju. Strokovnjaki takšnim parom svetujejo, naj raje sami prosijo za premestitev. Takšno ravnanje velikokrat sprosti celoten položaj. Podjetja znajo to ponavadi zelo dobro oceniti ter se kasneje niti ne odločijo za premestitev.

Šef osvojen, služba izgubljena


Čeprav so v podjetnih odprti do razmerij med zaposlenimi na enakih ravneh, pa prav živčno reagirajo, ko pride do razmerja med podrejenimi in nadrejenimi. Klasika – šef in tajnica, se kot kaže, lahko s srečnim koncem konča le v kakšnem hollywoodskem filmu in je prej izjema kot pravilo. V realnosti je večinoma drugače, ponavadi se konča katastrofalno za tistega, ki je na nižji ravni. Tako strokovnjaki pravijo, če se nekdo spusti v razmerje s svojim sodelavcem, lahko izgubi kolega, če pa se spusti v razmerje s šefom (ali šefico), pa lahko izgubi službo. Vsa zadeva pa ni nenevarna niti za nadrejenega. Predvsem nadrejena, torej ženska, je lahko v takšnem primeru kaj hitro obravnavana kot neprofesionalna. Za razliko od moških, ki so v takšnem primeru velikokrat celo občudovani. Zanimivo, ali ne? A ni vedno tisti na višji poziciji oseba, ki je kriva za takšno razmerje. Včasih so tudi šefi zapeljani s strani podrejenih, ki si želijo hitro napredovanje. A je kaj takega zelo težko udejaniti, saj ni mnogo šefov, ki bi svoje "afere" nagrajevali z boljšimi delovnimi mesti. Če pa se to zgodi, je samo vprašanje časa, kdaj se bodo pojavile govorice in obremenitev obeh, kar se lahko konča tudi z odpustitvijo.

Ko ljubezen odide


V kolikor pride do prekinitve razmerja, je obema nekdanjima partnerjema izredno težko. Z vsakim srečanjem se rane, ki bi se pri časovni in prostorski oddaljenosti celile, ponovno odprejo. Storilnost pada, zasebnim problemom pa se pridruži še pritisk sodelavcev in nadrejenih.

PASTI


Po besedah Maje Murko, strokovnjakinje na področju kadrovanja, so pasti, ki jih prinašajo ljubezenska razmerja na delovnem mestu, predvsem naslednje:
- Mešanje osebnega in poslovnega življenja – prenašanje osebnih zadev na delovno mesto.
- Favoriziranje svojega partnerja – posebno če eden od partnerjev zaseda v podjetju pomembnejše delovno mesto, če ima dostop do nekaterih podatkov in če daje prednost svojemu partnerju pri urejanju poslovnih zadev.
- Če se ljubezensko razmerje razvije med podrejenim in nadrejenim, lahko to privede do nehotenega favoriziranja podrejene osebe in slabše kritičnosti do podrejene osebe, s tem pa povzroča nezadovoljstvo med drugimi zaposlenimi.
- Če se ljubezensko razmerje razdre, lahko pripelje do slabe volje med partnerjema, kar lahko posledično slabo vpliva na druge sodelavce v podjetju, ki so priča poslabšanim odnosom.
- Razkrivanje tajnih poslovnih podatkov med partnerjema – na primer finančnih podatkov ali podatkov o plačah …
- Konflikt interesov – komu dati prednost pri napredovanju, pri pošiljanju na izobraževanja, pri podajanju določenih informacij …

NASVETI - Držite se pravil.


Če pride do razmerja med sodelavcema, naj se držita naslednjih pravil:
- Kolikor se le da, skrivajta razmerje.
- Ko vidita, da lahko nastane kaj več, povejta sodelavcem.
- S partnerjem se držita strogih pravil glede komuniciranja in druženja na delovnem mestu.
- Sodelavcem ne dajejta povoda za opravljanje.
- Izogibajte se razmerjem z nadrejenimi.

Mnenja


Maja Murko, strokovnjakinja na področju kadrovanja:
"Slovenski menedžerji se problematiki ljubezenskih razmerij na delovnem mestu ne posvečajo veliko, vsaj dokler ne pride do večjih težav ali zapletov. Načeloma se vsi strinjajo, da so ljubezenska razmerja stvar posameznika, dokler taka zveza ne vpliva negativno na delovne procese, okolje in klimo v podjetjih. Nekatera večja podjetja imajo že izoblikovane kodekse poslovnega obnašanja, vendar slednji v nobenem primeru ne prepovedujejo ljubezenskih razmerij med zaposlenimi. Največkrat svetujejo in priporočajo, naj se zaposleni obnašajo zrelo in urejajo svoje privatne zadeve izven delovnega okolja, ter poudarjajo, da predstavlja poseben problem razmerje med nadrejenimi in neposredno podrejenimi. Seveda so ljubezenska razmerja na delovnem mestu stvar posameznika, a se mora vsak kot zrela in odrasla oseba zavedati odgovornosti, ki jo kot zaposleni nosi v neki delovni organizaciji, in kritično razmisliti o vplivih te zveze na druge zaposlene."

Avtor: Rok Huber za MojeDelo.com


Izberi področje dela